Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jak rozwiązujecie problem dłuższego postoju na słońcu ?

Mianowicie mam taką sytuację że latem jadąc do pracy rower muszę zostawić na zewnątrz (nie ma wiaty rowerowej) więc jest narażony na warunki atmosferyczne.

Najbardziej boję się o baterię, która potrafi się naprawdę mocno nagrzać przez te kilka godzin (8).

Czy istnieją jakieś pokrowce lub coś podobnego na baterię ?

Dodam że nie ma opcji zabierania baterii na halę bądź to do szatni bo kierownictwo na to nie pozwala.

Napisano

Raczej płachta albo... parasol. Ewentualnie babciny sposób, żeby zimioki nie wystygły czyli garnek pod pierzynę - nie mam lodówki samochodowej tylko taki plastikowy niby termos na wkłady - zawsze go okładam grubym kocem. Może folia NRC? Może owinąć takim wafelkiem jak się do auta wrzuca na przednią szybę? Dociąć na wymiar... 

Albo baterię trzymać w domu, w chłodnym miejscu ;) 

Napisano
34 minuty temu, Greg1 napisał:

pod pracą 8 godz. na słońcu

To dla mnie jasne :) Jeśli w cieniu jest +35 to i bateria tyle będzie miała po 8 godzinach.i cały rower. Natomiast to co jest wystawione na słońce, nagrzewa się jeszcze bardziej, dlatego na czarnej blasze usmażysz jajko :) Albo na czarnym siodełku, jak za długo postoi.

Odcięcie od bezpośredniego działania promieni słonecznych powinno pomóc, żeby nie rozgrzała się do +50 ale "tylko" do 35...