Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam polecanego łańcucha do napędów szosowych 12s. Raczej Shimano z racji że przy 11s testowałem innych producentów i Shimano - Shimano grało najlepiej.

Znalazłem na Allegro łańcuchy w stylu m6100 czy tez 7100 z opakowania zbiorczego już od 50zl co jest trochę podejrzane bo przekrój cenowy jest ogromny i trochę mi to namieszało. 

Napisano

Kup w ZAUFANYM sklepie M8100. Dużo lepsza wytrzymałość, lepsza kultura pracy. Również eksperymentowałem z łańcuchami i Shimano to Shimano, łańcuch ostateczny. Ale zdecydowanie mówię nie niskim modelom.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Jak słyszę o komponentach z opakowań zbiorczych, to zawsze robię się podejrzliwy 🙄.

Mając wybór pomiędzy 105 vs Ultegra, moim zdaniem, warto dołożyć do Ultegry. Pracuje płynniej, wolniej się wyciąga i nie łapie korozji.

Edytowane przez KNKS
Napisano

Prawie zawsze najniższe ceny na produkty Shimano ma Biostern. Jak coś kosztuje mniej niż u nich to jest to podejrzane i warto uważnie przyjrzeć się ofercie. A jak znacznie mniej to można sobie odpuścić bez analizowania powodów tak niskiej ceny. No chyba że kupujemy coś z demontażu z nowego roweru na OLX czy Allegro.

Potwierdzam też zdanie przedmówców - 8100 to najlepszy wybór w kategorii cena/jakość.

Napisano (edytowane)
Cytat

No chyba że kupujemy coś z demontażu z nowego roweru na OLX czy Allegro.

No albo w wersji OEM dla serwisów, ale to najlepiej, ze sprawdzonych źródeł, bo jeszcze trudniej rozpoznać podróbkę, a w łańcuchach Shimano to jest plaga.

Tu np. sprawdzone OEMy M8100 :) https://allegro.pl/oferta/lancuch-shimano-xt-cn-m8100-118og-12s-oem-spinka-15390147287 

https://biostern.abstore.pl/lancuchy-i-spinki-lancuch-oem-12rz-116-ogniw-cn-m7100-,c70,p11477,pl.html

https://biostern.abstore.pl/lancuchy-i-spinki-lancuch-deore-cn-m6100-12rz-oem-x128,c70,p11818,pl.html

Edytowane przez kamfan
Napisano

Dzięki za pomoc, druga sprawa pojawiło się na rynku coś w normalnej cenie z narzędzi do pomiaru wydłużenia łańcucha, coś na zasadzie działania cc4

Napisano

@lis50 ciekaw jestem jak to chodzi  bo  Shimano 12 nie jest kompatybilne z Sram 12. Ba nawet "stary" Sram 12 nie jest  zgodny z nowym sramulcem . 

Napisano

Nie jest kompatybilne - to znaczy? 

Zakładałem kasety ultegra do napędów srama 12 sp. Praca lepsza niż z kasetami srama

Napisano
7 godzin temu, pecio napisał:

@lis50 ciekaw jestem jak to chodzi  bo  Shimano 12 nie jest kompatybilne z Sram 12. Ba nawet "stary" Sram 12 nie jest  zgodny z nowym sramulcem . 

Ja jeżdzę od zawsze na GX 12 rz. i łańcuchy Shimano XT/Ultegra :D

W dniu 8.02.2025 o 13:53, mattpl napisał:

Dzięki za pomoc, druga sprawa pojawiło się na rynku coś w normalnej cenie z narzędzi do pomiaru wydłużenia łańcucha, coś na zasadzie działania cc4

Łańcuchy 12 rz. wymieniasz przy zużyciu 0,5% ja bym zainwestował w tego ParkToola, bo jednak precyzja wykonania ma duże znaczenie, szybko się zwróci jak będziesz wymieniał łańcuchy w odpowiednim momencie. Sam go mam i polecam, bo np. używając innych przymiarów okazało się, że wymieniałem łańcuchy zbyt wcześnie. Tutaj akurat nie warto oszczędzać :P

Napisano

@lis50  bawiłem się w mieszanie grupy XTR 9100 z Sram XX1.   Próba  zamiany przerzutki w grupie 9100 na elektryka XX1  spełzła na niczym. Owszem działało  ale była to praca do pupy. Tak samo zamiana łańcucha sramowskiego w grupie  na łańcuch  9100 była do totalnej bani. Z braku laku można parę kilosów tak zrobić ale  wyciskanie watów i "denerwowanie" 😉 się  to nie w moim typie. 

Napisano

Mam elektryka który generuje 160 Nm . Kaseta slx 10-45 , przerzutka x01, łańcuch  x01. Zmiana biegów pod obciążeniem odbywa się bez problemów.