PaoloMaldini Napisano wczoraj o 13:17 Napisano wczoraj o 13:17 Witam wszystkich, jeżdżę aktualnie na zestawie GRX 1x12 przód 40T oraz tył 10-45T. Z kalkulatora wyszło mi dla mojego roweru 113 ogniw łańcucha i tak jeżdżę. Planuję dodatkowo poskładać drugi komplet kół do jazdy szosowej z kasetą Rival albo 105 typu (10 lub 11 - 32T) i rodzi się pytanie czy przy wymianie kół z gravelowych na szosowe z mniejszą kasetą będę zmuszony wymieniać łańcuch na krótszy czy powinno to działać na łańcuchu aktualnie wykorzystywanym przy kasecie 10-45T? Z kalkulatora wychodzi 106 ogniw dla kasety 11-32 więc różnica spora. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam. Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 13:35 Napisano wczoraj o 13:35 Generalnie +/- 2 zęby można obskoczyć na jednym łańcuchu. W Twoim przypadku wychodzi 13 zębów różnicy więc jeden łańcuch nie obsłuży bo będzie Ci za bardzo wisiał na najtwardszych przełożeniach, będzie po prostu za luźny Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 13:49 Napisano wczoraj o 13:49 Przerzutka na pewno ogarnie takie zakresy? Cytuj
Rafał87 Napisano wczoraj o 13:53 Napisano wczoraj o 13:53 A ten grx obsłuży tak małą największą zebatke? Dla rx822 GS to duża zębatka 45T nie mniej i nie wiecej. Cytuj
marcesco Napisano wczoraj o 14:36 Napisano wczoraj o 14:36 (edytowane) @PaoloMaldini do niedawna miałem podobny zestaw jak Ty, tj. przerzutka GRX 12s z wózkiem GS i 42t z przodu oraz: - koła gravelowe z kasetą 10-45 - koła szosowe z kasetą 11-34 Na kołach szosowych zrobiłem niecałe 500 km, łańcuch mógłby być o jedno ogniwo krótszy ale nie upośledzało to pracy, a sama przerzutka nie wymagała żadnej dodatkowej regulacji. Generalnie wymiana kół nie pociągała za sobą jakichkolwiek dodatkowych czynności, praca przerzutki z szosową kasetą była absolutnie bez zarzutu. Co do długości łańcucha to zamiast kalkulatora najlepiej mierzyć in situ, zgodnie z zaleceniami shimano. Edit: niestety nie mam zdjęcia z łańcuchem na ostatniej koronce. Edytowane wczoraj o 14:37 przez marcesco Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi