Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka. 

Dawno mnie nie było :)

Zmieniłem rower na gravela. Trochę zmieniam podejście do jeżdżenia. Chcę większych prędkości,więcej asfaltu,ścieżek i szutru niż latanie MTB po lasach. Wybór padł na M_Bike GRV100. Ale to na inny temat. 

Chciałbym teraz robić sobie dłuższe trasy i wspomagać się mapami. Nie chcę męczyć telefonu. Więc szukam licznika z mapami,prowadzeniem po trasach itp. Obecnie korzystam z Magene C206 PRO i złego słowa nie powiem. Dlatego nawet kusi kupno też Magene ale C506 albo nowszy C606. Też widziałem że ciekawy jest IGPSport BSC300 bez ekranu dotykowego. Myślałem o Garminie,ale nie chce wydawać miliona monet. Myślę o kwocie poniżej 700zł. Chyba że używkę Garmina...

Zależy mi na bezproblemowym wytyczaniu tras,ale nie po najniższej linii oporu tylko asfalt i do przodu. Komunikaty głosowe również na plus. 

W magene można trasę sobie wytyczyć w aplikacji OneFit,ale to zabawa z punktami po kolei żeby to miało sens. Nie można podać jak np w google maps,miejsca gdzie chce jechać i wytycza trasę. 

Znajdę coś sensownego?

Napisano (edytowane)

Ja bym polecał pomyśleć nad Garminem. 

Ten nie spełni Twoich wymagań?

https://www.eazymut.pl/garmin-edge-explore/1179-edge-explore-010-02029-10.html?utm_source=gmc&utm_medium=cpc&utm_campaign=edge-explore&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI0uyhuZmtiwMVhlyRBR1j4ig5EAQYAiABEgJoEvD_BwE

Jedno jest pewne: trzymaj się z daleka od produktów Lezyne. W tym budżecie co prawda chyba kupisz ich Topowy model, ale nikt Ci za stracone nerwy kasy nie zwróci.

Edytowane przez Gość
Napisano

Też myślałem nad tym,ale bardziej nad używanym Explore 2. Ale jak widziałem filmiki z tempem przeliczania tras po zboczeniu z trasy to człowiek by zdążył sporo km przejechać. 

Ciężko coś sensownego znaleźć,żeby móc na telefonie lub na liczniku wpisać miejsce docelowe i otrzymać trasę bez kombinacji. Kreski i rysowanie tras w aplikacjach jakoś mnie nie kręcą. 

Napisano

Ale czego bym nie szukał to właśnie Explore 2 jest najbardziej zbliżony. Ciekawe czy faktycznie tak miło jak pokazują na filmikach czy nie. Ale koszt używanego Explore 2 jeszcze jest do przełknięcia 

Napisano

Pierwszy Explore trzeba omijać z daleka bo właśnie to on strasznie zamulał i jakakolwiek operacja typu wyznaczenie czy przeliczenie trasy trwała wieki. Drugi Explore podobno został z tego wyleczony, też myślę o jego zakupie

Napisano

No nicaensownego znaleźć nie można. Nie interesują mnie treningi i inne zaawansowane rzeczy. Głównie nawigacja. A nie powiem,Magene C606 strasznie mi się podoba. Ale tam z tego co widzę to tylko wysyłanie gpx albo zabawa w aplikacji OneFit z punktami po kolei żeby to miało ręce i nogi. 

Napisano

Warto zwrócić uwagę, że liczniki rowerowe to urządzenia  o rząd wielkości bardziej prymitywne niż smartfony. Nie może być inaczej z uwagi na różnicę w skali produkcji i zaangażowanych zasobów. Szukając smartfonowej jakości i płynności w wytyczaniu tras trzeba sobie kupić dedykowany uchwyt (spigen gearlock, SP connect i tym podobne) i jeździć z smartfonem.

Napisano

Ale jak napisałem wyżej,nie chcę męczyć telefonu. Słońce,wibracje,temperatura,one wykończą każdy smartphone. Już nie mówiąc o baterii przy czymś takim. Nie musi działać tak szybko jak w telefonie. Wystarczy że nagle jak zmienię trasę to przeliczy ją w parę sekund. A nie jak widziałem w niektórych wcale nie przeliczy i uparcie będzie kierował na poprzednią trasę. 

Chcę z poziomu telefonu lub tej nawigacji wrzucić sobie jakiś punkt i jechać. A nie bawić się w jakieś gpx,ślady,wyznaczanie punktów itd. Nigdy nie wiadomo gdzie nogi poniosą ;)

Napisano

To może kup drugiego smartfona dedykowanego do takich zastosowań?

Napisano

To znajdź który się nie ugotuje w temperaturach letnich w pełnym słońcu,bateria nie skończy się po 2h i nie trzeba jeździć w takim słońcu z ekranem na 100% jasności. Każdy się ugotuje po kilkunastu minutach nawigowania 

Napisano

No to poczytaj o Lezyne Mega XL. Ja nie polecam ze względu na sporo problemów, no ale może Tobie będzie pasowało.

Napisano
51 minut temu, Rybus85 napisał:

Chcę z poziomu telefonu lub tej nawigacji wrzucić sobie jakiś punkt i jechać. A nie bawić się w jakieś gpx,ślady,wyznaczanie punktów itd. Nigdy nie wiadomo gdzie nogi poniosą ;)

Chyba nie ma takiego urządzenia, zwłaszcza ze wytyczanie tras to kwestia bardzo indywidualna. Jedni wolą asfalt, inni szuter a jeszcze inni leśne ścieżki albo miks tego wszystkiego dodatkowo z małym natężeniem ruchu samochodowego - dając takie zadanie jakiemukolwiek licznikowi, nigdy nie wiesz jak Cię pokieruje, bez względu na to jakie tam masz poustawiane preferencje co do trasy. Jak sobie wyznaczysz tak pojedziesz, zlecając to licznikowi nigdy nie wiesz kiedy trafisz na drogę krajową pełną samochodów. 

• +1 pomógł 1
Napisano
Cytat

To znajdź który się nie ugotuje w temperaturach letnich w pełnym słońcu,bateria nie skończy się po 2h i nie trzeba jeździć w takim słońcu z ekranem na 100% jasności. Każdy się ugotuje po kilkunastu minutach nawigowania 

bez problemu znajdzie się coś takiego. Swego czasu używałem i do dziś mi się zdarzy samsung galaxy s5 neo. Mapy offline, bez karty sim, z potrzebnymi aplikacjami, i wymienną baterią oraz nie za duży wyświetlacz, większy niż licznik ale mniejszy niż dzisiejsze telefony. Bateria w pełni naładowana trzymała 12 h(kolejne baterie można mieć ze soba) przy uruchomionych 2 aplikacjach jednocześnie,. Jedna zapisująca trase z danymi druga nawigująca typu mapy turystyczne, kommot, mapy cz, locus map. Jeździłem z tym w temperaturach w słońcu przekraczających 40 stopni i nie było gotowania, gorący pewnie był ale nic mu to nie przeszkadzało. Dziś na pewno znajdziesz coś nowszego i lepszego. Oczywiście nawigacja rowerowa jest bardziej przyjazna dla rowerzysty z zastrzeżeniem,że 

Cytat

Warto zwrócić uwagę, że liczniki rowerowe to urządzenia  o rząd wielkości bardziej prymitywne niż smartfony

ale taki telefeon sprawdzi się na pewno.

Napisano

Zawsze jakaś opcja. 

Ale w sumie głupi o jednym nie pomyślałem ;) Używam Samsunga Watch 4. Odpalam jazdę na rowerze i w trasę. Był puls,rysunek na mapie gdzie jeździłem i reszta parametrów. Mi to odpowiada. I tak się zastanawiam czy da rade odpalić w tle jazdę na rowerze i na to nawigacje. Jak pójdzie to problem z głowy. Nawigacji samej używam jak jesteśmy w obcym mieście na zwiedzaniu i działa super. Jest wibracja przed zakrętem i można podejrzeć na ręce na szybko. Będę miał chwilę to muszę przetestować 😁 

Napisano

Jazda na rowerze jak wcześniej sprawdzałem do 10% na godzinę. Zobaczymy jak do tego dojdą mapy. Jak wytrzyma 4-5h to już będzie git. Doładować mogę indukcyjnie telefonem 

Napisano

Pytanie tez czy zegarek nie ubije aplikacji działającej w tle w ramach oszczędzania energii, tak jak to robią smartfony. Chyba ze da się to ustawić jak w telefonie, żeby system nie ubijał aplikacji w tle.

Napisano

No dlatego napisałem że muszę sprawdzić. Na szybko po robocie jak będę wracał do domu to odpalę spacer plus mapa i zobaczymy. Jak pójdę na rower to sprawdzę na trasie. Na razie przerwa bo dopiero grypa mi się skończyła i wróciłem do roboty. Nie chcę ryzykować na razie znów choróbska 😜

Napisano

Zdarzyło mi się kilka razy nawigować na rowerze przy pomocy zegarka i nie było tak żle - wibracje, spojrzenie na zegarek, itd. ale nie wytrzymywał zbyt długo, już nie pamiętam czasów ale 2-3 godziny max. Mam nawigację rowerową Mio Cyclo 400 i tam jest opcja wpisania celu z poziomu urządzenia, wyboru kilku podstawowych parametrów trasy czy filtrów i urządzenie oblicza i wyświetla trasę ale ja i tak zawsze mam jakieś gpx-y przygotowane w koomocie i wgrane do nawigacji. Zresztą, użyłem jej chyba tylko raz czy dwa a w większości albo się kręcę po mniej lub bardziej znanym terenie albo mam włączonego koomota w telefonie z wygaszonym ekranem i włączonymi komunikatami głosowymi w kieszonce koszulki

Napisano

Teraz projektowanie tras w Komoot, mapy.cz czy nawet na Stravie jest tak szybkie że serio, nie trzeba się zdawać na wątpliwej jakości opcje domyślne w zegarkach czy nawet tych aplikacjach - bo nie oszukujmy się - jak podasz w w/w aplikacjach punkt początkowy i końcowy to aplikacja i tak narysuje jak chce, a nie jak Ty chcesz ;)

Napisano
2 godziny temu, Rybus85 napisał:

Samsung Galaxy Xcover 4 za kilkadziesiąt złotych i do niego z dwie zapasowe baterie. Jechałem kiedyś z takim zestawem 22 godziny non stop.

Napisano

Sprawdziłem. Zegarek nie ubija. Ale działa to jak proteza. Na siłę chce wrzucać trening na główny ekran. Przełączanie też beznadziejne. Więc na upartego niby idzie,ale na rowerze tego nie widzę 😕 No nic. Myślimy dalej 😜