Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Osobiście nie widzę sensu kupowania kół z wysokim stożkiem do Gravela.

Po pierwsze, nic Ci to nie da. Po drugie, wysoki karbonowy stożek aż się prosi o uszkodzenie od kamienia lub czegoś podobnego.

Napisano (edytowane)

:)

Podobne głosy słyszałem odnośnie karbonowych ram :D

Jak ktoś się ściga na gravel race'ach to ma to sens :)

Edytowane przez kaido2
Napisano

Jak ktoś się ściga... autor nie napisał absolutnie niczego, więc zakładam że to chęć zbudowania roweru który wygląda "fajnie".

Napisano

Na dupeczki, będac bezpośrednim :D

Ale z góry też nie ma co przyjmować  :)

Po prostu, "chcesz kup" i za moment wszystkie zwierzenia wypłyną :) Czy aby na pewno? Dowiesz się  nawet jego peselu :D

Napisano

hahaha :) nie na "dupeczki" :) do jazdy bardziej sportowo/wyczynowo i urozmaicenia treningu, mam gravela i nie wiem czy kupowac szosę czy wejść w koła - taka prawda :) a może ktoś próbował i wie czy to ma sens czy nie (kupno kół). doradzicie?

Napisano

Jeden z moich graveli to Marin Gestalt, rocznik chyba 2020 - co jest o tyle istotne, że starsze modele wychodziły na przerzutkach Tiagry (mechaniczne hamulce) i z napędem 50/34 i 11-34, a tylny widelec ograniczał szerokość opony do 35 mm, jeśli mnie pamięć nie myli. 

Ponieważ głównie jeździłem nim po asfalcie, to w zeszłym roku wywaliłem fabryczne Schwalbe G-One na delikatnym bieżniku i wsadziłem Conti GP5000 na slicku i bardzo fajnie rower odżył. Fakt, że na mocno nabitej oponie jazda po dziurawym asfalcie nie jest zbyt przyjemna ale na gładkim rower ładnie lata. Oczywiście, jak na gravela.

Sęk w tym, że dwa tygodnie temu i tak kupiłem szosę, wielka zmiana to nie jest, bo Giant Contend AR czyli Road+, przeskok niewielki ale Gestalt w rozmiarze 54 chyba dla mnie mały, mimo wymiany mostka. No i może trochę zachcianka.

Piszę o tym, bo może po prostu coś szosowego kup zamiast iść w półśrodki. U mnie i u Ciebie pewnie też jest miejsce na dwa rowery, które się ładnie uzupełniają.

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Jan_han napisał:

hahaha :) nie na "dupeczki" :) do jazdy bardziej sportowo/wyczynowo i urozmaicenia treningu, mam gravela i nie wiem czy kupowac szosę czy wejść w koła - taka prawda :) a może ktoś próbował i wie czy to ma sens czy nie (kupno kół). doradzicie?

Rozumiem, że rozmawiamy o treningach stricte szosowych ( asfalt)

No to powiem Ci z praktycznego punktu widzenia :)

Treningowo żaden gravel na kołach szosowych nie da tego co agresywna szosa  road.

Natomiast jeżeli to ma być na zasadzie poprawy parametrów takich jak wydolność , siła , rytm i obycie na wyższych prędkościach, a uskuteczniane będzie dalej scigansko po lesie to wtedy tylko odpowiednie dodatkowe koła z laczem szosowym. :)

Edytowane przez kaido2
Napisano

no to teraz meritum: jeśli koła to jakie? co do szosówki to myślę o Polygon Helios A7X - tylko kurcze nie wiem jak z obsługa na wypadek jakiś problemów z tym rowerem etc.

jest dylemat nie powiem: szutry, las, ścieżka, przygoda, ultra czy speeeed :)

Napisano

Ja akurat jeżdżę na chińskich, albo na zdecydowanie mniej skomplikowanych sprzętach i wiele dylematów odpada, a i też wszystko ogarniam sam, więc w tej kwestii nie za bardzo pomogę  :) 

Do gravela można spokojnie zakładać koła szosowe ( wielokrotnie zakładałem, mam nawet takie zestawy gotowe).

Napisano

na tym etapie, to ja sam tego nie ogarne :)

czyli jednym slowem trzeba podjąć ryzyko... :) albo koła, albo szosa :) i dalej nic nie wiem... :P 

Napisano

Z szosą to ambitnie, ten Polygon niezły harpagon ;) Ja myślałem o czymś skromniejszym. Gravel na szosowych kolach to raczej nie będzie namiastka takiego roweru :) 

Te szosowe koła to taki półśrodek ale pewnie już same opony sporo zmieniają.

Jaki masz napęd w tym Treku? 

Napisano

mam jeszcze jeden pomysł, bo mam też Eskera 6.0. to może tam można by ogarnąć szosówki?

Shimano Force XPLR AXS D2 + korba SRAM Force 1 D2, 40T, DUB

Napisano

No ale co chcesz osiągnąć?

Napisałeś o "urozmaiceniu treningu". Co to właściwie znaczy?

Napisano (edytowane)

Nie rozumiem po sramowemu :) Domyślam się że z przodu 40 i 10-44 z tyłu...

Chodzi mi o to, że same koła to może być mało, bo napęd może być ograniczeniem, jak masz "za miękki" - bo zakładam, że chcesz po prostu szybciej pojeździć po asfalcie :) Wydasz na koła a za pół roku dojdziesz do wniosku, że mało...

Ale jak masz w tym Eskerze 46/30 i 11-34 to faktycznie może jakieś szosowe opony na początek i zobaczysz....

Edytowane przez spidelli
Napisano (edytowane)

No to są takie średnio szosowe przełożenia, może brakować; koła nie zrobią z takiego roweru szosówki. Owszem, po zmianie kół albo choćby opon powinno być zauważalnie szybciej ale tylko względem obecnego wyposażenia. Pytanie, jakie musisz sobie zadać - to czy Ci to wystarczy.

Może sobie wrzuć na początek jakieś szosowe oponki do tego Eskera, a jak będzie mało, to kupisz szosę, wtedy wydatek na koła nie ma sensu, opony tak czy siak mogą się przydać do wymiany w szosie. No i jak masz dwa rowery to nie ma potrzeby rotowania kołami/oponami.....

Na tym obrazku porównałem mój napęd w rekreacyjnej szosówce czyli 50/34 i 11-36 do Twojego, dla uproszczenia przyjąłem, że masz już założone takie same opony jak ja, tj.32 (a to jest szeroka opona jak na szosowy rower):

image.thumb.png.9bce6c227f2278e7dd0cffc93a13a4a4.png

Wychodzi jakieś 7 km/h wolniej. A ten kalkulator nie bierze pod uwagę pozycji na rowerze, na szosie do ścigania, na węższej oponie będzie jeszcze szybciej.

A i kwestia wagi roweru :) 

Edytowane przez spidelli
Napisano
W dniu 11.02.2025 o 21:21, spidelli napisał:

Nie rozumiem po sramowemu :) Domyślam się że z przodu 40 i 10-44 z tyłu...

Chodzi mi o to, że same koła to może być mało, bo napęd może być ograniczeniem, jak masz "za miękki" - bo zakładam, że chcesz po prostu szybciej pojeździć po asfalcie :) Wydasz na koła a za pół roku dojdziesz do wniosku, że mało...

Ale jak masz w tym Eskerze 46/30 i 11-34 to faktycznie może jakieś szosowe opony na początek i zobaczysz....

Spokojnie.

Wydolność, rytm, obrót i siłę +  na prędkości tym zrobi. Pojedzie szybko bo 40/10 to jest 4/1, a więc twardo.

W swoim karbonowym mam Deore z wykorzystaniem 2x9, Przeznaczenie jest raczej terenowe, ale trening w grupie ze swoimi szosowcami na nim jechałem bo tak się akurat złożyło. Problemem nie było 42 km/h tylko jak zaczynała się formacja i rozgrywanie, to wtedy brakuje ciasnego stopniowania żeby odpowiednio reagować, kontrować, poprawiać itd itepe :D

W takiej sytuacji ułamek i Cię nie ma i tu tylko szosa, ale jeżeli to ma służyć poprawieniu pewnych parametrów, oraz oswojeniem z prędkościami to zmiana kół  z odpowiednim ogumieniem styknie.

Napisano

Ja tam mam w szosie i gravelu te same przełożenia 😅 50/34 na 11/32 i w obu mam karbonowe stożki, w szosie 55/65 w gravelu 45 i jeżdżę na nich wszędzie, płasko, górki, lasy, single (takie mazowieckie więc to taki trudniejszy las 🤪). 

• +1 pomógł 1
Napisano

A nie, no Panieee.. :D 

Na płaskie wyścigi gravelowe po np takich górach świętokrzyskich :D , to mam szosy  z odpowiednio dobranym ogumieniem pod warunki i nawierzchnię :D  Do jednej to się nawet zastanawiam, czy nie wrzucić 52/36 :D 

Napisano

chyba jednak bedzie szosa :), tylko kurcze skończy mi się miejsce w domu na rowery :) 

moj gravel to 9kg :) , wytrzymalosc jest, tempo tez, moc mogłaby być wieksza :) ale dopiero zaczynam (drugi sezon) i pewnie bardziej jazda solo, wiec nie podepnę się do "pociągu" etc.

a jutro 4h na chomiku - swoja drogą ciekaw jestem czy będą jakieś wymierne efekty w normalnej jeździe...

Napisano

Będzie siła i wydolność i to w sumie wszystko :) Natomiast będą duże braki w czym innym ;)

Jeżeli jest możliwość na dworze, to na dworze.

W razie czego zawsze można podwiesić na sufit ;) Są takie wieszaki :)