Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie wiem czy nie chodziło o coś do napędu 2x, czyli np 10-40. W 2x11 shimano oferowało chyba maksymalnie 11-34 i jak szukałem kasety 11 11-36 to wyskakiwały SRAMowiskie PG-1130 i 1170... Przy okazji ciekawe kiedy dołączy GRX Di2 w odmianie 1x...

Napisano
12 godzin temu, chrismel napisał:

Zlitowali by się i zrobili w końcu jakąś kasetę gravelową. SRAM, Campagnolo, Classiefied, Rotor - wszyscy mają coś w ofercie. Kto nie ma ? Tylko Shimano.

A co brakuje tym obecnie oferowanym?

W dniu 8.02.2025 o 18:52, ChuChu napisał:

Jak nie ma być "pikne", to po co ta dwukolorowa korba, satynowe wykończenie itd? Po prostu zrobili coś co wygląda niezbyt dobrze i tyle.

To jest grupa dla zawodników, którzy w pompce maja to jak grupa wygląda. Ma działać lepiej od XT i być lżejsza. Tyle. Myślę że nikt z docelowych klientów nie zrezygnuje z zakupu, bo mu się satynka na korbie nie podoba.

Tym bardziej, że Shimano stosukowo długo czekało z premierą, tak więc można domniemać, że w przeciwieństwie do ciężkiego, brzydkiego i działającego "tak sobie" XX T, nowe mtb-Di2 od Shimano będzie po prostu lepsze. I piszę to z pozycji wieloletniego użytkownika SRAM, którego totalnie rozczarował ten dziwny twór zwany jako Transmission...

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Masz do wyboru tylko kasety szosowe i MTB. Szosowe nie nadają się do napędów 1x a w MTB masz stopniowanie 10-12-14. Czyli jadę, dajmy na to, 35 km/h, chcę przyspieszyć i żeby zachować tą samą kadencję powinienem zacząć jechać 42 km/h. A co ja Pogi ? Ja tak nie umiem :) Jak pojawiły się kasety 10-45 i 10-51 sądziłem że w 10-45 zagęszczą twarde przełożenia wzorem np. SRAM-a XPLR. Twarde zostawili a zagęścili miękkie. Być może w MTB ma to sens ale w gravelu czy nawet rowerze turystycznym to jest dramat. Byłem w zeszłym roku w Alpach z kasetą 10-51 i dopóki jechałem pod górę było OK. Ale na płaskim albo nawet lekkich zjazdach to kompletna porażka. Przejechałem na tym około 2000 km bo nie miałem wyjścia ale nie chciałbym tego powtarzać.

Dla mnie prawie ideałem jest nowa kaseta od SRAM-a XPLR 13s: 10-11-12-13-15-17-19-21-24-28-32-38-46 a mistrzostwo stopniowania to Campagnolo Ekar GT 10-44: 10-11-12-13-14-16-18-21-24-28-33-38-44. W napędach 12s wystarczyłoby wyrzucić 10-kę i mamy rozpiętość na poziomie 400% z przyjemnym stopniowaniem. Nie wiem dlaczego Shimano tak olewa zwolenników napędów 1x.

Dla porównania jeszcze Rotor 12s 11-46: 11-12-13-15-17-19-22-25-29-34-39-46 i Classiefied 11-40 też 12s: 11, 12, 13, 14, 15, 17, 19, 22, 25, 29, 34, 40.

Edytowane przez chrismel
  • Haha 2
Napisano
Godzinę temu, chrismel napisał:

Czyli jadę, dajmy na to, 35 km/h, chcę przyspieszyć i żeby zachować tą samą kadencję powinienem zacząć jechać 42 km/h. A co ja Pogi ?

Kurde, szybciej jeździsz na grawelu niż większość na szosie 😉. Przy takich prędkościach to już chyba trzeba myśleć o 54T na korbie 😄.

• Haha 1
Napisano

Przy 40/11 masz 40 km/h. Tak na marginesie zastanawia mnie po co amatorom 54T jak jeżdżą na szosach 30-35 km/h. 54 używają zawodowi kolarze których moce przelotowe oscylują pewnie w okolicy 300-400W.

Napisano

To można założyć 54t? Ja szukam uparcie 52/36, bo 105-kę w większości sprzedają w kompakcie, a Wy mi mówicie o 54t. 🤯 Da się to pożenić? :icon_lol: 

I w ogóle, to jak się to ma do typowo ściganckiego XTRa? 😏

Napisano (edytowane)
43 minuty temu, chrismel napisał:

Tak na marginesie zastanawia mnie po co amatorom 54T jak jeżdżą na szosach 30-35 km/h

Też mnie to zastanawia. Napiszę więcej. Przy oponach 28c i kadencji 80, blat 52T daje prędkość 48 km/h a przy 100 RPM, 60 km/h.

Ciekawe ile osób realnie tak dokręca, a ile ma "bo to przecież kuń i nie będzie jeździł jak Panienka".

3 godziny temu, KNKS napisał:

To jest grupa dla zawodników, którzy w pompce maja to jak grupa wygląda. Ma działać lepiej od XT i być lżejsza. Tyle. Myślę że nikt z docelowych klientów nie zrezygnuje z zakupu, bo mu się satynka na korbie nie podoba.

Nie zrozumiałeś. Jeżeli ta grupa ma jeździć, nie wyglądać, to powinni ją zrobić całą szarą/ czarną i tyle. Nie zrobili tak, więc chyba można ocenić czy wygląda dobrze czy nie, prawda? Mieli w tym jakiś cel.

Co do grupy dla zawodników, to ja bym taki pewny nie był. Myślę że jest duża grupa ludzi, którzy montują XTR/ Dura Ace, bo mogą, a nie dlatego że potrzebują. Jeżeli im się nie będzie podobała, to nie kupią.

Edytowane przez ChuChu
Napisano

Wcale nie takie nie prawdopodobne, na ustawce na dystansie 40km, średnie wychodzą w okolicach 40+ więc bardzo często latają w okolicach 50km/h, a wystarczy lekko z górki wiatr w plecy i bez problemu powyżej 60 wpada. 

Napisano
1 godzinę temu, TheJW napisał:

To można założyć 54t? Ja szukam uparcie 52/36, bo 105-kę w większości sprzedają w kompakcie, a Wy mi mówicie o 54t. 🤯 Da się to pożenić? :icon_lol: 

Oczywiście że się da. To odróżnia mężczyzn od chłopców. I wbrew pozorom nie chodzi o twardość obrotu, tylko o zredukowanie przekosów łańcucha. Podobnie jak w "czasówkach".

Godzinę temu, ChuChu napisał:

Nie zrozumiałeś. Jeżeli ta grupa ma jeździć, nie wyglądać, to powinni ją zrobić całą szarą/ czarną i tyle. Nie zrobili tak, więc chyba można ocenić czy wygląda dobrze czy nie, prawda? Mieli w tym jakiś cel.

Powiedział gość dla którego absolutnym high endem była wymiana mechanicznych tarczówek na hydrauliczne...

Napisz do Shimano, może następnym razem, wprowadzając najwyższe grupy osprzętu, będą chcieli skorzystać z twoich bogatych doświadczeń. W końcu całe zawodnicze życie startujesz  operujesz na osprzęcie XTR/DuraAce.

Jeszcze raz. XTR to grupa zawodnicza. A zawodników niewiele (💩) obchodzi jak toto wygląda. Ma działać, mało ważyć i nie zapychać się błotem. A to że jakiś Czesiek spod Kłobucka założy sobie XTR i napisze na facebook'owym forum że to brzydko wygląda, to wpłynie tylko na to, że większość malkontentów od Deore M6100 będzie ukontentowana 😉. Bo skoro brzydkie, to po co przepłacać.

43 minuty temu, clavdivs napisał:

Wcale nie takie nie prawdopodobne, na ustawce na dystansie 40km, średnie wychodzą w okolicach 40+ więc bardzo często latają w okolicach 50km/h, a wystarczy lekko z górki wiatr w plecy i bez problemu powyżej 60 wpada. 

Tak jest proszę kolegi, ale żeby to zrozumieć to trzeba wyjść z grawelowej bańki i przestać operować założeniami, że skoro ja nie daje rady, to nikt nie daje.