Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wystawić na zewnątrz i poczekać aż wyparuje... ;)

Albo rozpuścić w niej styropian i zrobić Koktajle Mołotowa, którymi następnie rzucać w maszyny dewastujące nasze lasy. Taka luźna propozycja. 😁

• +1 pomógł 1
  • Haha 2
Napisano

@TheJW genialne...... i razem z maszynami pójdą z dymem hektary. 😉 😁 Później będzie o czym pisać w wątku pt. "Lasy państwowe" 😁

@user25786  ja robię kilka obiegów  "rozpuchola" . Zostawiam do odstania po czym  zlewam albo przez filtry od kawy /szmaty  i ponownie  do użycia. Resztki do pieca  leje na trociny i puszczam z dymem.   Możesz spalić w małych porcjach. U nas w" pszokach" nie chcą tego przyjmować.  Sąsiad jest mechanikiem  i problem olejów i benzyn rozwiązał  za pomocą pieca   na tego typu opał. Ma ciepło w warsztacie i przy okazji pozbywa się tego typu syfu. 

Napisano
1 godzinę temu, pecio napisał:

@TheJW genialne...... i razem z maszynami pójdą z dymem hektary. 😉 😁 Później będzie o czym pisać w wątku pt. "Lasy państwowe" 😁

Dlatego trzeba to robić teraz, gdy leży śnieg (zależy gdzie), jest zimno, mokro... ;)

1 godzinę temu, pecio napisał:

Sąsiad jest mechanikiem  i problem olejów i benzyn rozwiązał  za pomocą pieca   na tego typu opał

No...świetne rozwiązanie. A my potem na rower wychodzimy odetchnąć "świeżym powietrzem". Mechanicy to w ogóle jest inny stan umysłu. U mnie sobie upodobali wywożenie pozostałości po naprawach za las, na pola, na łąki i wypalanie ich tam. W ten sposób pozbywają się też płynów i olejów. I ładniej się pali, i problem z utylizacją rozwiązany.
Dlatego wolę zapłacić więcej ale iść do kogoś, kto faktycznie części zutylizuje jak należy, a nie za lasem...

Napisano

Ale jak PSZOK wali w pręta to faktycznie problem, chyba że jakiś prawidłowo utylizujący warsztat przyjmie, można zapytać, zanim się wdroży ludowe sposoby :) 

Napisano (edytowane)

Jeszcze jeden  z LUDOWYCH  PODHALAŃSKICH sposobów na utylizację przepracowanego oleju ...... napuszczanie sztachet i gontów 😁 A ze starych opon  szpalery kwietników. 🌺

Edytowane przez pecio
Napisano

No paaanie, z tymi starymi podkładami kolejowymi to był problem - niby miały iść do utylizacji a zdarzało się, że szły "bokiem" na opał... Te drewniane, zapuszczony jakimś szuwaksem...

Napisano (edytowane)

Zapuszczane były kreozotem  tak samo jak drewniane słupy.   Ile tego się spaliło......😁 i kiełbasę jeszcze na tym piekło.  😉

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, TheJW napisał:

Mechanicy to w ogóle jest inny stan umysłu. U mnie sobie upodobali wywożenie pozostałości po naprawach za las, na pola, na łąki i wypalanie ich tam. W ten sposób pozbywają się też płynów i olejów. I ładniej się pali, i problem z utylizacją rozwiązany.
Dlatego wolę zapłacić więcej ale iść do kogoś, kto faktycznie części zutylizuje jak należy, a nie za lasem...

Żaden mechanik co ma działalność na legalu nie bawi się w takie akcje z lasem i polami. To co widzicie w większości to efekt zderzenia się przeciętnego Kowalskiego z PSZOK-ami i część lewizny bez działalności. Oni nie chcą przyjmować czegokolwiek z samochodówki jak przykładowo zachciało by się samemu robić jakąś naprawę albo dają rady by pociąć na plasterki i do wora. Już też pisałem, że w taki sposób pozbyłem się już z 10 litrów jakiś olejów. Nie widzicie po krzakach już obecnie ton szmat? Za chwilę reszta szmat, butów i tak dalej będzie lądować po krzakach i rowach. Ja to znowu ładuję do wora ale jak miał by być problem to do wora i za okno jadąc autem. Tech se sprzątają jak takie pomysły mają. Dawniej poszło by wszytko do wzbogacenia atmosfery ale kotła też mi się kazali pozbyć. 

Edytowane przez Tyfon79
Napisano

Dobrze gada, w takim np. Iraku to jankesi już ćwierć wieku szukają tej broni chemicznej a tylko ciągle ropę znajdują... Nawet do Syrii zajrzeli ale też tylko ropa....

Napisano (edytowane)

Oooo ....to jak będę lał w glebę to za 20 lat szejkiem zostanę 🤣Abu Zabi już tu prawie u nas pod Tatrami  jest - arab na arabie  .

Edytowane przez pecio