Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich mam pytanie używał ktoś może z was kleju do śrub loctite. Wiem że są róże kolory niebieski, zielony, czerwony i te dwa ostatnie są trudno demontowalne trzeba je podgrzać do wysokich temperatur. Jakiś czas temu kupiłem nowy mostek i jak skacze hopy, to  przekręca mi kierownice i teraz moje pytanie który z tych wybrać czy niebieski będzie wystarczający czy dwa pozostałe żeby, nie było problemu z odkręceniem. 

Napisano
Cytat

i te dwa ostatnie są trudno demontowalne trzeba je podgrzać do wysokich temperatur.

Takich głupot to dawno nie czytałem.

Cytat

Jakiś czas temu kupiłem nowy mostek i jak skacze hopy, to  przekręca mi kierownice

Pastą do karbonu posmaruj.

Cytat

i teraz moje pytanie który z tych wybrać czy niebieski będzie wystarczający czy dwa pozostałe żeby, nie było problemu z odkręceniem. 

A śruby ci się odkręcają samoczynnie, że chciałbyś je kleić?

Napisano

Tak, w rowerze prawie wszędzie niebieski loctite (ew. cx80, manol, k2 itp.). Niektóre połączenia w damperach i amortyzatorach skręcane są na czerwony (trzeba grzać Żeby odkręcić).

• +1 pomógł 1
Napisano
11 godzin temu, Janusz123 napisał:

Jakiś czas temu kupiłem nowy mostek i jak skacze hopy, to  przekręca mi kierownice

To raczej nie problem śrub, a nieodpowiednich średnic lub słabego wykonania mostka.

Napisano

Niebieski jest udarowy, zielony i czerwony trzeba podgrzać żeby odkręcić, inaczej urwiesz leb, klucz, kształtkę. Uzywa się ich np w pneumatyce. 

Do roweru, samochodu wystarczy niebieski, ale on nie zlikwiduje obracania się mostka. Wiąże on beztlenowo w kontakcie z metalami więc nie sklei mostka z rura sterowa.

Sprawdz na początek czy masz dobra srednice mostka dobrana, użyj pasty do karbonu i klucza dynamometrycznego. 

Napisano (edytowane)

Kolory w Loctite są tylko ogólną wskazówką, do której grupy dany klej należy, ale nawet między produktami jednej grupy mogą występować poważne różnice właściwości więc także polecanych zastosowań. Na przykład zarówno 242 jak i 243 są niebieskie, ale 242 ma moment zerwania 11,5 Nm a 243 26 Nm - czyli tyle samo co czerwony 271.

Tu https://prema.com.pl/wp-content/uploads/2022/06/LOCTITE_-_Tabela_doboru_produktow.pdf jest katalog produktów i kleje do gwintów są na stronach 8-13

Edytowane przez HSM
  • +1 pomógł 1