djarr Napisano Niedziela o 19:31 Napisano Niedziela o 19:31 (edytowane) Witam. Zakupiłem koło z tytułową piastą i okazało się że jedna strona łożyskowania wygląda bardzo źle. Z czego może wynikać takie niesymetryczne zużycie? jakieś twarde zanieczyszczenie? W każdym razie wolałbym to wymienić, najlepiej byłoby cały zestaw miska, kulki i stożek. Kulki mają ~4,7mm i to jest do kupienia - 3/16" = 4,7625mm. Gorzej z pozostałymi elementami, nie znalazłem nic co by nominalnie pasowało, najbliżej jest stożek do HB-M590, ale czy to by zamiennie pasowało? Przydało by się wymienić też miskę, nie wiem na ile jest to technicznie wykonalne i czy można takową zakupić. Proszę o wskazówki Edytowane Niedziela o 19:33 przez djarr Cytuj
Mod Team sznib Napisano Niedziela o 20:44 Mod Team Napisano Niedziela o 20:44 Nie stożek, tylko konus. To można jeszcze dokupić. Ale nie ma czegoś takiego jak "miska", bieżnia łożyska jest częścią piasty i jest niewymienna. Także tu by trzeba wymienić całą piastę. Cytuj
Rafał87 Napisano Niedziela o 21:32 Napisano Niedziela o 21:32 Cytat Ale nie ma czegoś takiego jak "miska", bieżnia łożyska jest częścią piasty i jest niewymienna Jest wymienna ale raczej niedostępna, a nawet jak dostępna to ciężko to będzie wymienić w warunkach domowych. Kupowanie koła na tak starej piaście było do przewidzenia że będzie w kiepskim stanie. Cytuj
djarr Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu (edytowane) zakupiłem przednie i tylne, w moim mniemaniu za dobre pieniądze, w dobrych klasach i w dobrym stanie. Tylne bez widocznych defektów w łożyskowaniu, obręcz nieco bardziej wytarta hamulcem, przednia minimalnie. Bębenek w porównaniu do mojego STX o klasę lepiej uszczelniony (usunąłem najcieńszą podkładkę, i zero luzu:)). Trochę mam podejrzenia że koła są wtórnie zestawione. Obręcze wyglądają na mały przebieg (szczególnie przednia) a na nyplach są oznaki centrowania. Mam kilka możliwości - zakup używanej piasty i wymiana elementów -po taniości - wymiana tylko kulek, i, jakoś to będzie:) -meli do Shimano z zapytaniem o części retro odnośnie kulek - można kupić za kilkanaście zeta, a można też za trzydzieści parę do klasy xt bodajże, z nierdzewki... jeśli kulki były by twardsze niż bieżnie, może miało by to sens? przy obrotach, bez obciążania i bez luzu, nie były wyczuwalne żadne chrobotania Edytowane 16 godzin temu przez djarr koreka techniczna Cytuj
Rafał87 Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Zaproponuje 4tą opcję. Zlecenie przeplecenia na nową piastę albo kupno nowego koła i zaoszczędzony czas przeznaczyć na jazdę rowerem. Zakup używanej piasty na przeszczep to ryzyko takie że te piasty są już stare i znalezienie w dobrym stanie może być trudne, zresztą jak sprawdzisz stan łożysk przed kupnem? Wymiana samych kulek to tak jak napisałeś "jakoś to będzie", a na shimano i dostępność części retro to bym nie liczył. Cytuj
KSikorski Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Stożki piasty mają numer części y-25x 98010 i wymiary M9x12,8mm. Z współczesnych części Shimano podobnie wygląda Y2TR98020. Są też stożki o identycznych wymiarach, ale bez kołpaka z uszczelką. Może kołpak da się przełożyć? Cytuj
kamilmozej Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu (edytowane) Są na alledrogo te piasty nowe za 49zł 36H, jeśli zgadza się ilość szprych to najlepiej przepleść na nowa, a starą zostawić sobie na części zamienne. Ja też szukałem części do starszej piasty i skończyło się zakupem drugiej, ale nie musiałem przeplatać bo miski były w idealnym stanie. Edytowane 14 godzin temu przez kamilmozej Cytuj
kaido2 Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 13 godzin temu, djarr napisał: przy obrotach, bez obciążania i bez luzu, nie były wyczuwalne żadne chrobotania Wyczyścić nasmarować i jeździć do całkowitego zaorania. Piasta spokojnie przeżyje obręcz. Nie takie piasty przerabiałem. Szarpało bo wżery. Po nasmarowaniu i przejechaniu 20 kkm się spolerowało i dopasowało. Co jakiś czas trzeba tylko kasować . Obecnie dojeżdżam 2 takie koła z przebiegiem ponad 40 kkm i kręcą się jak maszynówki. W dniu 2.02.2025 o 21:44, sznib napisał: Nie stożek, tylko konus. To można jeszcze dokupić. Ale nie ma czegoś takiego jak "miska", bieżnia łożyska jest częścią piasty i jest niewymienna. Także tu by trzeba wymienić całą piastę. Nazewnictwo jest prawidłowe , stożek , miska. Bieżnia występuje na misce jak i stożku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi