Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Polskie góry na 12-13 dni na przemian pieszo i rowerowo, jak pogoda w wakacje dopisze 🙂.

Pchania się nie boimy żeby tylko nie było ekstremalnych zjazdów i z dala od ruchu samochodowego.

Jedziemy samochodem, więc możemy się po miejscu przemieszczać w razie potrzeby.

Odpada Szczawnica (byliśmy w tamtym roku), Szklarska (2 lata temu i też pojeździliśmy w Świeradowie) i Beskid Śląski/Żywiecki (tutaj w miarę możliwości objeżdżamy weekendowo).

Polecicie coś ciekawego? 

Dziewczyny chciałyby jechać do Zakopanego, nawet na tydzień... Ja próbuję im to wyperswadować  😋. Gdyby się nie udało to jest jakiś sens zabierać tam rowery...?

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Przy takich założeniach jechałbym w okolice Siennej/Czarnej Góry/Rychlebów, mam tylko małe wątpliwości co do "braku ekstremalnych zjazdów". Będziesz miał w okolicy dużo celów rowerowych, zarówno naturalne szlaki jak i bikeparki, do połączenia z włóczeniem się po górach. Plus nie będzie tam miliona ludzi - ale jak jest rozpatrywane Zakopane to nie wiem czy jest to zaleta. Nie wiem co rozumiesz przez "ekstremalne zjazdy" - na naturalnych bywa mocno "enduro", zapewne da się ułożyć łagodniejsze pętle. 

Co do Podhala - jest tam sens zabierać rowery, kilka miejscówek zaraz koło Zakopanego plus niedaleko Nowy Targ, można pojechać otwartymi dolinami po polskiej i słowackiej stronie Tatr (nudne szlaki ale widokowo ładne). Natomiast sam pomysł wybrania się do Zakopanego latem jest naprawdę niemądry, wspieram Twoją perswazję :)

Napisano

No nie wiem bo nawet dla mnie rejony Żywieckie typu od Raczy po powiedzmy Rycerzowe to jednak logistycznie w uj daleko. 

Zakopane to ... i syf jakich mało więc umownie napiszmy jak wyżej gdzieś na Podhale. Na taki długi czas jak najbardziej przy kilku założeniach. Mobilności autem i sporo Słowacji oraz pobliskiego Spisza. Nie ma nigdzie w PL takich klimatów jak tu wiec na pewno warto. 

Napisano

Szczawnica, Szklarska, Zakopiec... - na takie "destynacje" to nie wiem, czy to dobre forum 🤣

Jakby nie było "polskie góry" to po takich przykładach powiedziałbym – jedź nad Gardę.

U nas to z takich "kurortów" dużo Ci nie zostało: Karpacz, Wisła/Ustroń (no ale tam byłeś). Zamiast Zakopca to może juz lepiej w SK ktoryś z ich ośrodków?

Albo Polańczyk (i pobliskie Bieszczady)?

Albo Polanica Zdrój i Kotlina z przyległościami?

Napisano (edytowane)
20 godzin temu, olo850 napisał:

Przy takich założeniach jechałbym w okolice Siennej/Czarnej Góry/Rychlebów

Zapomniałem wspomnieć, że 3 lata temu byliśmy w Międzygórzu... 😀

zaraz koło Zakopanego plus niedaleko Nowy Targ,

Masz na myśli północne i wschodnie tereny? 

i słowackiej stronie Tatr (nudne szlaki ale widokowo ładne)

A gdzie dokładnie?

@Tyfon79, chodzi o:

wielka.png.d04b8321846812c3a75c90422bb6288c.png

image.thumb.jpeg.de5ee95d36557f416fd42da4b1972558.jpeg

?

"Szczawnica, Szklarska, Zakopiec... - na takie "destynacje" to nie wiem, czy to dobre forum 🤣" @Serbi, a dlaczego nie?

Edytowane przez chudzinki
Napisano

@chudzinki wiesz Rycerzowa czy Racza to takie główne tematy ale jest Muńcuł, Będoszki, Praszywki. Jechałeś kiedyś graniczny Oszast od przeł Glinka po Rycerzowe? Największe zadupie w Beskidach. Pilsko, Mechy sobie strzelić. Nie wiem jak tu znasz teren. Ja się jaram bo nie byłem w tych stronach z ponad 5 lat a coś bankowo się zmieniło bo LP nie spały w tym czasie. 

Jechałeś Magurę Spiską od Bachledowej? Teraz otworzyli kozak widokowo trasę w Białej Wodzie przy Łysej Polanie. Hata Plesnivec i piękny zjazd zielonym. Wprawdzie szlak na nielegalu ale i tak się jeżdzi bo tu psy zwłaszcza po południu dupskami szczekają takie zadupie. Zielony Staw? Mnie się tu w takich klimatach nigdy nie nudzi i co rok mogę śmigać.