Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

poszukuje roweru gravelowego. Do niedawna jezdzilem na gravelu od rometa i zdecydowalem się przesiąść na cos "fajniejszego". Budzet jaki chce przeznaczyc to maksymalnie 13k. Trasy jakie jezdze -> pon - pt głównie praca - dom, 20km sciezkami rowerowymi, 20km "parkami". Weekendy to glownie wypady poza miasto na jakies wycieczki 50-80km po drogach szutrowych. Jazda po szutrach raczej wycieczkowa niż kręcenie życiówki. 

Cos co mi wpadło w oko:
https://sprint-rowery.pl/rower-gravel-polygon-tambora-g7#additional

Jednak chcialbym poznać wasze opinie, może macie coś sprawdzonego i godnego polecenia? Z gory wam bardzo dziękuje. Jeżeli zapomnialem podać jakiejś ważnej informacji to wybaczcie. Miłego dnia!

Napisano

Skoro jeździsz na gravelu to powinieneś mniej więcej wiedzieć czego potrzebujesz, jakie masz wymagania co do geometrii itd.

Szczerze mówiąc to rower, jakby na to nie patrzeć, "egzotycznej" marki polygon za 13k do mnie nie przemawia, duże ryzyko finansowej wtopy

• +1 pomógł 1
Napisano

Polygon jest sporą firmą. Istnieje od 36 lat. Powoli rozszerza rynki zbytu. Zwróciłbym tylko uwagę na jakieś ewentualne niedoróbki na początku żeby potem nie musieć sprawdzać jak realizowana jest gwarancja.

Tego Riversid-a oglądałem ostatnio w Decathlonie dość dokładnie. Brak możliwości montażu błotników. Opony wg. producenta to 42C max. Kierownica jest wg. mnie do wymiany od razu. Wyprofilowanie dolnego chwytu jest dla mnie nieakceptowalne. Poza tym cena fajna.

Napisano

Ja za 13 z haczykiem kupiłem dokładnie taką Terrę. Uniwersalne geo, Apex AXS... Jedynie koła z czasem do wymiany. Jak dobrze poszukasz to może najdziesz podobne okazje - warto rozmawiać w sklepach bo tam gdzie ja kupowałem też była za ponad 15k.
https://www.decathlon.pl/p/mp/orbea/rower-grawelowy-unniwersalny-orbea-terra-m41eteam-1x/_/R-p-5b5e8da0-34ae-4b4e-85e5-b39e4df6f764

Napisano
12 godzin temu, chrismel napisał:

Polygon jest sporą firmą. Istnieje od 36 lat. Powoli rozszerza rynki zbytu. 

No to jak już te rynki zdobędzie, wzrośnie świadomość marki a ich rowery zaczną być pożądane na rynku to będzie można rozważać płacenie 13k za sprzęt od nich. Obecnie jest to jednak finansową wtopą, rok jeżdżenia i połowa wartości w plecy (o ile w ogóle ktoś kupi)

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-polygon-tambora-g7-super-cena-7000-CID767-ID13jMSR.html

• +1 pomógł 1
Napisano

Polygon = Marin (współdzielą fabrykę).

Niemniej Marin potrafił sobie zbudować jako-taki wizerunek i współczynnik "chcę to", a Polygon... cóż Indonezyjscy biznesmeni jeszcze nie wymyślili czym kupić serce osoby wychowanej w Europie. Co nie zmienia faktu że może to być fajny sprzęt, ale utrata wartości w funkcji czasu będzie ogromna.

Napisano

@Mihau_ Nie każdy zwraca uwagę na rozpoznawalność marek, łatwość bądź trudność w ewentualnej odsprzedaży i nie musi liczyć "stopy zwrotu z inwestycji" w rower nieznanej marki... Jeżeli technicznie i wizualnie rower odpowiada, a być może jest wyposażony atrakcyjnie w relacji do ceny, to długo bym rozważał, czy nie zignorować napisu na ramie... To zresztą przypomina pojawiające się kiedyś dyskusje, czy pojawienie się na ustawce z rowerem z "Van Rysel" na ramie to jest "siara" czy może nie... Ale ja się w ogóle nie powinienem wypowiadać, bo jestem totalnym handlowym beztalenciem i nie tylko w razie potrzeby próbowałbym opchnąć takiego Polygona za ułamek ceny, ale nawet jakiegoś Speca czy Treka oddałbym pewnie z meega! rabatem... albo wręcz - nie mogąc się zabrać za całą tą sprzedażową logistykę - bym upchnął w piwnicy "na zapomnienie"...

Inna sprawa - przyznaję, że aktualnie Polygon nie wydaje się specjalnie atrakcyjny. Sprint-rowery ściągnął tę markę do Polski w szczycie pandemiczno-postpandemicznego kryzysu, kiedy "niczego nie było" (jak to w Białymstoku) albo było w kosmicznych pieniądzach - oczywiście z nadzieją na zarobek. I rzeczywiście rowery albo były tańsze niż inne, albo "miały więcej" za cenę podobną do konkurentów. Ale teraz, kiedy ścigamy się na rabaty celem wyczyszczenia magazynów u wielu dużych graczy, to ten Polygon przestał być aż tak sensowny i chłopaki z Białegostoku będą musieli znaleźć nowy pomysł na te rowery...

@chrismel z tym Riversidem GCR nie polubiłeś się najwyraźniej dlatego, że nie jesteś grupą docelową 🙂 Zresztą sam Dec chyba za słabo komunikuje przeznaczenie tego roweru. Jak ktoś szuka roweru praktycznego, nie za drogiego, w miarę wygodnego (bo takich rowerów w sumie wielu szuka w Decu) i znajduje sobie GCRa, to może się nieźle naciąć. W wielu recenzjach i opiniach o tym rowerze można przeczytać, że to w sumie wyścigowa maszyna - sztywna jak nie wiem co, ograniczona funkcjonalnie pod te zadania (brak mocowań na tobołki i choćby pożądane przez Ciebie błotniki; nie najszersze opony; rama wyłącznie pod elektronikę), za to w atrakcyjnej, decathlonowej cenie... Jak ktoś szuka dokładnie takiego roweru i nie przeszkadza mu rodowód z Deca, to jest to rewelacyjna oferta... 

Napisano (edytowane)

W cenie około 13.000 lub nieco wyższej można już kupić praktycznie wszystko czego oczekujemy jeżeli dopuszczamy możliwość zakupu przez internet z wysyłką z zagranicy (Niemcy, Hiszpania). Trzeba się tylko zdeklarować jakiej dokładnie specyfikacji oczekujemy i polować na jakąś promocję bo tych jest sporo ostatnio. Jeżeli więc wiemy czego chcemy nie zakładałbym konieczności sprzedaży roweru po roku czy dwóch. Chyba że zakup jest trochę w ciemno bo to jest nasz pierwszy gravel. Wtedy faktycznie lepiej wybrać coś standardowego żeby było łatwiej odsprzedać gdyby zakup okazał się nietrafiony.

@HSM - masz rację że nie jestem grupą docelową dla tego roweru ale zdaję sobie sprawę że wielu osobom może on odpowiadać. Dlatego jak napisałem o błotnikach i szerokości opon to nie wymieniłem tego w kategorii wad ale cech na które warto zwrócić uwagę.

Edytowane przez chrismel
  • +1 pomógł 1
Napisano

Bardzo wam dziękuje za liczny odzew i komentarze, faktycznie troche przeraził mnie fakt spadku ceny w przypadku oferty z OLX. Jednak nie bardzo planuje aby kupic rower i za rok go wymieniać, chcialbym chociaż coś na  przynajmniej 4-5 sezonów. Jeżeli chodzi o to czy dopuszczam wysyłkę to jasne - nie stanowi to dla mnie problemu. 

Nie wiem czy nie skręce w strone czegoś od canyon'a grizla na axs. Wyglądowo bardzo siada mi ten rower, szkoda ze nie ma jak się przymierzyć do ich roweru, jednak zawsze istnieje opcja zwrotu do 30 dni. Czasu mi jeszcze troche zostalo - nie sadzilem ze wybor moze byc tak zroznicowany i ze pojawi się tyle alternatyw, z kazdą godziną trafiam co coś "innego". Odkrywając ten rowerowy swiat coraz bardziej mnie zaskakuje ;d