Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
2 minuty temu, zlatan napisał:

@michalr75 Gdzie w Warszawie na ścieżkach są te niezliczone wertepy, kratery, studzienki, i nie wiadomo co jeszcze? W okolicach po których ja jeżdżę (Wola, Bemowo, Śródmieście, trochę Żoliborz i Bielany), są zupełnie normalne ścieżki, nie gorsze albo nawet lepsze niż np. w Krakowie czy w Łodzi. Jeździłem regularnie po nich chyba każdym rodzajem roweru, trekkingiem, fitnessem, gravelem, hardtailem MTB, Veturilo, ostatnio szosą - jakoś nigdy nie pomyślałem że "o, tutaj przydałaby mi się dodatkowa amortyzacja albo szersza opona".

Mnóstwo ścieżek w Warszawie pozostawia wiele do życzenia, na Woli, Bemowie, w Śródmieściu, na Pradze, gdzie byś nie pojechał to bez podbijania przedniego kola ani rusz. Mnóstwo źle wykonanych przejazdów przez jezdnie, gdzie koło wali w mikro krawężniki, bo robole nie byli w stanie wyrównać poziomów obu dróg, odcinki ścieżek wyłożone nierówną kostką, albo wręcz poprowadzone starymi, nierównymi chodnikami, studzienki na środku ścieżek w które wpadasz i odczuwasz jak masz w oponie więcej niż 3 ATM, na przykład na zjeździe Belwederską. W związku z niekończącymi się remontami niektóre ścieżki zamieniły się w karkołomne trasy terenowe, np. Sobieskiego w kierunku Wilanowa. I tak dalej i tak dalej.

Napisano
8 minut temu, michalr75 napisał:

Gdzie ja napisałem ze "jest potrzebny rower terenowy"?

1 godzinę temu, michalr75 napisał:

Warszawskie ścieżki nadają się na rower typowo terenowy a nie na gravel.

Tu.

@nossy jaki rozmiar opon i model masz w Road+? Bezskutecznie od dłuższego czasu szukam jakiegoś modelu dla siebie.

Napisano
3 minuty temu, HSM napisał:

Hiperbolizujesz chcąc podkreślić słuszność swoich wyborów. OK, niech tak będzie. To samo robi @kaido2, wrzucając swoje zdjęcie. Tylko co później ma pomyśleć sobie jakiś przypadkowy czytający, który postanowił dowiedzieć się, jaki rower na warszawskie bruki będzie wystarczający... My się pośmiejemy, a on pewnie kupi tego fulla.

Czy ja wiem? Jeździłem wiele lat po Warszawie na MTB a tej zimy przesiadłem się na stalowy rower bez amortyzacji i komfort jazdy spadł, teraz dopiero czuję w jakim stanie są warszawskie DDRy. I oczywiście można po tym jeździć gravelem czy każdym innym rowerem, ale nie jest to jakoś specjalnie komfortowe. Taka jest imho obiektywna prawda i tyle. 

2 minuty temu, ChuChu napisał:

Tu.

Nie - tu jest napisane że się nadają a nie że wyłącznie taki rower jest potrzebny. Subtelna różnica.

Napisano

@HSM, skoro śmiejemy się dalej to odpowiedź jest bardzo prosta " gravel na przemyślanym karbonie", a nie aluminiowe sztywniaki eskery :D

A tak z innej beczki ,- "Kurcze, a pamiętam jak wczoraj, jak nam ubitym po 600 km śmigneli koledzy na fatach po tych warszawskich ścieżkach :D" Ciężki wybór :D 

Napisano
4 minuty temu, ChuChu napisał:

@nossy jaki rozmiar opon i model masz w Road+? Bezskutecznie od dłuższego czasu szukam jakiegoś modelu dla siebie.

Giant Contend AR z oponą 35c (realnie wychodzi 36,5-może wsadzę 38c ,a może zmienię na road+ karbonowego, obadamy. W Giancie pełne widły i sztyca karbonowa.

Tak stwierdzam kolarsko, że słowo gravel działa jak płachta na byka na środowisko....

Napisano
6 minut temu, michalr75 napisał:

Nie - tu jest napisane że się nadają a nie że wyłącznie taki rower jest potrzebny. Subtelna różnica.

Równocześnie napisałeś że nie nadają na Gravela, a co za tym idzie, także na rowery szosowe.

Subtelna różnica jest taka, że jakbyś tego nie napisał, sugerujesz że po Warszawie komfortowo można jeździć tylko rowerem "terenowym". Nadal uważam że jest to bzdura totalna.

7 minut temu, michalr75 napisał:

Taka jest imho obiektywna prawda i tyle. 

Opinia to nie jest obiektywna prawda. To jest Twoje subiektywne odczucie.

Nie ma sensu tego kontynuować. Po prostu tak mi się skojarzyło, że większość ludzi jak widzi studzienkę czy kawałek krawężnika, to najchętniej by wzięli MTB na oponach 2.4', bo to są przeszkody nie do pominięcia. Tymczasem drogi asfaltowe są bardzo często dużo gorszej jakości niż DDR, a szosowcy jakoś żyją.

4 minuty temu, nossy napisał:

Giant Contend AR z oponą 35c (realnie wychodzi 36,5-może wsadzę 38c ,a może zmienię na road+ karbonowego, obadamy. W Giancie pełne widły i sztyca karbonowa.

Tak stwierdzam kolarsko, że słowo gravel działa jak płachta na byka na środowisko....

A jaki model opon?

Napisano (edytowane)

12 minut temu, ChuChu napisał:

a szosowcy jakoś żyją.

Sęk polega  w pewnym przyzwyczajeniu, obyciu i doświadczeniu.

Tu gdzie też mieszkam, poniemiecka nierówna kostka z wymytymi szczelinami do 3-ch cm szerokości  to norma, a jednak pokonuje to bez problemu  nawet nie czując, że coś telepie na szosie z ogumieniem 700x23c :)

Po przesiadce na monstera z amorem, o jakie dziwne uczucie :D Ale za długo tak nie można jeździć, bo po miesiącu będzie marudzenie z mojej strony, ze na sztywniaku telepie :D

Edytowane przez kaido2
Napisano
21 minut temu, michalr75 napisał:

Czy ja wiem? Jeździłem wiele lat po Warszawie na MTB a tej zimy przesiadłem się na stalowy rower bez amortyzacji i komfort jazdy spadł, teraz dopiero czuję w jakim stanie są warszawskie DDRy. I oczywiście można po tym jeździć gravelem czy każdym innym rowerem, ale nie jest to jakoś specjalnie komfortowe. Taka jest imho obiektywna prawda i tyle. 

Tak więc tego... Jakbyś wiele lat jeździł na sztywniaku i cieniutkich oponach, a potem przesiadł się na mtb, to byś mówił odwrotnie... Więc sam, widzisz, że to jest czysto subiektywna sprawa i nie warto ubierać swoich myśli w bardzo jednoznaczne zdania oznajmujące bez cienia zniuansowania..., bo przecież ktoś może pomyśleć , że to forma ironii.

21 minut temu, michalr75 napisał:

No niestety, nie wiem, gdzie ty tę subtelną różnicę widzisz. Napisałeś jedno zdanie proste, oznajmujące, bez zawiłości i wtrąceń. Nie będę go cytował raz jeszcze, bo po co... Być może chciałeś napisać więcej... Być może chodziło o nieco inny przekaz... Nie ważne, poszło: nadaje się rower typowo terenowy, nie grawel! Grawel skreślasz... Grawel się nie nadaje... Co wzbudziło reakcję, jaką wzbudziło...

Z mojej strony, w tym zakresie raczej EOT, bo nic odkrywczego raczej nie napiszę...

15 minut temu, nossy napisał:

Jest tylko jedna fraza, która rozpala jeszcze bardziej, zwłaszcza panów w średnim wieku, którzy z nostalgią wspominają swoje pierwsze mtb - a jest to "grawel z prostą kierownicą" 🙂 

Napisano

Uprzejmie uprasza się użytkownika @kaido2 o dodawanie do swoich postów disclaimera (po staropolsku ostrzeżenia):

To piszę ja, kaido2, który łoi więcej kilometrów rocznie na dwóch kołach niż ty, twój brat, wuj, szwagier, szwagierka i reszta rodziny samochodami, łącznie... który leci po wertepach na tych cieniutkich oponach i zastanawia się, jak to możliwe, że ludzie narzekają na jakieś wyboje, nierówności, skoro jest prawie gładko i da się puścić kierownicę, żeby w trakcie jazdy nawlec nitkę w igłę do szycia... Więc moje opisy dla kolarskich szaraczków mogą być trochę nierzeczywiste".

Ja na ten przykład, nie od razu złapałem ten przekaz i na początku, nie do końca czaiłem,, czy ten @kaido2 to tak na serio, czy sobie jaja robi... Dopiero po czasie przyszło olśnienie, że to taki styl, rodzaj fantazji, która przychodzi z wyjeżdżeniem na kosmicznym poziomie 🙂 

Napisano (edytowane)

Wystarczy na trasie w lasach trafić na grząskie piaskowe odcinki, lub jesienią w dywanie złotej jesieni  ( liście jak śnieg - na pół koła) zjeżdżać wąwozami po kamieniach , albo ma pegeerowskich  płytach betonowych robić więcej niż 500 metrów - ------ aby tęsknić za oponą minimum 2,25.... Na szczęście są gravele w które można włożyć bardzo grube opony  27,5 ...

Jeśli nic podobnego nie czyha na naszych przyszłych trasach  -  można ciąć na wąskich gumach.

W Warszawie i na asfalcie i ziemnych, leśnych  drogach z wyłączeniem Puszczy Kampi i MPK   wystarcza mi komplet 23 przód i 28 tył ....  takie opony w rowerach codziennych mniej chlapią, mniej ziemi wnoszą za próg domu po powrocie :) na krawężniki wskakuję , na niższe wjeżdżam, na szyny uważam.

Edytowane przez itr