Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam zębatki shimano direct mount 36 zębów, ale z dużym offsetem w kierunku środka ramy.
Zadanie polega na tym, by mając korbę z linią łańcucha 55mm i q factor 178 (FC Mx120) zrobić linię łańcucha 52mm (lub zbliżoną) zachowując szeroki q factor 178mm.

Ktoś kojarzy producenta z takim offsetem po za Garbarukiem?

Napisano (edytowane)

Wolftooth nie ma do Shimano z innymi niż standard offsetami. Nawet " zwykłe" są w bardzo ograniczonej palecie. Jedynie Garbaruk ale czas oczekiwania też baaardzo konkretny.

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

Konwerter shimano direct -> BCD + ewentualnie podkładki...

image.thumb.png.97cabdc9a9a69fb4cfa75c1ca6b4e20a.png

Zębatka wg opis DM Shimano z offsetem 0 - 3 -6mm, tylko cena chyba bez szału jak na ali...

image.thumb.png.44caf58242b8507ea126dc1798f2e66a.png

Edytowane przez wr81
Napisano
1 godzinę temu, KSikorski napisał:

Deckas ma standardowy offset.

Rozwiń, bo nie rozumiem?

Zębatka z linku ma 3mm offset. Sam zmieniłem w deore 12sp 32T na 30T od Deckas z offsetem 3mm - w konsekwencji zmieniając linię łańcucha.

Napisano (edytowane)

Nie ma sprawy , przy okazji się dowiedziałem że Alugear jest polski "przez płot" z Garbarukiem...  pół godziny ode mnie z domu..

image.thumb.png.ae2d4e55d17025b5188f310165f2a8d0.png

Natomiast cenowo nic chyba nie pobije  tego krzyżaka - adaptera na bcd 104... Deckasy 104BCD udało mi się kupić za 10-12 PLN...

Edytowane przez wr81
  • +1 pomógł 1
Napisano

Ja wiem że adapter to korzystna ekonomicznie wersja, ale nie dam rady na to patrzeć, rzetelność zawodowa mi nie pozwala. Już wolę zaakceptować mniej niż 0,5mm luzu między pomiarem mocy a ramą, jak to wygląda aktualnie z korbą o linii 52mm i q factorem 172mm 😄