matika Napisano Czwartek o 12:50 Napisano Czwartek o 12:50 Witam. Szukam roweru dla 9-latka na komunię 140 cm wzrostu 30 kg wagi szczupły na rowerze jedzie 4 roku życia także dłuższe wyprawy. Ostatecznie zastanawiam się nad dwoma modelami super fly 27 : https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mlodziezowy-superior-f-l-y-27-pd30781/lub amulet youngster 27 https://skleprower.pl/rower-juniorski-amulet-youngster-27-5-shimano-deore-1x10-p-715.html. Czy ktoś by mógł porównać mi komponenty tych dwóch rowerów? bo kompletnie się na tym nie znam ceny bardzo podobne. Ewentualnie może macie jakąś inną propozycję. Główne kryterium to waga jak najniższa. Cytuj
KSikorski Napisano Czwartek o 12:52 Napisano Czwartek o 12:52 Pod względem osprzętu Amulet jest istotnie lepszym wyborem. Cytuj
TheJW Napisano Czwartek o 14:58 Napisano Czwartek o 14:58 (edytowane) Jaki jest sens kupowania 9-latkowi roweru za 3000 zł? To będzie rower na rok. Potem trzeba będzie go wymienić, bo dzieciak wyrośnie. Widząc jak obecnie zachowują się i traktują rzeczy dzieci z bezstresowo wychowywanych pokoleń - ten rok wystarczy, żeby go zniszczyć, więc do odsprzedaży pewnie nadawał się nie będzie... Tak szczerze - ten rower ma sprawić frajdę dziecku, czy zaspokoić ego dorosłego? Bo dzieci to małe Terminatory, na wszystkim pojadą. Edytowane Czwartek o 14:58 przez TheJW Cytuj
PawelW84 Napisano Czwartek o 15:54 Napisano Czwartek o 15:54 Wszystko zależy jak wykorzystuje się taki rower. Jeśli dzieciak ma jeździć do okola piaskownicy to faktycznie szkoda kasy. Natomiast jeśli planuje się wspólne dłuższe wycieczki to taki zakup nabiera sensu (my robimy po 20km). Wtedy ważne jest żeby rower był lekki a zastosowane w nim komponenty dostosowane do dziecka. U nas woom 3 i 4 starczyły na 3 sezony. Ramy okleiłem folia one guard. Dzieci od poczatku uczone byly kladzenia rowerow na trawie. Ze sprzedażą jak do tej pory problemu nie zauwazylem Cytuj
matika Napisano Czwartek o 16:05 Autor Napisano Czwartek o 16:05 Mogę kupić ciężkiego chebla z uginaczem za 1200 -1500 zł ale na tym dzieciak się będzie męczył nie mówiąc o późniejszej odsprzedaży, więcej stracę niż tym. Te rowery co wysłałem kosztują 2500 zł, maxymalny budżet jakby miało być coś extra to 3000 zl 3 godziny temu, KSikorski napisał: Pod względem osprzętu Amulet jest istotnie lepszym wyborem. Mogę wiedzieć jakie konkretnie elementy są lepsze i dlaczego Cytuj
RabbitHood Napisano Czwartek o 16:59 Napisano Czwartek o 16:59 Jak na komunię to tylko zemsta chrzestnego! 6 Cytuj
wr81 Napisano Czwartek o 16:59 Napisano Czwartek o 16:59 4 godziny temu, KSikorski napisał: Pod względem osprzętu Amulet jest istotnie lepszym wyborem. Za to pod względem odsprzedaży (co jak widać ważne) Superior jest bardziej rozpoznawalny ( w podobnych wątkach występujący zazwyczaj zaraz po Treku Wahoo..) Cytuj
KSikorski Napisano Czwartek o 17:08 Napisano Czwartek o 17:08 Mnie w zasadzie temat odsprzedaży wali. Po pierwsze moje dzieci niszczą graty i niech niszczą, od tego są żeby się dobrze bawić, a po drugie patrząc na olxowe doświadczenia wolę oddać za darmo sąsiadom lub znajomym niż wikłać się w negocjacje cenowe z udziałem dzieci robiących łamiące serce miny. Polecam to podejście, mniej stresu w życiu. Cytuj
wr81 Napisano Czwartek o 18:49 Napisano Czwartek o 18:49 Ja się zgadzam, dla młodszego syna w tym wieku czeka Kellys Naga 80 (sztywny widelec, v-brake , 1x9 napęd) kupiony za 600PLN na OLX (tyle że wracałem z Warszawy do Krakowa przez jasło :)) Temat odsprzedaży pojawił się już w tym wątku i nie jest to wątek odosobniony - szczególnie w przypadku powszechnego kultu odsprzedaży marki Woom ...... Cytuj
mookoli Napisano Czwartek o 18:50 Napisano Czwartek o 18:50 2 godziny temu, matika napisał: Mogę kupić ciężkiego chebla z uginaczem za 1200 -1500 zł ale na tym dzieciak się będzie męczył nie mówiąc o późniejszej odsprzedaży, więcej stracę niż tym. Te rowery co wysłałem kosztują 2500 zł, maxymalny budżet jakby miało być coś extra to 3000 zl Mogę wiedzieć jakie konkretnie elementy są lepsze i dlaczego przerzutki i hamulce popatrz na woom EXPLORE 6 - waży poniżej 10kg Fajnie wygląda, jest lekki, ale z barankiem i powyżej budżetu NS BIKES Rag+ JR 2 minuty temu, wr81 napisał: Ja się zgadzam, dla młodszego syna w tym wieku czeka Kellys Naga 80 (sztywny widelec, v-brake , 1x9 napęd) kupiony za 600PLN na OLX (tyle że wracałem z Warszawy do Krakowa przez jasło :)) Temat odsprzedaży pojawił się już w tym wątku i nie jest to wątek odosobniony - szczególnie w przypadku powszechnego kultu odsprzedaży marki Woom ...... Wg producenta waży poniżej 8kg więc.. bardzo ciekawy rower Cytuj
wr81 Napisano Czwartek o 19:25 Napisano Czwartek o 19:25 28 minut temu, mookoli napisał: Wg producenta waży poniżej 8kg więc.. bardzo ciekawy rower Nie wydaje mi się, skąd te dane? "Mój" waży na pewno trochę więcej, starszy model Naga 80 pomarańczowy - https://allegro.pl/oferta/kellys-naga-80-10676717215 . Obecny model nazywa się Naga 90). Naga występuje tez chyba w wersji z kołami 24, może to taki przypadek. W rozważanym zakresie wiekowym Kellys trzyma się kół 26, firmy superior i amulet przeszły już na 27.5.. Cytuj
michalr75 Napisano wczoraj o 11:26 Napisano wczoraj o 11:26 20 godzin temu, TheJW napisał: Jaki jest sens kupowania 9-latkowi roweru za 3000 zł? To będzie rower na rok. Potem trzeba będzie go wymienić, bo dzieciak wyrośnie. Widząc jak obecnie zachowują się i traktują rzeczy dzieci z bezstresowo wychowywanych pokoleń - ten rok wystarczy, żeby go zniszczyć, więc do odsprzedaży pewnie nadawał się nie będzie... Tak szczerze - ten rower ma sprawić frajdę dziecku, czy zaspokoić ego dorosłego? Bo dzieci to małe Terminatory, na wszystkim pojadą. Ciężkie kloce żadnej przyjemności dziecku nie sprawią, przerabiałem ten temat a Ty chyba nie masz dzieci, więc zakładanie że to "małe terminatory" ma z prawdą niewiele wspólnego. @matika bierz najlżejszy na jaki Cię stać. Mój syn, wątlej budowy, jeździł zarówno na klocach i nie miał z tego żadnej przyjemności, jak i na Superior Fly 27 i tutaj dopiero mógł się cieszyć jazdą, bo rower lekki i zwinny. Jeździł dwa sezony po czym za dobrą cenę rower został odsprzedany. To też jest zaleta takich rowerów. I nie wierz tym co mówią ze dzieci są niezniszczalne - są zniszczalne i za ciężki rower będzie skutecznie pozbawiał dzieciaka przyjemności z jazdy. 1 Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 12:45 Napisano wczoraj o 12:45 Ja rozumiem, że to ma być rower na komunię i nie wypada kupić używki ale faktem jest, że używki dla dzieciaków to najlepsze wyjście. Sam tak robiłem - córa miała jeden nowy rower w swoim dziciństwie, reszta to używki, które można kupić w bardzo dobrym stanie w rozsądnych pieniądzach i z niewielką stratą albo i wtej samie cenie sprzedać po roku czy półtorej, kiedy dziecko wyrośnie. I nie piszę tu o jakiś tanich, marketowych, ciężkich ulepach tylko o jakichś fajnych, lekkich, markowych roweruch Cytuj
michalr75 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowane) @Greg1 Z tym bywa różnie. Do niedawna jeszcze podaż takich rowerów z wagą w okolicach 10 kg była niewielka na rynku wtórnym. Ale to się zmienia, bo coraz więcej ludzi idzie po rozum do głowy i kupuje swoim dzieciom rowery na których da się jeździć a nie kowadła. Jak ja kupowałem synowi jakieś 4 lata temu to takich Superiorów czy innych podobnych było w używkach jak na lekarstwo. Dlatego kupiłem nowy, a później odsprzedałem w dobrych pieniądzach. Edytowane 23 godziny temu przez michalr75 Cytuj
matika Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu Tak normalnie to też kupuje lekkie używki, ale teraz wiadomo komunia to musi być nowy. Co do tych 2 co podałem tj. superiora fly 27 i amuleta youngstera to dużo ten osprzęt lepszy jest. Bo tak supierior nam się bardziej podoba z wyglądu(kolor,sylwetka) jest łatwiej dostępny w dużym sklepie rowerowym tj. centrum rowerowe. Kolejna sprawa jest taka czytałem już w paru miejscach że amulet ma trochę niedociągnięć wizualnych, już dokładnie nie pamiętam ale np coś że spawami było. Kolejna sprawa znalazłem że amulet waży 11 kg i ok ale niby gość co sprzedaje superiora fly 27 na OLX pisze że niby wazy 8 kg w co oczywiście nie wierzę. Ale może faktycznie jest lżejszy. Aaaa i jeszcze jedno co.moze być na plus amuleta to że występuje z ramą 15, w sumie wolałbym od 13 bo młody i tak sobie z lekka 15 fajnie poradzi a jednak trochę dłużej pojeździ. No i takie zagwozki mam Cytuj
michalr75 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowane) Nasz Superior ważył 9,5kg, na kołach 27,5, rama 13 cali. Jak ja kupowałem to tam było Deore, teraz wsadzają Alivio, czyli półka niżej ale to i tak wystarczająco dobry osprzęt. Nasz Superior miał hamulce V i prosta rurę górną, teraz widzę zmienili lekko geo i dali tarcze. Jakbym sam teraz wybierał to brałbym Superiora, są bardziej rozpoznawalni. Amulet to taka marka że pierwszy raz o niej słyszę Teraz ten Superior pewnie waży z 10kg z hakiem. Edytowane 23 godziny temu przez michalr75 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi