ChuChu Napisano Piątek o 16:38 Napisano Piątek o 16:38 Hej, Aktualnie mam Garmin Edge 130+, który jest dla mnie zupełnie wystarczający pod względem funkcjonalności, oprócz: - Beznadziejnej nawigacji. Nie wiem, może gdyby skrzyżowanie było raz na 100 km trasy, to bym się zorientował gdzie jechać. - Informacji z Varia, które trace bez kolorowego wyświetlacza. Zależy mi żeby poprawić te dwie rzeczy. No i pomyślałem o Garmin Edge 530. Niestety na rynku dostępne są już tylko resztki. Zasadnicze pytanie to: czy warto jeszcze kupować 530? Trochę obawiam się braku wsparcia. Z drugiej strony, urządzenie było tyle lat na rynku, że nie wiem czy jest tam co jeszcze łatać. 540 jest zaskakująco... drogi. Nie jestem pewny czy chce wydać tyle kasy ( na 90% nie). Uprzedzając: tak, musi to być Garmin. Cytuj
KSikorski Napisano Piątek o 16:54 Napisano Piątek o 16:54 Mam edge 530 i niczego mi nie brakuje do szczęścia, działa tak samo jak gdy był nowy. Jeśli miałbym dziś zmienić to tylko na 540 solar. Edge 530 starcza na kilkanaście godzin z czujnikami, telefonem etc, ale w warunkach wyścigu musiałem raz dziennie robić przerwę w schronisku na podładowanie chociaż pół godziny, żeby dociągnął do nocy z rezerwą. Cytuj
KNKS Napisano Piątek o 17:04 Napisano Piątek o 17:04 W tych pieniądzach nie wyhaczysz nic lepszego. Sam od X-lat mam Edge 830 i chciałbym żeby się już się poddał, bo nie kupię nowego komputerka, póki stary działa. Ale ten złośliwy sukinkot działa, działa i działa...Ładować i jeździć... Jak żyć 😅 1 1 Cytuj
ChuChu Napisano Piątek o 17:18 Autor Napisano Piątek o 17:18 22 minuty temu, KSikorski napisał: Mam edge 530 i niczego mi nie brakuje do szczęścia, działa tak samo jak gdy był nowy. Jeśli miałbym dziś zmienić to tylko na 540 solar. Edge 530 starcza na kilkanaście godzin z czujnikami, telefonem etc, ale w warunkach wyścigu musiałem raz dziennie robić przerwę w schronisku na podładowanie chociaż pół godziny, żeby dociągnął do nocy z rezerwą. 130+ trzyma około 10h i naprawdę więcej mi nie trzeba. Największa wada to brak mapy, co powoduje że naprawdę łatwo się zgubić. @KNKS ja mam wspomniany 130+ już chyba 3 lub 4 lata i nadal jest jak nowy, zarówno pod kątem działania jak i wyglądu. Cytuj
kamfan Napisano Piątek o 19:03 Napisano Piątek o 19:03 (edytowane) 2 godziny temu, ChuChu napisał: Zależy mi żeby poprawić te dwie rzeczy. Jak chodzi Ci o nawigację po śladzie GPS na szosie to 530 spełni oba Twoje wymagania. Jak chcesz nawigacji LIVE w sensie, że patrzysz na mapę i jedziesz "na czuja" albo przeliczanie trasy po zgubieniu kursy albo nawigacje po śladzie w MTB to niestety ten licznik słabo sobie radzi, bo są spore opóźnienia w aktualizacji trasy czy dokładnych wskazaniach (kierunku) samego wskaźnika (strzałki). W tym, że w 540 też nie jest lepiej w tych aspektach Podsumowując zależy czego oczekujesz, ale w obecnej cenie jest to na pewno najlepszy licznik pod względem cena/jakość. Ja używam 3 lata. Edytowane Piątek o 19:06 przez kamfan 1 Cytuj
ChuChu Napisano Piątek o 19:13 Autor Napisano Piątek o 19:13 @kamfan zależy mi tylko i wyłącznie na śladzie nałożonym na mapę. Nawet bez wskazówek, sama linia. Cytuj
kamfan Napisano Piątek o 19:30 Napisano Piątek o 19:30 (edytowane) To w mojej ocenie nic więcej Ci nie potrzeba Jakbyś się zdecydował to warto pytać czy to jest wersja z USB-C, bo wygląda na to, że Garmin ją jeszcze produkuje, a od 2025 USB-C jest obowiązkowe i w sprzedaży są obie wersje. Np. tutaj (patrz tytuł) jest wersja USB-C https://xultra.pl/pl/p/Garmin-Edge-530-USB-C-010-02060-01/450 Edytowane Piątek o 19:36 przez kamfan 2 Cytuj
ChuChu Napisano Piątek o 19:38 Autor Napisano Piątek o 19:38 Dzięki za wskazówkę. Chociaż prawdę mówiąc będę brał co jest, bo z tego co widzę, to został już tylko Decathlon jako pewne źródło. Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Piątek o 20:01 Napisano Piątek o 20:01 Też ujeżdżam 530tkę i jak na razie bezproblemowo sobie radzi. Psuć się nie chce, bateria z telefonem i czujnikami x3 trzyma elegancko - jak na moje jazdy Jakbym miał wymieniać, to na następcę z Climbpro na żywca, a nie po śladzie. Ale tak jak pisali chłopaki wcześniej - no nie chce się spsuć Plus za zakup w Delcu, to 3 lata gw. Cytuj
Mihau_ Napisano Sobota o 09:05 Napisano Sobota o 09:05 Jeżeli chcesz kupować licznik z myślą o efektywnym nawigowaniu to musi mieć dotykowy ekran. Cytuj
kamfan Napisano Sobota o 09:28 Napisano Sobota o 09:28 @Mihau_ szkoda, że nie doczytałeś do czego kolega potrzebuje licznika Cytuj
KSikorski Napisano Sobota o 09:28 Napisano Sobota o 09:28 Nie wiem co masz na myśli pisząc o efektywnym nawigowaniu, ale jestem zdania że ekran dotykowy umazany tłustym, spoconym palcem, na który kapie pot z nosa i świeci mocne słońce szybko przestaje być efektywny. W każdym razie nie zgodzę się. Chyba że w czasie jednej jazdy chcesz trzy razy zmieniać koncepcje trasy, wtedy się zgodzę. 1 Cytuj
ChuChu Napisano Sobota o 09:33 Autor Napisano Sobota o 09:33 Poza oczywistym brakiem mapy, w 130+ irytowało mnie, że widok oddalał się dość mocno przy prędkościach rzędu 30 km/h i ciężko było w ogóle trafić w ulicę jeżeli było ich sporo w danym miejscu. Przybliżanie mapy było wkurzające, bo wywoływane z Menu. Nie wiem jak jest w 530, popatrzę. No i ekran jest większy, więc będzie lepiej. Cytuj
KSikorski Napisano Sobota o 10:43 Napisano Sobota o 10:43 W 530 jest to konfigurowalne. Możesz ustawić stałą wartość powiększenia. Możesz ustawić różne poziomy powiększenia w zależności od prędkości. Możesz mieć powiadomienie o nadchodzącej zmianie kierunku lub nie. Jak komu pasuje. 1 Cytuj
spidelli Napisano Sobota o 11:05 Napisano Sobota o 11:05 1 godzinę temu, KSikorski napisał: na który kapie pot z nosa Ewentualnie deszcz, no chyba że OP nie zakłada jazdy w nieprzewidywalnych warunkach, typu kilkudniowy wypad, kiedy opcja przeczekania złej pogody nie wchodzi w rachubę. Generalnie chyba przy długich trasach korzystanie z routowalnej nawigacji ad hoc, zamiast przygotowanego śladu może obfitować w niemiłe niespodzianki (w każdym razie zwiększa ryzyko względem wyrysowanego i jakoś zweryfikowanego tracka). 1 Cytuj
pecio Napisano Sobota o 14:40 Napisano Sobota o 14:40 5 godzin temu, KSikorski napisał: ...... ale jestem zdania że ekran dotykowy umazany tłustym, spoconym palcem, na który kapie pot z nosa i świeci mocne słońce szybko przestaje być efektywny. Można Garniaka obsługiwać w ogóle nie dotykając jego 😁 Cytuj
ChuChu Napisano Sobota o 14:44 Autor Napisano Sobota o 14:44 Fajne to jest ale cena bardzo wysoka. No i na szosie by wyglądało dość durnie Cytuj
pecio Napisano Sobota o 14:45 Napisano Sobota o 14:45 3 godziny temu, spidelli napisał: Ewentualnie deszcz, no chyba że OP nie zakłada jazdy w nieprzewidywalnych warunkach, typu kilkudniowy wypad, kiedy opcja przeczekania złej pogody nie wchodzi w rachubę. Fakt podczas deszczu dotykowe Garminy zaczynają działać własnym widzi mi się. Ale jest coś takiego jak blokada ekranu w takich sytuacjach. Cytuj
spidelli Napisano Sobota o 14:46 Napisano Sobota o 14:46 2 minuty temu, ChuChu napisał: na szosie by wyglądało dość durnie Ech, szosowcy... Cytuj
pecio Napisano Sobota o 14:47 Napisano Sobota o 14:47 Teraz, ChuChu napisał: Fajne to jest ale cena bardzo wysoka. No i na szosie by wyglądało dość durnie Masz może manetki Di2 ? Można Garmina obsługiwać z poziomu manetek. Po za tym wcale to na szosie głupio nie wygląda . Cytuj
ChuChu Napisano Sobota o 15:32 Autor Napisano Sobota o 15:32 Ale o czym my w ogóle rozmawiy? Ja chce linie na mapie, ktoś tu walnął o ekranie dotykowym, potem pojawił się deszcz i przyciski 1 Cytuj
spidelli Napisano Sobota o 15:35 Napisano Sobota o 15:35 No i jest materiał na sequel, prequel i z 10 sezonów serialu Może nie dociągniesz wątku do kilku lat jak jeden specjalista od zakupu szosówki ale nie zniechęcaj się Żeby tak kupić po jednej stronie analiz? Kto to widział Cytuj
ChuChu Napisano Sobota o 16:00 Autor Napisano Sobota o 16:00 Powiem więcej: ja się chciałem tylko upewnić Co do zakupu szosy: ja z pół roku już Gravele oglądam. 1 Cytuj
KSikorski Napisano Sobota o 16:18 Napisano Sobota o 16:18 1 godzinę temu, pecio napisał: Można Garniaka obsługiwać w ogóle nie dotykając jego 😁 Widziałem to przez dwa dni jazdy po górach i już wolę sięgać do przycisków na obudowie. Cytuj
pecio Napisano Sobota o 16:25 Napisano Sobota o 16:25 (edytowane) @KSikorski widzieć przez dwa dni a śmigać non stop z przyciskami skonfigurowanymi pod siebie to dwa odmienne stany skupienia. Tak samo jak bez Variatki to i bez tego pilota nie wyobrażam sobie jazdy . Dodatkowo możesz tym światłami sterować i jeszcze wiele innych ciekawych rzeczy to małe gówienko robi. Edytowane Sobota o 16:27 przez pecio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi