Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich mam dylemat otóż taki że planuje zakup przerzutki Shimano Altus RD M2000 do roweru szosa/gravel , tylko nie chce wymieniać aktualnych Klamkomanetek Microshift czy to zagra jakoś razem ? 

Rower Btwin Triban 500

IMG_5076.thumb.png.f41e912360a894645eb50b3a084cd827.png 3/8

IMG_5077.png

Napisano

W ogóle zacznijmy od tego, że Altus to nie jest grupa szosowa, więc już to może powodować jakieś problemy.

Kup to co było jeżeli uszkodziłeś przerzutkę. Jeżeli wymieniasz bo liczysz na poprawę pracy, to zapomnij. Nic to nie da.

Napisano

Sprawdź jakie oznaczenie/model jest tych klamkomanetek i może coś znajdziesz na stronie microshift, w przypadku manetek microshift w mtb są inne pod przerzutkę tyl shimano i inna manetka pod przerzutkę tył microshift, czyli wniosek taki że są nie kompatybilne z shiamano te manetki pod przerzutkę microshifta, ale to dotyczy mtb jak jest z szosą/gravele to nie wiem.
Co do samej przerzutki altusa w technologii shadow to nie polecam jej jak i wyższych modeli np alivio, one słabo już działają jako nowe.

Napisano

Klamki w tym tribie to Micronew R8 w starym standardzie Shimnano HG SIS, a wiec wszystko co jest w tym standardzie będzie działało. Łączyłem je z już z nie najnowszymi  przerzutkami Tourney, Alivio, Altus, Sora i starymi TZ-tami. Gość szuka alternatywy, bo decathlon za tą przerzutkę sobie winszuje, a na Alli za tą RD492 wołają miliony :D

Napisano

To jeszcze dla sprostowania kaseta podana w specyfikacji z pierwszego posta to sunrace zakres12-25, altus ma podaną dużą zębatkę w przedziale 32-36T. Lepiej chyba szukać clarisa, sora,

Napisano

Sora z krótkim wózkiem ogarnia mi 32T :D , natomiast z tymi klamkami z braku laku miałem wrzuconego b'twina mega36 i nie było problemu z obsługą ośki (11T) :) . Teoretycznie bo szosa, niech wrzuci szosową, a praktycznie to co mu kwotowo podpasi. :)