Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znajomy wyprowadza się z UK i może mi przywieźć TREK Emonda SL5 Disc 2020 na ramie 58 cm i mam dylemat czy nie będzie za krótki/za mały i np. nie będę zahaczał butem o przednie koło?

Dotychczas jeździłem na Emonda S5 z roku 2017 i było ok, no ale …kusi trochę nowszy i na tarczach. Niby po kalkulatorze na stronie Treka,  Emonda SL5 z ramą 58 jest dla mnie za mała bo mam 189 i nogę 89 cm ale może ktoś o podobnych wymiarach jeździ na takiej?

Wiem powinienem pojechać i przymierzyć ale niema takiej opcji. Dzięki jeśli ktoś się odezwie i doradzi

Napisano

Robisz slalom na placu zabaw, że haczenie czubkiem buta to jakiś problem? To rower szosowy, a nie MTB.

Tak, miałem rower gdzie dotykałem czubkiem buta opony. Chyba nawet dwa.

Napisano

Trek ma dziwne rozmiary i kalkulatory. Mam wrażenie, że zawsze zawyżają rozmiar. Ty tak realnie wydajesz się być na granicy 58/60.

Co do zahaczania, jak napisał @ChuChu - musiałbyś wystawić but do przodu i robić zygzaki. W czasie normalnej jazdy takie rzeczy się nie zdarzają.

Napisano

Masz racja nie robię slalomów ale też nie lubię dotykać butem opony, może dlatego że raz przez to leżałem. 

Może to moje dziwactwo? Dlatego pytam o rozmiar konkretnie tego modelu.

2 minuty temu, TheJW napisał:

Trek ma dziwne rozmiary i kalkulatory. Mam wrażenie, że zawsze zawyżają rozmiar. Ty tak realnie wydajesz się być na granicy 58/60.

Co do zahaczania, jak napisał @ChuChu - musiałbyś wystawić but do przodu i robić zygzaki. W czasie normalnej jazdy takie rzeczy się nie zdarzają.

Dzięki.

Napisano (edytowane)

Może uda Ci się podejść do jakiegoś sklepu i przymierzyć. Tak jak pisałem, dla mnie rozmiarówki Treka zawsze były dziwne i nawet przymierzając się do nich nigdy nie byłem pewien, jakiego rozmiaru potrzebuję...

Pytanie też, co masz na myśli pisząc, że kolega może Ci przywieźć rower. Czy to jego rower, z którym nie ma co zrobić, czy po prostu masz możliwość kupienia tego roweru "zdalnie" na Wyspach i wykorzystania znajomego do transportu. Jak cena jest dobra, to zawsze można go pogonić u nas na OLX czy FB. Na Treka zawsze się chętny znajdzie. ;)

Tu jeszcze takie redditowe rozważania:

https://www.reddit.com/r/TrekBikes/comments/159ypp6/size_help_looking_at_emondas/

Edytowane przez TheJW
Napisano

Nie, rower albo przywiezie dla mnie albo sprzeda w UK żeby go nie targać.

Jest kilka cm niższy ode mnie i ma krótszą nogę i stąd pytanie, tym bardziej, że w tym modelu jest inne rozwiązanie niż w moim starszym. U mnie jest spora regulacja sztycą o w nowszej Emondzie sam wiesz, że ten zakres jest ograniczony.

Generalnie miałem już 3 szoski i wszystkie były w rozmiarze 60 cm., a to, że nie mam żadnych wątków na forum nie stoi na przeszkodzie bycia na forum od 12 lat :)

Cena dobra ale nie wypadałoby go sprzedawać skoro ktoś zada sobie trud i go przywiezie specjalnie dla mnie.

Napisano (edytowane)

Wrzuć sobie te rowery do porównywarki i zobaczysz, jakie są różnice w wymiarach:
https://www.bike-stats.de/en/geometrie_vergleich

Jeździłeś zawsze na 60cm, bo tak kiedyś Ci polecono w sklepie i potem się tego trzymałeś, czy faktycznie dobrze Ci się jeździ na tym rozmiarze?

P.S. Wysłałem Ci wiadomość, jakbyś mógł zerknąć byłbym wdzięczny za odpowiedź.

Edytowane przez TheJW
Napisano (edytowane)

W mojej ocenie będzie dobra. Ja mam Emonde rocznikowo 2023 ale to chyba to samo co piszesz - mam 187 cm, długie nogi 88 cm i jest ok. 60 w mojej ocenie będzie za duża, nie ma co wierzyć kalkulatorowi Treka w tym zakresie. Aha i jeszcze kwestia sztycy - z tego co pamiętam to jest dużo zapasu.

Edytowane przez olo850