Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Mam ogromy problem mam 3 rowery z tym samym wolnobiegiem którego nie wiem  jak zdemontować narzędzia się wyginają nie idzie nic - może ktoś podpowie jak to dziadostwo ściągnąć?
W środku nie ma wypustek/rowków na nasadkę do odkręcania przy pomocy klucza. Nie wiem jak to ścignąć ciąć? Grzać?

1739102335832_Easy-Resize.com.jpg

1739102335816_Easy-Resize.com.jpg

1739102335792_Easy-Resize.com.jpg

Edytowane przez sernik5000
dodanie foto
Napisano

A ten wolnobieg zamierzasz jeszcze składać do kupy? Bo jak nie, to można wkręcić całość w imadło (jeśli masz do takiego dostęp) i kręcić kołem. Albo jakimś płaskownikiem (tylko musi być z twardej stali), włożonym pomiędzy te wypusty. 

Normalnie to się odkręca dedykowanym kluczem, coś w tym stylu:

Klucz do Wolnobiegu SUNTOUR -LIFU Model 09E1 /K53/ - 123 - 8109895816 - Allegro.pl

Który konkretnie to nie jestem powiem bez mierzenia, bo jest kilka standardów. 

Jakiej marki są te wolnobiegi?

Aby łatwiej odkręcić warto spryskać olejem penetrującym z obu stron. 

Napisano

Tak też zrobiłem zlałem odrdzewiaczem i nic - właśnie zacząłem szukać takiej nasadki/klucza - nie, nie zamierzam tego składać bo mam samo koło tym "kołnierzem od wolnobiegu", a nie mam zębatek z tego co pamiętam to pękła albo ostatnia zębatka albo pierścień blokujący/ściskający wszystkie zębatki który był nakręcany od strony najmniejszej zębatki. 
Boje się że prędzej pęknie piasta niż to się odkręci bo klucze/żaby itp czyje jak się wyginają.

Chcę założyć nowy wolnobieg 6 zębatkowy

Wymiary po zew - 25mm, po wew 19,9mm, wnęka na ząb 7mm 

A marka tego to SUNRUN 

1739096379737_Easy-Resize.com.jpg