Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym zapytać, czy w napędzie 2x11 Shimano 105 R7100 możliwa jest wymiana dużej koronki z 50T na 46T, pozostawiając małą zębatkę 34T. Interesuje mnie, jak taka konfiguracja wpłynie na pracę całego systemu – czy nie pojawią się problemy z kompatybilnością, np. w płynności zmiany biegów lub zakleszczaniem łańcucha?

Będę wdzięczny za wszelkie opinie i wskazówki.

Pozdrawiam!

Napisano (edytowane)

Czytałem coś w starych postach o problemach z zakleszczeniem łańcucha stąd też moje pytanie. Na opakowaniu koronki jest też napisane że zębatka 46t przeznaczona dla napędów 46-36t. Dlatego chciałbym zapytać czy będzie konieczność wymiany też małej koronki?

Edytowane przez cecek
Napisano

Kiedy montujemy mniejszy blat, lekko obniża się przednią przerzutkę, aby utrzymać optymalną szparę między ramką, a zębami, i zapewnić sztywne zdejmowanie łańcucha przy redukcji na młynek.  Patrz zaznaczenie.

Korby 7100 niestety nie mam, stosowanie w starszych korbach 46:34 nie powoduje problemów, jedynie specyficzny detal np wewnętrznego przetłoczenia na blacie 46 z tej serii może coś zmieniać,  aż się nie chce wierzyć, że shimano mogło tu naknocić. 

Snapseed.jpeg

• +1 pomógł 1
Napisano

W 46/36 :D No dobra 34 :) jest mniejsze prawdopodobieństwo zakleszczenia między blatami, bo łańcuch nie spada z impetem. :) Inne typy zakleszczenia,- Niedoróby Shimano blaty,- dlatego jeżdże już na Goldixach nawet w Ultegrach :D , podorana PP.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki za odpowiedzi. W serwisie powiedzieli że nie będzie problemu tylko przerzucanie może nie być płynne. Dam znać jak pojeżdżę i potestuje.

Napisano (edytowane)

W sumie to powinienem napisać, że korbę mam pozagrupową - FSA Orbit a przerzutki klamki to Tiagra. Ale to bez znaczenia w sumie. Działa całkiem dobrze chociaż kilka razy łańcuch mi spadał - dwa razy było to w terenie przy jeździe w trawie więc może przy jej udziale, może brak sprzęgła z tyłu swoje robi....

A czym zmiana podyktowana? Chcesz bardziej miękki napęd czy brakuje koronki do podjazdów? Może z drugiego końca coś da się dłubnąć?

Ja w komplecie do korby 46/36 miałem kasetę 11-34 i zamieniłem na 11-36, mimo że Tiagra z tyłu obsługuje do 34. Mam już GRX do podmianki, teraz będzie na legalu 36. Ale mnie właśnie trochę czasami brakowało granny gear, zwłaszcza z sakwami. W drugą stronę niespecjalnie, nie mam tu jakiś specjalnych oczekiwań do bicia rekordów na tym rowerze.

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 1
Napisano

@kaido2 Mogłem nawet zamienić między rowerami, bo w drugim też mam FSA, tylko 50/34 - byłoby całkiem bezkosztowo ;) 

A całkiem poważnie - do korby FSA podejdzie cokolwiek z odpowiednim rozstawem śrub?

• +1 pomógł 1
Napisano

@spidelli, dobra, teraz doczytałem, że to jest mina w postaci BSA Omega :D

Duże  palce, mały ekranik i wujowo widać :D
 Nic tylko zajechać  i wymienić na coś w normalnym standardzie np Goldixa :D

• +1 pomógł 1
Napisano

Spoko, ja wciąż jestem laikiem, uczę się jak mi przyjdzie coś wymieniać albo naprawiać, a tarcz jeszcze nie wymieniałem (całą korbę tak) :) Rower nie nowy, a FSA tak średnio dba o dokumentację, znalazłem w sieci jakieś stare katalogi ;) Tu mi ktoś pisał o korektach pilnikiem ale wolę jednak coś cywilizowanego założyć.

Teraz będę suport oglądał, bo mi się zastał po tych błotnych przygodach, łożyska w sterach wymieniłem, pora obejrzeć suport, może wpadnie nowa korba, nie wiem jeszcze :)

Napisano

@spidelli, nieuniknione, że można podpasować normalne tarcze, podpowiedział bym coś więcej, ale FSA Omegę widziałem u kolegi w gravelu Gianta ;)

Natomiast co jest pewne to to, że zintegrowana oś ma średnicę 19mm i znów 200 PLN nie Twoje :) Ale :)

Można podpasować klasycznego HTll za 2 dychy, tylko trzeba zmienić plastikowe dystanse z osi 24( typowa zintegrowana Shimano) na 19 pod FSA.

Łożyska  jak nie mają luzów to :

Ściagnij korby, zdejmij dystanse, zdejmij osłony łożysk i je nasmaruj. Później złóż w odwrotnej kolejności :)

• +1 pomógł 1
Napisano

Mam 34 z tyłu. Zauważyłem że za rzadko jeżdżę na dużym blacie po prostu. Udało mi się dorwać 46 z ultegry za 100 więc uznałem że to dobry moment to protestować 

• +1 pomógł 1
Napisano

Jedyny problem jaki zauważyłem to wolniejsza zmiana biegów, do której trzeba się przyzwyczaić. Po za tym nie ma problemów. Zacząłem wieciej jeździć na dużym blacie.