Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy warto kupić tarcze węglowe do roweru? Czy ktoś ma? A może tarcze żeliwne lub ze stali węglowej?

Te delikatne, ażurowe tarcze ze stali nierdzewnej czyli miękkiej w ogóle mnie nie przekonują.

Screenshot_20250204_204438_AliExpress.jpg

• Haha 2
Napisano (edytowane)

Do tarcz używa się martenzytycznej nierdzewki, miękką bym jej nie nazwał. W każdym razie są o rząd wielkości twardsze niż węglowe.

Geometria tarcz rowerowych nie pozwala ich wykonywać z żeliwa, po za tym trzeba byłoby jeździć w masce filtrującej żeby nie wychodować sobie nowotworu.

O tarczach z stali węglowych nie słyszałem, teoretycznie nie ma przeciwwskazań.

Edytowane przez KSikorski
Napisano
28 minut temu, tomoa napisał:

Te delikatne, ażurowe tarcze ze stali nierdzewnej czyli miękkiej w ogóle mnie nie przekonują.

To sobie zamów z aliexpress uj wie od kogo i uj wie z czego, na pewno będą bardziej "przekonujące"😁

Napisano
38 minut temu, tomoa napisał:

No tak, przecież tarcze wymienia się co tydzień. Zużywają się momentalnie.

Napisano (edytowane)
20 minut temu, tomoa napisał:

Tu są dostępne węglowe (nie ze stali węglowej) jest to kompozyt chyba podobne jak w samochodach sportowych.

https://pl.aliexpress.com/item/1005007789327182.html?gatewayAdapt=glo2pol

S7134a5059a01427cacebd5f1e219e94dh.avif 153.29 kB · 1 pobranie

Mi pokazuje cenę 998 zł. Daj znać jak się sprawują jak już kupisz, ciekawe :D

Edytowane przez NerfMe
Napisano

Gdybym jeździł po górach, to na pewno bym kupił. Długie i szybkie zjazdy to idealna sytuacja dla tarcz z kompozytu węglowego 🙂.

• Haha 6
Napisano

@tomoa Tiaaa.I najlepiej do tych tarcz z kompozytu zastosować klocki " metaliki" wtedy na długie szybkie zjazdy w górach nie ma nic lepszego. A w połączeniu z emulsją chłodzącą ( mieszanka błota plus woda) to już system nie do zaje........a.

Napisano
11 godzin temu, tomoa napisał:

Tarcze są robione z martenzytycznej stali hartowanej do ~45HRC. Najczęściej jest to stal gatunku 2H13 lub 2H14.

• +1 pomógł 1
Napisano

Kupiłem tarcze na ali za 30 zł za sztukę ze stali węglowej, chętnie porównam twardość materiału z jakąś dobrą tarczą. Jeśli ktoś ma dobrej klasy tarczę, ale zużytą lub zepsutą, to chętnie wezmę do testów przez OLX (za przesyłkę zapłacę).

Tarcze, które kupiłem są masywne i ciężkie, co spowoduje, że:

- będą lepiej odprowadzać ciepło

- będą sztywniejsze i mniej podatne na skrzywienie

- mają większą pojemność cieplną

- będą się wolniej zużywały

- nawet waga 200 g czyli 2 razy więcej niż typowe tarcze do roweru nie jest podejrzewam zbyt odczuwalna, a może znacząco poprawić bezpieczeństwo przy ostrej jeździe.

Screenshot_20250205_113436_AliExpress.jpg

Napisano

Wszystkie wspomniane punkty znikają, gdy materiał tarczy jest kiepski. Cena i miejsce zakupu raczej na to wskazuje.

Zapomniałeś tylko, że tarcza to nie wszystko. Masz jeszcze klocki i zaciski. Co z tego że tarcza się nie przepali, jak klocki zaczną płonąć, a płyn gotować?

Widzę że jesteś z Warszawy. Weź Ty mi napisz, gdzie można tak ostro pojeździć, że hamulce aż się gotują.

Napisano (edytowane)

Macie racie. Jakość hamowania zależy nie tylko od tarcz. I jakość materiału tarcz też jest kluczowy. Jednak nie ufam producentom. Uważam, że tarcze powinny być bardziej masywne. Producentom zależy na sprzedaży, a nie na trwałości. Chińczycy mają to gdzieś i często robią rzeczy niekonwencjonalne i praktyczne. Dlatego zamierzam zrobić testy. Jeśli chodzi o jazdę, to mam rower elektryczny i naprawdę mogę spalić tarczę z przodu jak będę chciał i nie muszę jechać w góry.

Edytowane przez tomoa
Napisano
5 minut temu, tomoa napisał:

Macie racie. Jakość hamowania zależy nie tylko od tarcz. I jakość materiału tarcz też jest kluczowy. Jednak nie ufam producentom. Uważam, że tarcze powinny być bardziej masywne. Producentom zależy na sprzedaży, a nie na trwałości. Chińczycy mają to gdzieś i często robią rzeczy niekonwencjonalne i praktyczne. Dlatego zamierzam zrobić testy. Jeśli chodzi o jazdę, to mam rower elektryczny i naprawdę mogę spalić tarczę z przodu jak będę chciał i nie muszę jechać w góry.

Nie masz roweru. Zarejestruj to coś i jeździj z innymi uczestnikami ruchu po ulicy.

Napisano

Mój rower elektryczny jest zgodny z przepisami ruchu. Czyli blokada do 25. Jednak poza drogami publicznymi i ścieżkami rowerowymi mogę go odblokować i pędzić jak wiatr i jest to legalne. Więc sami widzicie jak to jest.

• Haha 1
Napisano

Że jeszcze nikt cię tu nie wyśmiał, muszę to chyba pierwszy zrobić.

Kup sobie Magury Storm HC i przestań miauczeć. A jak cię stać to Galfer Shark.

Napisano
6 minut temu, tomoa napisał:

Mój rower elektryczny jest zgodny z przepisami ruchu. Czyli blokada do 25. Jednak poza drogami publicznymi i ścieżkami rowerowymi mogę go odblokować i pędzić jak wiatr i jest to legalne. Więc sami widzicie jak to jest.

Nie jest.

"Rower elektryczny może posiadać silnik o maksymalnej mocy 250 W, zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V."

Napisano

Kurczę, podziwiam takich ludzi jak autor... a w zasadzie ich święty spokój, opanowanie i taką łatwość ignorowania negatywnych bodźców. W tych niespokojnych czasach też chciałbym tak potrafić. 

Człowiek używa motoroweru/motocykla, który dla niepoznaki (z lenistwa, wygody, egoistycznego spojrzenia na otoczenie) udaje rower i jednocześnie dziwi się, że niektóre z rowerowych komponentów użytych w tym pojeździe zwyczajnie nie dają rady... i mimo wszystko nie potrafi połączyć kropek, wyciągnąć logicznych wniosków, że może to waśnie dlatego istnieje prawna różnica w wykorzystaniu roweru i motocykla, różne są obowiązki i obostrzenia, bo to zupełnie różne pojazdy. Ale nie, nie przyjdzie mu do głowy, że nie bez przyczyny w normalnych skuterach, motorowerach te hamulce wyglądają inaczej niż w rowerze i dalej szuka rozwiązań rowerowych 🙂 

A tak przy okazji wywodów o legalności, @tomoa to już widzę te setki, tysiące kilometrów dróg niepublicznych, po których poruszasz się legalnie tym swoim pojazdem, jak do nich dojeżdżasz itp. itd. Nawet w głupim lesie, jak nie jest Twój, to tym swoim motorkiem nie możesz jeździć...

Napisano

Mój rower ze wspomaganiem elektrycznym waży 18,5 kg, ma koła szprychowane i opony o szerokości 1.95, więc nie jest to żaden motorower ani motor. Wspomaganie włączam na taki poziom jaki potrzebuję. Jak zwykłym rowerem przejadę 30 km, to tym o tym samym wysiłku przejadę 60 km. Więc po to jest wspomaganie. A jeśli chcę po polach jechać szybciej, to moja sprawa. Na zwykłym rowerze też z góry można jechać 60 km/h i jakoś nikt na to nie narzeka.

To, że jestem "adwokatem diabła" i poddaje w wątpliwość wydawać by się mogło oczywiste działanie mevhanizmów w rowerze nie jest niczym złym. Dyskusja jak coś można zmienić lub ulepszyć zawsze jest z korzyścią dla wszystkich.

Napisano
Godzinę temu, tomoa napisał:

Mój rower ze wspomaganiem elektrycznym waży 18,5 kg, ma koła szprychowane i opony o szerokości 1.95, więc nie jest to żaden motorower ani motor. Wspomaganie włączam na taki poziom jaki potrzebuję. Jak zwykłym rowerem przejadę 30 km, to tym o tym samym wysiłku przejadę 60 km. Więc po to jest wspomaganie. A jeśli chcę po polach jechać szybciej, to moja sprawa. Na zwykłym rowerze też z góry można jechać 60 km/h i jakoś nikt na to nie narzeka.

To, że jestem "adwokatem diabła" i poddaje w wątpliwość wydawać by się mogło oczywiste działanie mevhanizmów w rowerze nie jest niczym złym. Dyskusja jak coś można zmienić lub ulepszyć zawsze jest z korzyścią dla wszystkich.

Nikt nie neguje wspomagania, tylko jego poziomu. Ty nie masz roweru, tylko pojazd napędzany elektrycznie. Nie ma dla niego miejsca wśród innych rowerów.

Te bajki że w mieście włączasz blokadę opowiadaj rodzinie. Jak wiadomo motocykliści na motocyklach sportowych nigdy nie "odkręcają", a ludzie na elektrykach włączają blokady.