maxwawa Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego (edytowane) Witam, Opona tubeless ucieka powietrze przez nyple i wentyl. Zakupiłem rower elektryczny nowy (Fulla) na którym jeździ się wyśmienicie szczególnie w terenie (pierwszy raz w życiu jeżdżę nawet zimą - no ale taki nam się klimat zrobił) Przez kilka miesięcy nie było problemów z ciśnieniem. Po 3 miesiącach nieużytkowania roweru opona z tyłu straciła ciśnienie i był "flak". Po sprawdzeniu (zanurzając w wodzie) widać że ucieka powietrze nyplami i przy mocowaniu wentyla - czyli prawie wszystkimi tymi szparkami w obręczy. (przy styku opona - obręcz jest szczelnie). Jak to naprawić ? czy tylko serwis ? Ewentualnie czy można na taką obręcz założyć system dętkowy czy trzeba całe koła wymieniać? Czy będę miał co jakiś czas takie problemy z tym bezdętkowym? Przez kilkadziesiąt lat jazdy na dętkowym nie miałem takich problemów i może przez ten czas ze trzy razy kleiłem/wymieniałem dętkę. Edytowane 5 Lutego przez maxwawa Cytuj
TheJW Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego (edytowane) Wentyl się poluzował, puściła jego uszczelka lub taśma na obręczy pękła na którymś otworze. Może nabiłeś dużo powietrza na czas niekorzystania z roweru, jak ludzie zazwyczaj robią, i coś nie wytrzymało ciśnienia. Bez zdejmowania opony się nie obejdzie. Dętkę możesz spokojnie założyć bez wymieniania żadnych części. O ile taśma nie pękła i nie ma ostrych krawędzi. W takim przypadku najlepiej ją zdjąć i założyć zwykłą opaskę, ewentualnie zakleić uszkodzenie taśmą izolacyjną lub podobną, żeby nie kaleczyło dętki. Edytowane 5 Lutego przez TheJW 1 Cytuj
maxwawa Napisano 5 Lutego Autor Napisano 5 Lutego (edytowane) Cytat Dętkę możesz spokojnie założyć bez wymieniania żadnych części. O ile taśma nie pękła i nie ma ostrych krawędzi. W takim przypadku najlepiej ją zdjąć i założyć zwykłą opaskę, ewentualnie zakleić uszkodzenie taśmą izolacyjną lub podobną, żeby nie kaleczyło dętki. No to super że mogę włożyć tam dętkę. Nie popsuję opony ? bo jakoś mocno przymocowana do obręczy, przypuszczam że sklejona "mleczkiem" uszczelniającym. Opona dosyć szeroka ma rozmiar 27.5x 2.60 zaproponujesz jakaś szczególną dętkę czy tylko rozmiar dobrać ? tak w ogóle to zaczęło uchodzić stopniowo jak po trzech miesiącach wyjechałem właśnie na zimową przejażdżkę i następnego dnia już coraz mniej "trzymało" ciśnienie (przypuszczam mleczka coraz mniej , konsystencja itp.) - może różnica temperatur spowodowała ze koło zaczęło tracić ciśnienie ? właśnie przed chwilą obejrzałem filmik o zaletach i wadach systemów dętkowych i bez dętkowych w rowerach i myślałem do tej chwili że tubeless w rowerach jest tak niezawodny jak ...w samochodach a jednak nie, tu trzeba co kilka miesięcy go dolewać 🙄 za dużo czynności eksploatacyjnych wymaga ten tubeless w rowerach. Edytowane 5 Lutego przez maxwawa dodanie zdjęcia Cytuj
sky87 Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego A jesteś pewny że to tubeless? Ten wentyl wygląda jak od dętki 2 Cytuj
maxwawa Napisano 5 Lutego Autor Napisano 5 Lutego 15 minut temu, sky87 napisał: A jesteś pewny że to tubeless? Ten wentyl wygląda jak od dętki Cytuj
sky87 Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego Zdejmij oponę, zaklej dziurę w dętce albo ją wymień i gotowe. W sklepie nikt nie robi tubeless, a skoro sam nie robiłeś to jest tam po prostu dętka 1 Cytuj
maxwawa Napisano 5 Lutego Autor Napisano 5 Lutego (edytowane) a w tym przypadku że opona nie trzyma ciśnienia to nie wystarczy dolać tylko mleczka do środka opony? rower taki jak ten https://www.superbike24.pl/rowery-haibike/1224-rower-haibike-alltrail-3-i720wh-10-g-black-titan.html więc ma tubeless? Edytowane 5 Lutego przez maxwawa Cytuj
sky87 Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego Zrozum że tam niemal na 100% jest dętka. Zdejmij oponę, 1 min roboty 1 Cytuj
maxwawa Napisano 5 Lutego Autor Napisano 5 Lutego (edytowane) 45 minut temu, sky87 napisał: Zrozum że tam niemal na 100% jest dętka. Zdejmij oponę, 1 min roboty Miałeś rację 👏 Na szczęście jest dętka 👍a myślałem że na bank jest tam Tubeless . Ostatnia jazda po lesie gdzie były krzewy z kolcami - w oponie siedział kolec na początku myślałem że to kawałek metalu, ależ to sztywne. Edytowane 5 Lutego przez maxwawa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi