Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

jeżdżę aktualnie na zestawie GRX 1x12 przód 40T oraz tył 10-45T. 

Z kalkulatora wyszło mi dla mojego roweru 113 ogniw łańcucha i tak jeżdżę. 

Planuję dodatkowo poskładać drugi komplet kół do jazdy szosowej z kasetą Rival albo 105 typu (10 lub 11 - 32T) i rodzi się pytanie czy przy wymianie kół z gravelowych na szosowe z mniejszą kasetą będę zmuszony wymieniać łańcuch na krótszy czy powinno to działać na łańcuchu aktualnie wykorzystywanym przy kasecie 10-45T? Z kalkulatora wychodzi 106 ogniw dla kasety 11-32 więc różnica spora. 

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam. 

Napisano

Generalnie +/- 2 zęby można obskoczyć na jednym łańcuchu. W Twoim przypadku wychodzi 13 zębów różnicy więc jeden łańcuch nie obsłuży bo będzie Ci za bardzo wisiał na najtwardszych przełożeniach, będzie po prostu za luźny

Napisano (edytowane)

@PaoloMaldini do niedawna miałem podobny zestaw jak Ty, tj. przerzutka GRX 12s z wózkiem GS i 42t z przodu oraz:

- koła gravelowe z kasetą 10-45

- koła szosowe z kasetą 11-34

Na kołach szosowych zrobiłem niecałe 500 km, łańcuch mógłby być o jedno ogniwo krótszy ale nie upośledzało to pracy, a sama przerzutka nie wymagała żadnej dodatkowej regulacji. Generalnie wymiana kół nie pociągała za sobą jakichkolwiek dodatkowych czynności, praca przerzutki z szosową kasetą była absolutnie bez zarzutu.

Co do długości łańcucha to zamiast kalkulatora najlepiej mierzyć in situ, zgodnie z zaleceniami shimano.

Edit: niestety nie mam zdjęcia z łańcuchem na ostatniej koronce.

20240923_141035.jpg

Edytowane przez marcesco