Skocz do zawartości
  • 0

KASETA SRAM XS-1270

Gość QWERTYASK

Pytanie

Gość QWERTYASK
Napisano

Sie macie

czy ktos z Was miał sposobnosc zamontowania kasety sram XS 1270 (transmission) i ustawienia na niej eaglowej przerzutki sramowskiej LINKOWEJ ???

Jezeli tak, to jak to działa ?? Moze wrzucilibyscie jakies fotki lub opublikowali jakis film.

Posiadanie kasety EAGLE o rozpietosci zaczynajacej sie od 10T na bebenku tzw. shimanwskim ( HG ) bardzo zacheca do nie zmieniania bajka, nawet pomimo ceny kasety.

Pomijajac zalecenie srama, ze elektroniczna przerzutka przy odpowiednim punkcie obrotu kasety ma przerzucac.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Gość QWERTYASK
Napisano

dzieki za szybka odpowiedz i dodatkowe informacje.

Posiadam obecnie: Hak przerzutki Specialized Epic Levo S172600001

i mam ok 25 mm miejsca pomiedzy kontra kasety a hakiem

moze wyda?!

tak czy inaczej ponawiam pytania?

czy ktos z Was miał sposobnosc zamontowania kasety sram XS 1270 (transmission) i ustawienia na niej eaglowej przerzutki sramowskiej LINKOWEJ ???

Jezeli tak, to jak to działa ?? Moze wrzucilibyscie jakies fotki lub opublikowali jakis film.

• 0
Gość QWERTYASK
Napisano

dzieki, dzieki, bo zwiekszylem moja wiedze.

Ogladalem ten filmik wczesniej, a teraz po ponownym obejrzeniu wychodze z założenia ze moj plan na wymiane kasety moze sie powiesc.

W tym filmiku gosciu mówi o 2,5 mm przy kasecie Xd.

Natomiast wedlug jego pomiaru (od ok 7:56 minuty) gdzie porównuje stara kasete Xd z nową kasetą HG wychodzi, ze stara kaseta Xd jest szersza niż nowa kaseta Hg.

Moim zdanie takie porównanie kasety Xd z HG jest troche bez sensu

Patrzac na to, iż hak UDH jest bliżej kasety niz moj hak to jest szansa ze przerzutka bedzie ogarniac zakresy.

tak czy inaczej ponawiam pytania!

• 0
Gość QWERTYASK
Napisano

P.S. Ten filmik z jutuba opublikowany przez lovemtb nalezaloby obejrzec kilka razy.

Jezeli kogos interesuje temat kasety 12 rzedowej zaczynającej się od 10T montowanej na zwyklym bebenku HG to na kanale lovemtb sa jescze inne ciekawe filmiki :]

Jest tam opublikowana duza wiedza tylko trzeba ogladac po kilka razy aby zobaczyc czy aby na pewno tak jest.

Taka praktyka jutuberow jest powszechna i skierowana na klikbajty.

• 0
Gość QWERTYASK
Napisano

kolejny P.S. wedlug lovemtb do Transmission zalecana jest, zaprojektowana w ramie, linia łańcucha 55 mm.

Wiec jezeli mam zaprojektowana w ramie, linia łańcucha 52 mm to chyba moge wymienic blat (przednią zebatke:]), o ile pomiesci sie w ramie, na taka z mniejszym offsetem i to zniweluję.

takie tam rozmyslania

• 0
Napisano

Oj @Tyfon79 nie mów hop..., bo od dłuższego czasu latają po internetach zdjęcia prototypu mechanicznej przerzutki Transmission z mocowaniem bezpośrednim od SRAMa, a ostatnio to chyba nawet jakiś wniosek patentowy z rysunkami takowej też wypłynął... Więc wszystko możliwe 🙂 

• 0
Napisano

@HSM no ale to jest pieśń przyszłości a my piszemy na dziś. Dla mnie sytuacja gdzie kupił bym elektronikę bez opcji wymiany tego na linkę to sk...two większe niż pchanie przez Sramolca od samego początku wszędzie 1x. 

• 0
Napisano (edytowane)

Czekaj, może ja czegoś nie kumam . Co to UDH 2 ? :D

Teraz jak masz ramę z hakiem UDH , to przykręcasz "starego" Srama albo Shimano ( linka albo AXS ). Dopiero jak chcesz Srama Transmission, to wywalasz hak UDH i w jego miejsce przykręcasz przerzutkę bezpośrednio do ramy. 

Edytowane przez marcin_ostrów
  • 0
Napisano

No raczej Marcin bardziej ode mnie ogarniasz bo ja się już chyba pogubiłem albo żle zrozumiałem. Tak chodzi o wywalenie ogólnie z roweru gdzie masz Srama Transmission bo to nie dla mnie i zastąpienie choćby Shimano. Rozchodzi się o te przerzutki gdzie w sumie nie ma haka tylko są na sztywno w widełkach typu GX AXS Transmissjon. 

• 0
Gość QWERTYASK
Napisano

no i rozpetala sie shiłburza :o] Nie o to chodziło

dzieki za szybka odpowiedz i dodatkowe informacje, ale

Posiadam obecnie: Hak przerzutki Specialized Epic Levo S172600001   (TO NIE JEST UDH!!!)

i mam ok 2,5 CM miejsca pomiedzy kontra kasety a hakiem

nosze sie z zakupem kasety syryamowskiej xs-1270 transsmision (na bebenek HG)

aby współpracowała ona z przerzutka syryamowska LINKOWA 

CZY ABY NAPWENO KTOS FAKTYCZNIE JUZ ZAMONTOWAL I SPRAWDZIL takie rozwiazanie

• 0
  • Mod Team
Napisano

Istnieje. Transmission ma właśnie kasetę XS-1270 pod bębenek HG. Dzięki temu, że zębatka 10T jest poza bębenkiem da się to zamontować. Niestety żeby działało potrzebna jest także przerzutka Transmission i hak UDH. Przynajmniej takie są założenia systemu. Wiadomo, że różne kombinacje w rzeczywistości można spotkać, bardziej pytanie o ich zasadność i jakość działania.

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...