Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

Mam do Was pytanie – czy Waszym zdaniem to uszkodzenie steru karbonowego? Patrząc od góry, przekrój wydaje się w porządku, ale z boku wygląda to tak, jakby mostek był zbyt mocno skręcony. Dokręcałem go jednak zgodnie z momentem podanym na mostku. Wgłębienie ma około 0,1–0,2 mm głębokości. Czuć to pod paznokciem, ale żadnego pękniecia nie ma. Wygląda jakby było troche ściśniete. Co o tym sądzicie?
1.png2.jpg3.jpg4.jpg

Edytowane przez Vacuum
Napisano

To nie jest żaden "ster" tylko rura sterowa widelca.

Myślę, że sporo rozjaśni ci film, gdzie zobaczysz w jaki sposób powstają karbonowe elementy.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Jak na mostku pisze  5 Nm to dobrze. Jak jest więcej podane  i z taką siłą skręcasz -  to źle.  

Edytowane przez pecio
Napisano

Wszystko jest ok 😉 Nie masz się co przejmować. Gdyby kiedyś ten element zaczął sie rozwarstwiać, możesz go zalać cjanoakrylem (super glue etc), tylko nie sklej tego z resztą 😉

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@Vacuum Nie , nie  i jeszcze raz nie. To jest dedykowane   specjalne  do karbonowej sterówki rozwiązanie.   W dodatku chroni rurkę węglową przed złamaniem  jak masz dużo podkładek  pod mostkiem tak dla przykładu. Dodatkowo zabezpiecza  aby syf / woda nie lała się do środka.  I nie musisz się przejmować  za bardzo  dokręcaniem mostka na sterówce z wklejonym takim insertem .    Od razu napiszę ,że na chwilę obecną  jedyny gość na świecie robi takie coś  i jest dedykowane tylko i wyłącznie do wideł  Enve. Koszt z przesyłką , cłem i podatkiem około 70 dolców. A tak to wygląda przed wklejeniem.  Do tego dolicz około  20 dolców na porządną amerykańską żywicę do wklejenia ( bo te  dostępne u nas to szajs) Żywica dedykowana do  tego. 😁

download.jpeg

Edytowane przez pecio
Napisano

Widzę, że na forum rowerowym trzeba kupić nawet porządną amerykańską żywicę do klejenia carbonu z aluminium, bo l285 już sie do tego nie nadaje 🤣