Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@KSikorski jeśli faktycznie składanie roweru jest takie skomplikowane to w sumie mam dwa gruzy w garażu od wujka. Potrenuję na nich zanim się wezmę za rometa. 

Przepraszam za swoją niewiedzę, ale nie chcę wtopić z tymi kołami.
https://www.olx.pl/d/oferta/kola-gravelowe-forza-norte-g-CID767-ID14jixh.html?reason=observed_ad

czy na takie koła wejdzie kaseta 12spd? 

Czy zakup takich kół ma sens? To tylko przykład żeby zrozumieć co i jak
https://www.olx.pl/d/oferta/kola-gravel-dt-swiss-g540-40x700-CID767-ID13uwTY.html?reason=observed_ad

I wiem, że jestem wrzodem na tyłku z tymi głupimi pytaniami, ale jestem Wam naprawdę niezmiernie wdzięczny za każdą informację :)

Edytowane przez sivesgaard
Napisano
1 godzinę temu, sivesgaard napisał:

Spokojnie. Na takie drogie rzeczy przyjdzie czas jak się najpierw ogarnę i nauczę składać rower. 
Teraz lecę budżetowo żeby zobaczyć co i jak, bo projekt mnie najzwyczajniej przerósł. Ma to być chiński build jak u tracevelo. A marzenie to po prostu samo obcowanie z tymi komponentami i budowa roweru, a nie jakaś konkretna wypasiona fura. 

A po co koła?

Napisano

Jeśli kupować koła za pieniądze, to proponuję by spełniały następujące warunki:

- Piasta z wymiennym bębenkiem, żeby była możliwość dostosowania do różnych standardów kasety.

- Wymienne łożyska, w dostępnych rozmiarach. Dostępność rynkowa uszczelek i innych zużywalnych części.
- Szprychy w dostępnym na sztuki standardzie.

- Obręcze dostępne jako część zamienna, jeśli aluminiowe to mają być spawane a nie klejone.

W świetle tych warunków nie ma żadnego sensu kupować linkowanych kół.

Co więcej, jedyna istotna różnica między Twoimi kołami z aspre a tymi z olx, to 5mm szerokości więcej. Fajnie mieć szersze obręcze, ale nie na tyle by było to warte 500 czy 800zł.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, ChuChu napisał:

A po co koła?

Powód jest bardzo błahy. Na tę chwilę nie potrzebuję kół, ale rozglądam się, bo docelowo chcę na przestrzeni kilku miesięcy zbudować nowy rower i sprzedać aspre. Nie wiedziałem też czy mogę zmieścić na nich większą kasetę. Obecnie mam 10spd, a docelowo chciałbym przejść na 1x12.

Edytowane przez sivesgaard
Napisano
2 godziny temu, sivesgaard napisał:

Powód jest bardzo błahy. Na tę chwilę nie potrzebuję kół, ale rozglądam się, bo docelowo chcę na przestrzeni kilku miesięcy zbudować nowy rower i sprzedać aspre. Nie wiedziałem też czy mogę zmieścić na nich większą kasetę. Obecnie mam 10spd, a docelowo chciałbym przejść na 1x12.

Rób jak uważasz, natomiast składanie roweru finansowo sensu nie ma nic a nic.

Ja na Twoim miejscu bym przełożył koła i resztę gratów, a Frameset sprzedał.

• +1 pomógł 1
Napisano
Cytat

Rób jak uważasz, natomiast składanie roweru finansowo sensu nie ma nic a nic.

Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie.

Po to się rower składa żeby nie trzeba było modyfikować gotowca. Przemyślany składak, jest tańszy od gotowca, którego ciagle trzeba poprawiać. 
To pisałem ja, Jarząbek, kolarz drugiej klasy. :P Posiadacz czterech składaków i dwóch gotowców po kapitalnym remoncie. 

Napisano (edytowane)

Nie chcę się jakoś bardzo wyzłośliwiać, ale patrząc po kolejnych tematach zakładanych przez OPa, to większość jego dotychczasowych ruchów raczej nie była przemyślana :) Co jak się okaże, że ostatecznie rujnując budżet na karbonowe koła i wypasiony napęd 1x12, nadal nie będzie zadowolony z roweru, bo geometria ramy mu nie przypasuje?

Mnie tam cudze miotanie się między wszystkimi możliwymi pomysłami nie boli, to nie mój stracony czas, nie moje pieniądze, nie moje nerwy, nie moje kilogramy zalegającego złomu. Innych forumowiczów pewnie też to nie boli. Ale dziwię się, że autora też to nie boli :) 

Edytowane przez zlatan
  • +1 pomógł 1
Napisano
1 godzinę temu, JWO napisał:

Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie.

Po to się rower składa żeby nie trzeba było modyfikować gotowca. Przemyślany składak, jest tańszy od gotowca, którego ciagle trzeba poprawiać. 
To pisałem ja, Jarząbek, kolarz drugiej klasy. :P Posiadacz czterech składaków i dwóch gotowców po kapitalnym remoncie. 

Zgadza się. Tyle że nie w budżecie o jakim prawdopodobnie rozmawiamy. Jeszcze kilka dni temu, w CR był Esker 6.0 za 5k zł. Pełny GRX, przyzwoite koła, ładna rama.

Napisano
13 godzin temu, sivesgaard napisał:

Właśnie docelowo chcę założyć kasetę 12spd /  11-50t z ZITTO

Miałem to samo, ale 11-45, teoretycznie powinna to obsłużyć przerzutka GRX 12s ale niestety działało to średnio.

Napisano (edytowane)

To wina GRX :D

Dlatego, żeby uniknąć wszystkich niekomtabilności :D zakładam manetkę cierną na ramę i unikam niespodzianek, że coś nie "działa" ( czytaj disclaimer niżej 😁)

Edytowane przez kaido2
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, marcesco napisał:

Miałem to samo, ale 11-45, teoretycznie powinna to obsłużyć przerzutka GRX 12s ale niestety działało to średnio.

RD-RX822-SGS obsługuje kasety z zakresem do 51t i tylko takie.

Zakres do 45t obsługuje RD-RX822-GS.

Manetka cierna nie zmieni geometrii wózka i wartości niecentryczności górnego kółka względem osi obrotu.

Edytowane przez KSikorski
Napisano

Ja na tę chwilę nie żałuję niczego oprócz zakupu tej aspry. Wszystkie pieniądze jakie wtopiłem dały mi ogrom doświadczeń, w większości negatywnych to fakt, ale za to jak bardzo budujących charakter.
Mam tylko jeden cel - w tym roku ogarniać kolarstwo w stopniu podstawowym. Przez to błądzę, popełniam błędy, ale też i wyciągam wnioski. Uczę się serwisowania, techniki jazdy i tego co najbardziej mnie jara. Na tę chwilę jest to gravel i jazda po bezdrożach. Ideałem byłby dla mnie taki zasób wiedzy, żeby móc za rok albo dwa składać ŚWIADOMIE rowery dla siebie i rodziny.

Napisano (edytowane)

No i z czego będziesz składał te rowery?

Mało który producent oferuje same Framesety, a jeżeli już, to w bardzo wysokich cenach. Pozostaje Ali i różna jakość tego co oferuje.

Musisz zrozumieć, że przy aktualnych cenach, nie ma to sensu. Gotowy rower na GRX wyhaczysz za 5k, podczas gdy sama grupa kupowana oddzielnie kosztuje sporo ponad 2k.

Kombinujesz potwornie dużo, pisząc o łapaniu doświadczenia. Doświadczenie zdobywa się jeżdżąc, nie siedząc w piwnicy. Wiem, bo sam przez to przeszedłem zarówno w temacie rowerów jak i modeli RC.

Edytowane przez ChuChu
  • +1 pomógł 1
Napisano
14 godzin temu, KSikorski napisał:

RD-RX822-SGS obsługuje kasety z zakresem do 51t i tylko takie.

Zakres do 45t obsługuje RD-RX822-GS.

Zgadza się, zapomniałem zaznaczyć, że moja przerzutka jest z krótkim wózkiem GS. Zmiana kasety na Shimano od razu zmieniła jakość zmiany biegów.