tacheg Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego Cześć, Jak w temacie. Szukam roweru do 4000k (używany wchodzi w grę), najpewniej crossowego, w zamian za swojego Marina Four Corners. Czemu przesiadka? Jakiś czas temu połamałem obie kości prawego przedramienia, składane śrubami i płytkami, co uniemożliwia jazdę na gravelu - wstrząsy sprawiają duży ból na ręce. Stąd też pierwsza myśl - crossowy. Użytkowanie? W większości maisto dojazdy i rekreacja, czasem, weekendy jakiś wypad 100km. Coś o mnie - 90kg, 188wzrostu, długie nogi. Jak dotąd najbardziej skłaniam się ku nowemu Giant Roam Disc 1, ale zakładam wątek, żeby się upewnić u Was, czy mam jakieś alternatywy/polecajki Pozdrawiam! Cytuj
keltu Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego Polygon Heist X7 niestety nie widzę dostępnego XL może tobie się uda. Cytuj
tacheg Napisano 4 Lutego Autor Napisano 4 Lutego mam blisko do Czech to tam też mogę poszukać. Myślisz, że to lepszy wybór by był? Cytuj
keltu Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego Myślę że tak, taper i sztywne osie to rzadkość w przypadku crossów. Cytuj
tacheg Napisano 4 Lutego Autor Napisano 4 Lutego (edytowane) Skoro to może być wartość dodana, to czemu nie! Tylko tam napęd 1 z przodu jest. Ciekawe czy wystarczy Edytowane 4 Lutego przez tacheg Cytuj
clavdivs Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego 59 minut temu, keltu napisał: Myślę że tak, taper i sztywne osie to rzadkość w przypadku crossów. Bo w przypadku crossów, jest to rzecz zbędna. 1 Cytuj
keltu Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego (edytowane) Nie zgodzę się, i nie myślę tutaj o samych "technicznych" zaletach tych technologii ale sztywne osie to też szerszy wybór kół. (a co za tym idzie można je dostać taniej) Poprawianie zacisków hamulców po każdorazowym ściągnięciu kół pod QR też może doprowadzić do szewskiej pasji i cyk mamy kolejny "Quality of Life". Edytowane 4 Lutego przez keltu Cytuj
clavdivs Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego 1. To właśnie odwrotnie, do roweru z sztywnymi osiami założysz tylko koła na sztywną oś, więc nie wiem gdzie tu szerszy wybór. W przypadku QR można stosować koła w obu systemach. 2. To z tym poprawianiem zacisku po ściągnięciu kół pod QR to jakiś mit. Na kilka rowerów w mojej rodzinie, nigdy tego nie robię. 3. Sztywna oś, co jakiś czas trzeba czyścić ten element mocowania inaczej po okresie użytkowania pojawia się trzeszczenie. 1 Cytuj
clavdivs Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego Ten Giant nie wydaje się jakąś życiową pomyłką. Z różnych opinii jakie sie pojawiają, Giant "nie umie" w fabryczne koła, na to bym się przygotował. 2 Cytuj
smw44199 Napisano 4 Lutego Napisano 4 Lutego Do Gianta Roam Disc 1 z marszu nowe koła zamiast fabrycznych. Nie poradzą sobie z wagą 90kg. Przejechałem do pierwszego centrowania 800km, potem 300 i 200, za każdym razem popękane szprychy. Wymieniłem na mocniejsze. Cytuj
tacheg Napisano 4 Lutego Autor Napisano 4 Lutego (edytowane) Kurde, to z jakiego gównolitu oni to robią? Na gwarancję nie podchodzi? Edytowane 4 Lutego przez tacheg Cytuj
tacheg Napisano 4 Lutego Autor Napisano 4 Lutego Tak się zastanawiam, czy potrzebny mi ogólnie będzie ten amor z przodu. Skoro tutaj się nie lezy na rękach już, to może te wstrząsy nie będą tak dotkliwe, a będzie się dało kupić coś lżejszego/lepszego? Cytuj
smw44199 Napisano 5 Lutego Napisano 5 Lutego 13 godzin temu, tacheg napisał: Kurde, to z jakiego gównolitu oni to robią? Na gwarancję nie podchodzi? Nie wiem, ale w sumie rower na gwarancji, więc muszę spróbować. Cytuj
tacheg Napisano 7 Lutego Autor Napisano 7 Lutego Właśnie wróciłem z salonu gdzie testowałem Eskera 6.0 gen2. Ręka daje radę, wygodnie się na tym siedzi, trzęsienie nie przeszkadza. Tylko kurde cena 6k, do 5 bym się jeszcze wahał, 6 trochę dużo 😕 Cytuj
Miro1970 Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego To Esker mniej trzęsie z przodu niż Four Corners? Kwestia pozycji czy ksenonowego widelca w Eskerze? Cytuj
keltu Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego (edytowane) Jeden i drugi wytrzęsie materiał widelca nic tu nie zmieni, prędzej pomoże ogumienie czy ciśnienie w oponach. Edytowane 13 Lutego przez keltu Cytuj
Miro1970 Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego No ale autorowi tematu trzęsienie Marina sprawia ból w ręce, a trzęsienie Eskera mu nie przeszkadza. Dlatego z ciekawości pytam o przyczynę. Cytuj
tacheg Napisano 13 Lutego Autor Napisano 13 Lutego Kwestia ergonomiii, no i tak, marin jest wygodny na długie wypady i w ogóle. ale wziąłem za mały rozmiar (188cm wzrostu, roz.L) i mocno się opierałem, też kwestai bycia pół roku po operacji (i braku zrostu kości, co się okazało dziś na RTG) nie pomagała w komforcie, ale co zrobić 1 Cytuj
trendyfendi Napisano Piątek o 07:57 Napisano Piątek o 07:57 Nie wiem jakie masz proporcje budowy ciała ale tabelkowo rozmiar masz dobry Cytuj
tacheg Napisano Piątek o 07:59 Autor Napisano Piątek o 07:59 Też tak myślałem podczas zakupu, potem pojechałem gdzieś kto trochę bardziej ogarnia temat i mi mówi "paanie pan za długi" Tak czy siak, rowerek sprzeday cieszy innego właściciela, ja też już nowy Cytuj
tacheg Napisano Piątek o 09:02 Autor Napisano Piątek o 09:02 Sprzedałem tego, ejszcze trochę doskrobałem zaskórniaków i starczyło mi na eskera 8.0 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi