Janusz123 Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego Witam wszystkich mam pytanie używał ktoś może z was kleju do śrub loctite. Wiem że są róże kolory niebieski, zielony, czerwony i te dwa ostatnie są trudno demontowalne trzeba je podgrzać do wysokich temperatur. Jakiś czas temu kupiłem nowy mostek i jak skacze hopy, to przekręca mi kierownice i teraz moje pytanie który z tych wybrać czy niebieski będzie wystarczający czy dwa pozostałe żeby, nie było problemu z odkręceniem. Cytuj
Mihau_ Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego Cytat i te dwa ostatnie są trudno demontowalne trzeba je podgrzać do wysokich temperatur. Takich głupot to dawno nie czytałem. Cytat Jakiś czas temu kupiłem nowy mostek i jak skacze hopy, to przekręca mi kierownice Pastą do karbonu posmaruj. Cytat i teraz moje pytanie który z tych wybrać czy niebieski będzie wystarczający czy dwa pozostałe żeby, nie było problemu z odkręceniem. A śruby ci się odkręcają samoczynnie, że chciałbyś je kleić? Cytuj
Dokumosa Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego Tak, w rowerze prawie wszędzie niebieski loctite (ew. cx80, manol, k2 itp.). Niektóre połączenia w damperach i amortyzatorach skręcane są na czerwony (trzeba grzać Żeby odkręcić). 1 Cytuj
RabbitHood Napisano Czwartek o 04:17 Napisano Czwartek o 04:17 Do domowego użytku spokojnie niebieski wystarczy. Cytuj
ChuChu Napisano Czwartek o 05:44 Napisano Czwartek o 05:44 8 godzin temu, Mihau_ napisał: Takich głupot to dawno nie czytałem Aha. https://tameson.com/pages/loctite-color-comparison 1 Cytuj
TheJW Napisano Czwartek o 07:48 Napisano Czwartek o 07:48 11 godzin temu, Janusz123 napisał: Jakiś czas temu kupiłem nowy mostek i jak skacze hopy, to przekręca mi kierownice To raczej nie problem śrub, a nieodpowiednich średnic lub słabego wykonania mostka. Cytuj
ChuChu Napisano Czwartek o 07:58 Napisano Czwartek o 07:58 Dokładnie tak jak napisał @TheJW. Nawet te marne 5Nm, zaciska potwornie mocno mostek na kierownicy. Cytuj
PawelW84 Napisano Czwartek o 08:01 Napisano Czwartek o 08:01 Niebieski jest udarowy, zielony i czerwony trzeba podgrzać żeby odkręcić, inaczej urwiesz leb, klucz, kształtkę. Uzywa się ich np w pneumatyce. Do roweru, samochodu wystarczy niebieski, ale on nie zlikwiduje obracania się mostka. Wiąże on beztlenowo w kontakcie z metalami więc nie sklei mostka z rura sterowa. Sprawdz na początek czy masz dobra srednice mostka dobrana, użyj pasty do karbonu i klucza dynamometrycznego. Cytuj
HSM Napisano Czwartek o 08:55 Napisano Czwartek o 08:55 (edytowane) Kolory w Loctite są tylko ogólną wskazówką, do której grupy dany klej należy, ale nawet między produktami jednej grupy mogą występować poważne różnice właściwości więc także polecanych zastosowań. Na przykład zarówno 242 jak i 243 są niebieskie, ale 242 ma moment zerwania 11,5 Nm a 243 26 Nm - czyli tyle samo co czerwony 271. Tu https://prema.com.pl/wp-content/uploads/2022/06/LOCTITE_-_Tabela_doboru_produktow.pdf jest katalog produktów i kleje do gwintów są na stronach 8-13 Edytowane Czwartek o 08:56 przez HSM 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi