Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 minuty temu, spidelli napisał:

To nie zielony tylko miętowy, krejzolki jesteście 😉🤣

Czy Ty aby nie jesteś kobietą? Może Twoja żona dorwała się nie tylko do Twoich rowerów ale i do Twojego konta na FR? 🤣

• Haha 1
Napisano

Zaczyna się robić telenowela.

Ja mam tylko jedną prośbę: jak odbierzesz rower, daj znać jak wrażenia itd. Jestem ciekawy czy warto potencjalnie interesować się Eskerami.

Napisano
20 minut temu, ChuChu napisał:

Zaczyna się robić telenowela.

Ja mam tylko jedną prośbę: jak odbierzesz rower, daj znać jak wrażenia itd. Jestem ciekawy czy warto potencjalnie interesować się Eskerami.

Okej. W greenbike zamawiam, a oni niby w 100% gotowy do jazdy wysyłają, czyli złozony. Kolejne pole do wykrzaczenia

Napisano (edytowane)

Hm,

W oczekiwaniu na rower mam pytanko. Serwis oferuje dostarczenie roweru w 100% gotowego do jazdy. Złożony wyregulowany. Po poczytaniu opinni czy to tu na forum czy gdzie indziej - wątpię... Oby nie był tylko porysowany i poobijany jak to w wielu przypadkach się zdarzało 😕 

Ale to, ze nie będzie dobrze złożony to praktycznie pewność.

Poza hamulcami, przerzutkami, dokręceniu śrubek dynamometrycznym i smarowania sztycy (czego chyba nigdy nie robią) to co jeszcze powinienem sobie posprawdzać. Nie będę im odsyłał roweru dlatego, że śruba ma parę Nm mniej.

Edit: Rozmaiwałem ze sklepem, pytałem czy mogą wysłać w oryginalnym pudle, bez skręcania, sam se to zrobię, to napisali, ze nie, że tak jest bezpieczniej i mogą wyłapać czy coś jest nie tak /heh

Edytowane przez tacheg
Napisano (edytowane)

Nie chcą tego zrobić, bo będą mieli "dupokrytkę". Jak przyślą Ci w kartonie, przerzutka będzie niedokręcona i się zmieli przy pierwszej jeździe, to potem będzie problem, bo oni jako sklep mają przygotować rower do jazdy.

Chociaż CR wysyła w kartonie i tyle.

Dla mnie zawsze kluczowe jest sprawdzenie suportu. Czy nie jest wkręcony na sucho i czy gwint nie jest zerwany. Głupio by było spróbować odkręcić za 2 czy 3 lata, a się nie uda bo się zapiekł.

Najlepiej poluzować każdą śrubę i dokręcić po swojemu. Po 100 czy 200 km powtórzyć, bo wszystko się lekko ułoży i naciągnie.

Edytowane przez Gość
Napisano

Tak czy siak muszę iść w ciągu miesiąca na przegląd zerowy i zabulić (wymagania gwarancji krossa), to w Krakowie jakiś mądrzejszy może bym znalazł, niemniej samemu też chcę sprawdzić co się da.

Jak tylko nie przyjdzie walnięty gdzieś to będzie cacy 

Napisano

Pierwsze co, to sprawdź hak przerzutki. Ludzie którzy ogarniają co i jak, wyślą rower z biegiem z tyłu wbitym gdzieś w okolice góry kasety, żeby przerzutka była schowana za obrysem ramy. Załóż koła i sprawdź czy są w osi. Przy karbonie wątpliwe żeby było coś nie tak, bo przy aluminium zdarzało się że coś było źle pospawane i krzywe. Zerknij też czy chociażby inserty od śrub koszyka bidonu nie są luźne.

No i dość istotna sprawa. Ja bym zdjął mostek żeby sprawdzić czy komuś się nie dokręciło "trochę" za mocno i na rurze nie ma śladów.

Napisano

Mój przyszedł bardzo ładnie zabezpieczony, krytyczne elementy, w tym przerzutka obłożone taką grubą pianką, rury oklejone, taką cienką, w osie kół powtykane takie plastikowe talerzyki (od producenta), wreszcie karton miał wklejone takie dystanse, żeby rama nie zbliżyła się do krawędzi pudła - słowem - bardzo porządnie ogarnięte, jedyna opcja na uszkodzenia  to kurier - furier i uderzony/zgnieciony karton.

• +1 pomógł 1
Napisano

17 minut temu, ChuChu napisał:

Pierwsze co, to sprawdź hak przerzutki. Ludzie którzy ogarniają co i jak, wyślą rower z biegiem z tyłu wbitym gdzieś w okolice góry kasety, żeby przerzutka była schowana za obrysem ramy. Załóż koła i sprawdź czy są w osi. Przy karbonie wątpliwe żeby było coś nie tak, bo przy aluminium zdarzało się że coś było źle pospawane i krzywe. Zerknij też czy chociażby inserty od śrub koszyka bidonu nie są luźne.

No i dość istotna sprawa. Ja bym zdjął mostek żeby sprawdzić czy komuś się nie dokręciło "trochę" za mocno i na rurze nie ma śladów.

O to super, dziękuję bardzo, tak też zrobię 

@spidelli a skąd brałeś? U mnie mam obawy co do tego konkretnego sklepu :D Różne rzeczy na necie piszą 

Napisano

rowerybielany.pl 

Z drobnych minusików to źle przełożony przewód i zarobiona końcówka linki, na plus błyskawiczny kontakt i niewielkie zejście z ceny względem wyjściowej. To ten drugi rower, bo w sumie kupiłem dwa, pierwszy - zero zastrzeżeń, nawet mostek był na minus ;) 

Pierwszy:

image.thumb.jpeg.26ca777de73eafd83c00e4d6223f1c40.jpeg

Drugi:

image.thumb.jpeg.e641c4d3ae2dfc0aeceef995b0a76051.jpeg

Pierwszy raz kupiłem rowery w necie ale ceny były naprawdę konkurencyjne, chociaż jeden z rowerów był stacjonarnie w podobnej cenie ale nie chciało mi się pitolić z rowerem w Seacie Ibiza...

• +1 pomógł 1
Napisano

No cóż. Generalnie sklepy rowerowy powinny przeglądać tego typu fora i brać jakieś wnioski z tego. Czekam, mam zamiar nakręcić cały proces odpakowywania i przeglądania roweru, a żeby było w razie czego 

• +1 pomógł 1
Napisano

Fora jak fora ale często proszą o opinię, ja za leniwy jestem ale już na Allegro oceniam sprzedawców; czasami właśnie po sposobie pakowania widać czy komuś zależy :) 

I z reguły jak ktoś jest zadowolony to zlewa, natomiast jak coś idzie źle, to człowiek wylewa żółć w internecie, sam tu się wyrzy..łem na inpost...

Kiedyś kupiłem baterię i kilka drobiazgów do telefonu Blackberry, ktoś te rzeczy wrzucił w kopertę bąbelkową i wysłał, bateria się w transporcie wygięła w kołyskę - nagrałem film, wysłałem, poprosili o odesłanie - zapakowałem starannie, tak jak należy, odesłałem, za jakiś czas przyszłą nowa (albo ta sama wyprostowana ;) :D ) ale też starannie zapakowana...

Napisano

To zawsze tak działa, że mało kto chwali jak jest dobrze, bo... przecież tak powinno być. "Dobrze" to powinna być reguła, a nie coś nadzwyczajnego.

Nie będę pisał że ktoś zapakował dobrze rower, bo to jest ich obowiązek żeby tak był spakowany. Natomiast jak coś robią na odwal, to wypada dać znać.

Mam taki jeden sklep z modelami/ częściami RC. Jak się zamawia jakieś małe elementy, to wrzucają wszystko luzem do dużej koperty papierowej. Nie ma tam nawet folii bąbelkowej, tylko zwykła papierowa koperta od kuriera. Zamówiłem kilka razy jakieś kable, złączki itd i wszystko przyszło totalnie pomieszane. No nie wzbudza to zaufania...

Nie pamiętam też który sklep, bo to było kilka lat temu, ale wysłali mi sztycę spakowaną tak, że wystawała końcówka :D No zabrakło 1 cm kartonu :P 

Napisano

Odebrałem przesyłkę, wszystko elegancko zapakowane, rower w stanie wizualnym idealnym, gdzieś tam resztki po jakimś smarze czy coś. Kluczem jeszcze nie sprawdzałem, ale ślady smaru na sztycy, na supporcie jest chyba aż za dużo, śruby też widać, że przesmarowane, dorzucili śruby do koszyków (bo kross przecie nie daje)

Jak na razie pozytywnie. kolor na żywo też lepszy niż na necie, a sam rower piórko. Tylko kuźwa przysłali na palecie... nie weszło w windę, w drzwi itp. 

• Haha 1
Napisano

Jestem po pierwsych 40km. nic nie wyszło boli... 

Rower działa poprawnie, najgorsze co to ta folia, którą sam nakładałem xD Przerzutki do lekkiej regulacji to na pewno.

Faktycznie króciutka ta rama :D

Napisano

Kurcze, szukam informacji o tej sensie Giulia gravel, trafiłem na Twój watek i miałem nadzieję że jednak ją wybierzesz i coś napiszesz ;) a tu Kross wygrał 🤭

Miałem okazję na sensie posadzić 4 litery i przejechać kilkaset metrów ;) wrażenia bardzo pozytywne i bardzo mocno zastanawiam się nad zakupem. U mnie podobnie jak u autora zakup raczej na dłuższy okres czasu i szukam jakichkolwiek opinii zanim wydam kasę.