Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zwraca uwagę sposób montażu lewego ramienia jak w dotychczasowych niższych grupach, widocznie nie sprawdziło się mocowania "a`la SRAM".
Przewody hamulce bliżej kierownicy, krok w kierunku integracji.
Przerzutka mocowana na zwykłym haku, bateria w przerzutce i manetce, pełna bezprzewodowość.

Coś jeszcze zwróciło waszą uwagę?

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Zadam trywialne zapytanie ... gdzie to można kupić ?😉😁   Bo szukam po necie  i nic nie znalazłem. 😪

Lata szczekałem  na takie cuś. 😉

Edytowane przez pecio
Napisano

Ale to jest brzydkie!
image.gif.704d1932a49fa6d8c0a6424b95f04ec3.gif

Znaczne zmiany w budowie klamki.
Zaciski od wewnątrz wyglądają jak sprzed kilkunastu lat. :D
A tę korbę jakby mi ktoś pokazał, to uznałbym, że jest debilem i kupił chińską podróbkę. :)

I o co chodzi z tą manetką? To jakiś kliker jak z promocji Axe?

• +1 pomógł 1
  • Haha 2
Napisano

Też uważam, że grupa jest paskudna. Ale (niestety) za długo żyję na tym świecie żeby nie wiedzieć, że ludzie mają to gdzieś. To jak z nowym logo PZU. Jak zastępowano stare każdy mówił, że nowe jest paskudne. Dziś wszyscy się przywyczaili i każdy ma to w tyłku. Tak naprawdę dużo rzeczy jest wg mnie brzydkich, ale i tak zmienia się je co roku więc mam wrażenie, jakby twórcom nie zależało.

Napisano (edytowane)

Czyli zostaje 12 rzędów z tyłu (były plotki o 13) , zostaje i-spec ev (przynajmniej na razie)...

i5396650806

Ciekawe kiedy wyciekną zdjęcie tego nowego  xt di2

Edytowane przez wr81
Napisano (edytowane)

Ciekawe że według tych wycieków opublikowanych na WW mają być 3 poziomy Di2 MTB, w tym Deore (?), może chodziło im o SLXa, chyba że go ubiją żeby były 3 poziomy jak na szosie.

Edytowane przez Talrand
Napisano
1 godzinę temu, Talrand napisał:

Ciekawe że według tych wycieków opublikowanych na WW mają być 3 poziomy Di2 MTB, w tym Deore (?), może chodziło im o SLXa, chyba że go ubiją żeby były 3 poziomy jak na szosie.

Slx już został ubity, grupa M7100 znikła z www.

Cytat

A jak się montuje manetkę?

Do obejmy klamki hamulca w standardzie i-spec-ev.

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, uzurpator napisał:

Ciekawe, czy coś z kasetą pokombinują.

Jeżeli chodzi o zasadniczy układ, to wg plotek nie i zostaną 12rzędowe 10-45 i 10-51. Pierwszy (chyba) wyciek dotyczący nowej grupy to był katalog BH i tam zapisano : Casette 10/51

r/xcmtb - New Shimano MTB Di2 groupset?

Co do łańcucha wycieknięty katalog Superiora wskazuje CN-M9100 czyli bez zmian..

image.png.80d35df38c673789cc20200306ed7fb5.png

Tak też w XT Di2:

image.png.3c9c0ff1acb4e2f8d52678b5a1f013de.png

A tutaj Deore, jak widać Di2 pożenione z kasetą M6100 i korbą SLX..

image.thumb.png.ce566dcec591dd782c53171959b6139e.png

Edytowane przez wr81
  • +1 pomógł 3
Napisano
W dniu 7.02.2025 o 15:14, pecio napisał:

To nie ma być " pikne " . To ma działać lepiej od sramulca axs i być lżejsze . A jak znam życie oba te warunki będą spełnione. 

Jak nie ma być "pikne", to po co ta dwukolorowa korba, satynowe wykończenie itd? Po prostu zrobili coś co wygląda niezbyt dobrze i tyle.

@FigoiFago mnie to nadal dziwi, że mają kabelki. Właściwie już mało gdzie używa się kabli, SRAM ma łączność bezprzewodową od dawna, a Shimano nadal bawi się w swojej piaskownicy. Ciężko to zrozumieć, bo nie sądzę żeby to była kwestia czysto techniczna.

Napisano

SRAM ma patent na tę samą baterię pasującą do przedniej przerzutki, tylnej przerzutki, sztycy i tak dalej.
@ChuChu omawiana tu grupa wygląda na całkowicie bezkabelkową.

Czy jest piękna? Warto byłoby zobaczyć to w normalnych warunkach, bo produkt może być odbierany zupełnie inaczej w zależności do sposobu ekspozycji.

Napisano
38 minut temu, KSikorski napisał:

SRAM ma patent na tę samą baterię pasującą do przedniej przerzutki, tylnej przerzutki, sztycy i tak dalej.

SRAM ma patent na wymienną baterią pasującą do przedniej i tylnej przerzutki. Pytanie jak zdefiniować wymienność, i czy baterie nie będą różne dla przodu i tyłu.

Różne baterie w Campagnolo : https://www.bike-components.de/en/Campagnolo/Super-Record-Wireless-Battery-for-Front-and-Rear-Derailleur-p92422/

image.thumb.png.d4de195b31b9b1189568dbc9104b3339.png

image.thumb.png.49566193c21536bfc621f3745a501f49.png

Napisano
3 godziny temu, ChuChu napisał:

Jak nie ma być "pikne", to po co ta dwukolorowa korba, satynowe wykończenie itd? Po prostu zrobili coś co wygląda niezbyt dobrze i tyle.

No właśnie  może być różowe w zielone kropki  ze złotymi paskami. TO MA DZIAŁAĆ , sprawy estetycznie to kwestia drugorzędna ... przynajmniej dla mnie.  Zresztą i tak  oram  szpejem , za chwile trafia na złom  i tak w kółko więc może byś srokopisiaty. 😁

Napisano

Dla mnie najważniejszą sprawą jest możliwośc wymiany baterii, jeżdżę od dosyć długiego czasu na GX AXS (z kasetą XT jak i GX) i moim zdaniem wymienna bateria to absolutny "must have", miałem raz przypał, że zapomniałem naładować baterię i na podjeździe nagle mi zdechło, ale mając drugą w biodrówce sprawa została ogarnięta w 30 sekund :) 
Normalnie z linką tego problemu nie ma, ale i tak wolę elektroniczną wersję :D

Napisano
W dniu 7.02.2025 o 23:34, wr81 napisał:

12rzędowe 10-45 i 10-51

Zlitowali by się i zrobili w końcu jakąś kasetę gravelową. SRAM, Campagnolo, Classiefied, Rotor - wszyscy mają coś w ofercie. Kto nie ma ? Tylko Shimano.