michalr75 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego @TheJW nie zna człowieka, dlatego wrzuciłem to wideo, dodatkowo jest tam ta chińska szosa. Jak autor będzie chciał zgłębić temat to na kanale są inne materiały o tej szosie Trifoxa. 1 Cytuj
kaido2 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego (edytowane) Przede wszystkim obejrzyj film zanim wrzucisz, a nie pierwszy lepszy z brzegu gdzie można już po napisach stwierdzić, że be . Chyba, ze taki jednak był cel Coś od niedźwiedzia który na tej ramie napier#$&^ł Edytowane 11 Lutego przez kaido2 Cytuj
michalr75 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Oglądałem, a wrzuciłem akurat ten bo wcześniej była gadka o Bushucraftowym Cytuj
ernorator Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Nie wiem, za każdym razem jak ktoś zaczyna romansować ze składaniem roweru i zacznie zadawać pytania to zbiera się grono marud i męci, bo drogo, bo kup w sklepie, bo nie umiesz, bo narzędzia. Szukając informacji przed swoim pierwszym składaniem 90% wypowiedzi w tematach o samodzielnym składaniu roweru tak wyglądała. Do tego stopnia mnie to zniesmaczyło, że nawet nie myślałem o zakładaniu swojego. Teraz ja mam dwa, żona ma dwa, znajomi jeszcze trzy i wszystkie jeżdżą i wszyscy są szczęśliwi a najbardziej ja bo dla mnie to terapia i radocha. @TheJW właściwie to przy rejestracji na tym forum to powinien być do odhaczenia ptaszek "nie jestem dobry z matematyki". 1 Cytuj
Gość Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Składanie roweru ma sens, gdy dokładnie się wie co się chce osiągnąć. @TheJW zapewne ma, więc nie widzę w tym niczego dziwnego. Gorzej jak za składanie bierze się ktoś, kto nawet nie wie z czego składa się rower. Wtedy to nie ma sensu i jest studnią bez dna. Cytuj
kaido2 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego 3 godziny temu, michalr75 napisał: Oglądałem, a wrzuciłem akurat ten bo wcześniej była gadka o Bushucraftowym Spoko, nie ma problemu,tam są 3 albo nawet i 4 z tym projektem, jednak : Ten film chyba najczęściej wyskakuje, bo temat bardziej sensacyjny " znów wtopiłem w to kasę", jak któryś tam z kolei odcinek" patrzcie zrobiłem szosę na chińskim karbonie, o tak, cyk i się nie łamie", przecież to staje się nudne Cytuj
ernorator Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Nie wiem, ja poskładałem te rowery na ramach carbondy i odmianach ican. Wszystkie gravele, wszystkie jeżdżą na wyścigach gravelowych. Mój miał zdecydowanie najwięcej do zniesienia bo na samym początku ważyłem 100kg a nie oszczędzałem roweru i waliłem po trasie ile mogłem. Się nie połamał. Potem znajomy jeździł nim po górach jako szosą, on ważył 110kg i też się nie połamał. Cytuj
Gość Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego A czy przypadkiem w tych ramach nie chodzi o to, że nie pękają ale mają sporo problemów z ogólnie pojętą jakością? Śledzę kanał TraceVelo i różne "smaczki" się tam trafiają. Cytuj
kaido2 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Można się czepiać o dosłownie jakieś bzdury typu jakiś delikatny zadzior w porównaniu do ram z górnej póły nawet chińskich , ale na przykładzie nie tylko mojej Flyxii GF2 nie było się do czego przyczepić. Podobnie sytuacja wygląda z kierownicami , mostkami , sztycami . Wszystkie które mam są ładnie wykończone nawet w środku. Mowa o OG-Evkinie, Elita One, Tosek. Ostatnio miałem okazję pooglądać sobie B'twina Aero i rama w środku na rantach miała nieusunięte śmieci, czy nadlewki żywicy. Nie wpływa to na jakość ramy i jest ona w pełni wartościowa pod względem użytkowym, ale daje to pewien obraz jeżeli chodzi o podejście producenta do detali. Jedyne co może leżeć w najtanszych ramach to lakierowanie. A różne smaczki to się pojawiają u wszystkich producentów nawet Sprcializedów Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Sztyca Elita One, hmm..?. Może nie szosa, ale xc. Wybrałem właśnie ze względu na pozytywne opinie. Wykonanie eleganckie - żadnych niedoróbek. Pięknie, tak równiutko, mi pykła nad obejmą. I żebym ją jakoś mordował w terenie. Pierwszy wypad w góry, kilka lekkich zjazdów i pyk na podjeździe w połowie zaplanowanej trasy. No nie wiem - może po prostu jakaś słabsza się trafiła. Cytuj
kaido2 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Być może, reklamuj, zdarzyć się wszystko może. Morduję od nich siodła , i sztycę w szosie do lasu. Wskakuje zeskakuje, bo przecież tania byla Trochę przewalilem na niej + jeden ultramaraton gdzie podjazdy po 12% techniczne też się zdarzały i nic Cytuj
TheJW Napisano 11 Lutego Autor Napisano 11 Lutego (edytowane) Skoro już Was tak pochłonął temat chińskich komponentów, to polećcie proszę jakieś sprawdzone rurki kierownicze, które się nie połamią przy pierwszym sprincie. Może wezmę je pod uwagę przy swoim "projekcie". Edytowane 11 Lutego przez TheJW Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego 9 godzin temu, kaido2 napisał: Być może, reklamuj, zdarzyć się wszystko może. Przez chwilę myślałem o tym, ale... Raz, że musiałem ją lekko na szlaku pilnikiem z leathermana obrobić, żeby ją wsunąć kapkę w podsiodlową - kawał po górach musiałem podjechać do miejscówki, do której krecił już ze Szklarskiej kumpel z misją ratunkową w postaci swojej starej alusztycy. Dwa, po całej wyprawie i ciepnieciu Elity gdzieś w kanciapie, okazało się gdzieś zapodziała się część jarzma. Cytuj
kaido2 Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego https://ogevkinbike.com/?srsltid=AfmBOoqBqTZbyyd7f6njDFKgu0TPNb6fW5kt54k7wSJrttaKDU0j-s2h https://orge.pl.aliexpress.com/store/513273/pages/all-items.html?spm=a2g0o.store_pc_home.pcShopHead_7664980.99&sortType=bestmatch_sort&shop_sortType=orders_desc&productGroupId=515546355&SearchText=&shop_filterType= 28 minut temu, CoolBreezeOne napisał: Przez chwilę myślałem o tym, ale... Raz, że musiałem ją lekko na szlaku pilnikiem z leathermana obrobić, żeby ją wsunąć kapkę w podsiodlową - kawał po górach musiałem podjechać do miejscówki, do której krecił już ze Szklarskiej kumpel z misją ratunkową w postaci swojej starej alusztycy. Dwa, po całej wyprawie i ciepnieciu Elity gdzieś w kanciapie, okazało się gdzieś zapodziała się część jarzma. Przynajmniej o tyle nie boli, że to tanie jest, ale że ta sztyca tak poszła? Musiało coś pójść nie tak przy produkcji, że tego nie wyłapali, albo że w ogóle do tego doszło. No zdarza się nawet najlepszym Kumplowi poleciała karbonowa rama Speca, no zdarza się. Cytuj
TheJW Napisano 12 Lutego Autor Napisano 12 Lutego Dzięki za linki. I jeszcze jedna prośba, zanim główny temat mojego wątku zniknie na zawsze gdzieś pośród chińskiego karbonu... Czy nie pominąłem niczego na liście części? Mnie się wydaje, że nie, ale patrząc na to z boku łatwiej coś wychwycić. Cytuj
kaido2 Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego (edytowane) Wygląda na to, że wszystko jest, no może brak odblasków , dzwonka Ale to akurat pierdoły. Edytowane 12 Lutego przez kaido2 Cytuj
Eathan Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego @TheJW widzę poważną lukę w liście A tak poważnie to oliwka i piny do skracania hydrauliki. Zakładam, że pamiętasz i to drobne części, ale warto pamiętać. Pewnie oliwka będzie ale pin może się przydać. 1 Cytuj
TheJW Napisano 12 Lutego Autor Napisano 12 Lutego (edytowane) Już chyba gdzieś wcześniej o oliwkach i insertach pisałem - takie pierdółki zawsze mam w zapasie, tak samo jak zawsze mam w plecaku nawilżane chusteczki. No bo nigdy nie wiadomo, kiedy człowieka najdzie chęć na sranie i przewodów skracanie. 😆 Odblaski są, znajdzie się po 6 na koło, na przód i tył nawet więcej. Macie jakiś patent na zamontowanie ich na pedałach SPD-SL? Osłonę pod kasetę dodaję do listy. Dzwonek mam. Nawet z logo Giant, więc będzie pasował do PROJEKTU! 😎 Teraz sobie jeszcze o odblaskowych naklejkach na obręcze przypomniałem. Tylko nigdzie nie mogę znaleźć odpowiednio szerokich na stożek 50mm. 😕 I jeszcze jakieś fancy nakrętki na wentylki. Edytowane 12 Lutego przez TheJW 3 Cytuj
HSM Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego (edytowane) Prosisz... masz! Na przykład Shimano SM-PD65 ewentualnie SM-PD63 - te drugie podejdą nawet do PD-R9100 - czyli możesz mieć Dura Ace z odblaskiem 🙂: https://www.bike-discount.de/en/shimano-sm-pd65-reflector-set https://www.bike-discount.de/en/shimano-sm-pd63-reflector-set Edytowane 12 Lutego przez HSM 1 1 Cytuj
nctrns Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Wydaje się głupie, ale w niektórych krajach chyba mocno się czepiają, że te odblaski na pedałach muszą być. Cytuj
TheJW Napisano 12 Lutego Autor Napisano 12 Lutego Na pewno chodzi o przepisy w niektórych krajach, bo podobnie jest z pedałami SPD do których też są doczepiane odblaski. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi