Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,
jakoś w sierpniu planujemy wybrać się ze znajomymi na pierwszą wycieczkę rowerową w bieszczady, wytyczoną pod tym linkiem:
https://www.centrumrowerowe.pl/trasy-rowerowe/trasa-rowerowa-w-bieszczady-rowerem/?srsltid=AfmBOorIPINsGEy0mNp4D5tfnEPXNXObQhqqiiuH0LVZowVDSBN5B_CD

Zastanawiamy się jednak czy mając rowery szosowe damy radę przejechać tę trasę?
Może ktoś ma większą wiedzę i doświadczenie i jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie.
Pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

Moja wiedza o Bieszczadach nie jest świeża. Ostatni wyjazd był wiosną 2023, ale większość mojego doświadczenia ma więcej niż 25 lat. Remonty mogły wiele zmienić, ale przynajmniej niektóre fragmenty tej trasy mogą być nieprzyjemne na typowo szosowych rowerach. Myślę tu szczególnie o okolicy Mucznego, czy Sime Wiry, gdzie jest pięknie, ale raczej na MTB. Poza tym warto wybrać mało popularny czas, żeby nie napotkać dużego ruchu samochodowego. W popularne, wakacyjne weekendy ruch na dużej obwodnicy może być potworny. Ciekaw jestem dyskusji w tym temacie. Wgraj tę trasę w Komuta, to zobaczysz więcej informacji o nawierzchniach. 

Edytowane przez Wojcio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Jeśli jesteście na oponach <28 i w pedałach i butach szosowych, to te fragmenty linią przerywaną na mapie RWGPS to bym sobie odpuścił raczej. W okoliach Tarnawy i Mucznego na pewno będzie tam ciężko szosą. Jaworzec - Sine Wiry - Polanki też będzie ciężko, zwłaszcza przy samych Sinych Wirach. Jak macie buty MTB to na piechotę obejdziecie to jakoś.

Na road+ z oponami >32 moooże dacie radę jak macie jakieś doświadczenie terenowe z MTB czy czegoś podobnego.

Reszta trasy na oko to będą asfalty różnej jakości, mogą być miejscami mniej lub bardziej dziurawe ale przejezdne. No i tak jak Wojcio powiedział, w sierpniu miejscami na głównych drogach będzie spory ruch samochodowy, a drogi są wąskie i kręte.

Edycja: w ogóle patrzę na mapę turystyczną jeszcze i odcinek do Zagrody Żubrów prowadzi jakąś stokówką chyba, tam to MTB może być ciężko.

Edytowane przez nctrns
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Może odezwie się ktoś inny, kto przejeżdżał te trasy, ale nawet w oparciu o ślad gpx udostępniony przez CR można wiele zobaczyć...

Tam przecież jest na 248 km prawie 224 km dróg utwardzonych (w opisie RWGPS asfaltowych betonowych lub z płyt) i tylko 24 km nieutwardzonych (choć RWGPS rozumie przez to także szutry). Rozumiem, że te wątpliwości dotyczą w sumie tych 24 km, bo reszta raczej jest zwykłymi drogami, więc o szosę bym się nie bał...

Tam masz tak naprawdę dwa miejsca do sprawdzenia:

-2,5 km odcinek do cerkwi w Łopience (jedziesz go dwa razy) i 10 km przez rezerwat Sine Wiry

-oraz drugi 4,5 km odcinek Widełek do zagrody Żubrów w drodze na Muczne

-no i może jeszcze  to małe 1,5 km odbicie z drogi Muczne-Tarnawa Niżna

To wszystko wydają się solidne drogi szutrowe. Zobacz na Google Maps. Tam nie ma Street View, ale w wybranych miejscach są zdjęcia (zwłaszcza przy atrakcjach, do których prowadzą, oznaczone przez Google niebieskimi kropkami) i widać na nich szerokie wysypane tłuczniem, ubite drogi gospodarcze. Pewnie do przejechania szosą... Może nie "na pełnej", może z większą uwagą i ostrożnością, ale bez przesady...

Możesz też poszukać jakichś relacji z wycieczek do tych konkretnych miejsc - koniecznie ze zdjęciami - żeby ocenić, jakie drogi tam prowadzą. 

EDYTOWANE:

@nctrns w trakcie napisał, że jednak odradza dokładnie te fragmenty... Ja bym ich nie skreślał, ale poszukał więcej zdjęć z tymi drogami... No i wszystko zależy od determinacji, bo to przecież nie cała 250 km trasa, ale tylko wybrane, krótkie fragmenty.

Edytowane przez HSM
  • +1 pomógł 1
Napisano

Zmiany rowerów na MTB raczej nie planujemy, ewentulanie gravel.
Planowany czas i tak zamierzamy wydłużyć do 3/4 dni tak, aby ewentualne odcinki szutrowe i panujący ruch nie przeszkodził zbyt mocno :)
Chętnie przyjmę również ewentualne wskazówki jak, oraz w jakie torby, zapakować się na taki wyjazd.

Poniżej link do trasy w Komoocie:
https://www.komoot.com/pl-pl/tour/2043369732?share_token=aHuJavqO8veZMITd9w3ZaeF45bI5KeBp7NYxf7jyib1Fy3hJ2J&ref=wtd

Napisano

@HSM Ta odnoga przed Tarnawą Niżną jest ciężka do przejechanie, duże, luźne, ostre kamienie, dziury w drodze, miejscami stromawo. Wszystko się da, ale czy warto?

Przy Sinych Wirach kończy się szuter a zaczyna się normalny górski szlak. Względnie płaski, ale jednak na slickach bym się tam nie pchał.

@spineq Na gravelach da się, ale myślę że będzie trochę wypychu, no i ciut skilla terenowego trzeba mieć, ale to moje zdanie. Ja tam byłem pieszo, nie rowerem ;)

• +1 pomógł 1
Napisano

"Trasę wyznaczył Szymon NItka"
Możesz go po prostu zapytać - on bywa na tym forum, to @szy

W weekendy, wakacje, dlugie weekendy, w Bieszczadach są dzikie tłumy i duży ruch, bo tam to głownie "turystyka samochodowa". 

Wyd Compass miało fajny przewodnik "Bieszczady na rowerze", ale tam są głownie trasy mtb / trekking.

Tylko szosa, to moze być ciężko, choć kto wie - odpal komoota, poogladaj polecane trasy, albo sam coś wyklikaj, tam jest sporo bocznych asfaltów, tyle że dziurawych (na pewno unikałbym dróg w okolicy Polańczyka, głównej pętli bieszcz., na małej zresztą też spory ruch). Lokalsów szosowych bym poszukał, bo turysci (jak ja), to mają wiedze z wycinków czasowych jak tam byli, a tam to zmiany, zmiany, zmiany ;)  

Dopisales w miedzyczasie, ze gravel wchodzi w grę - sprawdz trasy ultramaratonu Proziak Gravel. Na YT jest pełno filmów, gpx, bo to popularna impreza

• +1 pomógł 1