Sliwka2000 Napisano Czwartek o 20:54 Napisano Czwartek o 20:54 Witam mam pytanie czy ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził a dokładnie amortyzator nie odbija do końca trzeba mu pomóc wyjść z dolnych lag około 5 mm a jak dodam minimalnie dosłownie palcami siły do dobija około 10mm i odbije dopiero jak się podniesie przód.Nie wiem czy po prostu jestem jakiś przewrażliwiony na to i to jest normalne czy jest coś nie tak z amortyzatorem. Cytuj
zekker Napisano Piątek o 07:25 Napisano Piątek o 07:25 Ugięcie wstępne. Amortyzator ma nie tylko przyjąć wystające przeszkody, ale także dołki, więc musi mieć trochę zapasu na wyprostowanie się. Standardowo z przodu to kilkanaście % ugięcia jak się siądzie na rowerze. Przy zjazdówkach to może być i w okolicach 30%. Rower stojący bez obciążenia tez lekko ugnie amortyzację. Czy tak mocno jak masz, to już muszą się wypowiedzieć bardziej doświadczeni. Ewentualnym problemem może być regulacja sprężyny negatywnej, ale to już musisz podać konkretny model, żeby ktoś podpowiedział co i jak. 1 Cytuj
Galvatron Napisano Sobota o 11:26 Napisano Sobota o 11:26 Amortyzator może być za słabo nasmarowany. Zacznij od zrobienia serwisu sprężyny i dolnych goleni. 1 Cytuj
Turysta05 Napisano Sobota o 12:51 Napisano Sobota o 12:51 @Sliwka2000 ten amor nowy, stary, a może po krachu? Zanim rozbierzesz zrób test: powieś rower, zdejmij koło, wypuść powietrze ze sprężyny, przesuwaj ręką, powinien przesuwać się równomiernie w pełnym zakresie, mały opór będzie ale ma być bez zacięć, skoków, cały czas płynnie. Dopasowanie goleni w korpusach jest bardzo dokładne, już skrzywienie o 0,5mm może powodować znaczne opory. Nowy, napompowany amor odbija do neutrum zawsze bez problemu. Ugięcie sag pod ciężarem samego roweru (a mam elektryka) to jakieś mm aż trudno zauważyć, pomijalnie mało. Jak wsiądę to ~15mm bo tak sobie napompowałem sprężynę. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi