Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

Opona tubeless ucieka powietrze przez nyple i wentyl.

Zakupiłem rower elektryczny nowy (Fulla) na którym jeździ się wyśmienicie szczególnie w terenie (pierwszy raz w życiu jeżdżę nawet zimą - no ale taki nam się klimat zrobił)

Przez kilka miesięcy nie było problemów z ciśnieniem. Po 3 miesiącach nieużytkowania roweru opona z tyłu straciła ciśnienie i był "flak".

Po sprawdzeniu (zanurzając w wodzie) widać że ucieka powietrze nyplami i przy mocowaniu wentyla - czyli prawie wszystkimi tymi szparkami w obręczy.

(przy styku opona - obręcz jest szczelnie).

Jak to naprawić ? czy tylko serwis ?

Ewentualnie czy można na taką obręcz założyć system dętkowy czy trzeba całe koła wymieniać?

Czy będę miał co jakiś czas takie problemy z tym bezdętkowym?

Przez kilkadziesiąt lat jazdy na dętkowym nie miałem takich problemów i może przez ten czas ze trzy razy kleiłem/wymieniałem dętkę. 

kolo.jpeg

Edytowane przez maxwawa
Napisano (edytowane)

Wentyl się poluzował, puściła jego uszczelka lub taśma na obręczy pękła na którymś otworze. Może nabiłeś dużo powietrza na czas niekorzystania z roweru, jak ludzie zazwyczaj robią, i coś nie wytrzymało ciśnienia. Bez zdejmowania opony się nie obejdzie.

Dętkę możesz spokojnie założyć bez wymieniania żadnych części. O ile taśma nie pękła i nie ma ostrych krawędzi. W takim przypadku najlepiej ją zdjąć i założyć zwykłą opaskę, ewentualnie zakleić uszkodzenie taśmą izolacyjną lub podobną, żeby nie kaleczyło dętki.

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
Cytat

Dętkę możesz spokojnie założyć bez wymieniania żadnych części. O ile taśma nie pękła i nie ma ostrych krawędzi. W takim przypadku najlepiej ją zdjąć i założyć zwykłą opaskę, ewentualnie zakleić uszkodzenie taśmą izolacyjną lub podobną, żeby nie kaleczyło dętki.

No to super że mogę  włożyć tam dętkę.

Nie popsuję opony ? bo jakoś mocno przymocowana do obręczy, przypuszczam że  sklejona "mleczkiem" uszczelniającym.

Opona dosyć szeroka ma rozmiar 27.5x 2.60 zaproponujesz jakaś szczególną dętkę czy tylko rozmiar dobrać ?

Opona Rowerowa.jpeg

tak w ogóle to zaczęło uchodzić stopniowo jak po trzech miesiącach wyjechałem właśnie na zimową przejażdżkę i następnego dnia już coraz mniej "trzymało" ciśnienie (przypuszczam mleczka coraz mniej , konsystencja itp.)  - może różnica temperatur spowodowała ze koło zaczęło tracić ciśnienie ?

właśnie przed chwilą obejrzałem filmik o zaletach i wadach systemów dętkowych i bez dętkowych w rowerach i myślałem do tej chwili że tubeless w rowerach jest tak niezawodny jak ...w samochodach a jednak nie, tu trzeba co kilka miesięcy go dolewać 🙄

za dużo czynności eksploatacyjnych wymaga ten tubeless w rowerach.

Edytowane przez maxwawa
dodanie zdjęcia
Napisano

Zdejmij oponę, zaklej dziurę w dętce albo ją wymień i gotowe. W sklepie nikt nie robi tubeless, a skoro sam nie robiłeś to jest tam po prostu dętka

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
45 minut temu, sky87 napisał:

Zrozum że tam niemal na 100% jest dętka. Zdejmij oponę, 1 min roboty

Miałeś rację 👏

Na szczęście jest dętka 👍a  myślałem że na bank jest tam Tubeless .

Ostatnia jazda po lesie gdzie były krzewy z kolcami  - w oponie siedział kolec na początku myślałem że to kawałek metalu, ależ to sztywne.

Edytowane przez maxwawa