bolololo Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Widzę, że dyskusja się rozkręciła...bardzo dobrze-tyle różnych podejść i filozofii, można z tego czerpać garściami. Były głosy z płaskopolski akurat ja jestem z górnego Śląska więc lokalsi wiedzą szczególnie jaki mix nawierzchni mamy u siebie- z fajnego asfaltu prostu w hałdy pokopalniane, lasy, łąki, pożarowki i znów asfalcik Na obecnym etapie mam pomysl na swój park maszyn: gravel do dluzszych tras (tubeless lub bez) preferowane dobre nawierzchnie i omijanie kiepskich Lekki hardtail do krótkich tras na każdy rodzaj terenu-nastawienie na frajdę i komfort aniżeli dystans Full bardzo chętnie, ale dobry model poza budżetem I może kiedyś gravel z amorem, gdy się bardziej rozpowszechnią, stanieją i będzie większy wybór, czyli za kilka lat najpewniej Cytuj
bolololo Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Żeby nie zakładać nowego tematu- jaki wygodny hardtail w cenie 5-10 tys Rekreacyjne geo, bez ścigania Czy krossa level warto w ogóle rozważyć? Chisel, procaliber, Alma, czy może coś innego? Cytuj
ChuChu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 7 godzin temu, kipcior napisał: MTB jest zwyczajnie lepszy na krótsze trasy rzędu powiedzmy do 40-50km, a gravel, szczególnie z amorem na dłuższe. I to jest w zasadzie cała filozofia z wyborem roweru. Plus do tego im więcej asfaltu tym gorzej dla MTB więc jak do lasu jest 5km to spoko, ale jak 15 to niekoniecznie. No daj spokój... Jak w ogóle można porównywać MTB do Gravela pod takim kątem? Gravel i MTB to dwa różne rowery. Tam gdzie Gravel zaczyna niedomagać, tam MTB dopiero zaczyna pokazywać po co zostało stworzone. Szerszy chwyt, dużo stabilniejsza pozycja, inne przełożenia. Jeżeli ktoś pisze takie rzeczy, to znaczy że jeździł na MTB po szutrze i ubitych ścieżkach, więc właściwie MTB mu nie było potrzebne, a co najwyżej Cross. Miałem trzy MTB ( dwa XC i Trail), Gravela, Single Speed na pograniczu Gravela/ Szosy i dwie typowe Szosy. Mniej więcej wiem o czym pisze. Cytuj
kipcior Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @ChuChu Przecież mam fulla i gravela, mieszkam w górach, też wiem o czym piszę. Gravel może dużo więcej niż wygląda, a full czy ogólnie MTB nie służy tylko do jazdy po singlach w pucharze świata. Cytuj
clavdivs Napisano 44 minuty temu Napisano 44 minuty temu W PłaskoPolsce trudno w pełni wykorzystać możliwości MTB, wiec nic dziwnego że często Gravel jest XCkilerem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi