TheJW Napisano wczoraj o 18:40 Napisano wczoraj o 18:40 Nadchodzi czas wymiany szosy i chociaż Trek ma kosmiczne ceny, to bardzo spodobała mi się nowa Madone 8. generacji. Z potencjalnym rabatem "po znajomości" może udałoby się go kupić w cenie do przełknięcia. Ze względu na wspomniane ceny od lat nie brałem Treka pod uwagę podczas poszukiwań rowerów, więc nie jestem na czasie z ich trendami odnośnie rozmiarów. Pamiętam, że kiedyś w tabelach i kalkulatorze na stronie zawsze proponowali ramy większe, niż podpowiadała logika i wszyscy inny producenci. W moim przypadku, przy 182cm i ok. 86,5 przekroku, proponują mi ramę w rozmiarze L - 58", która w porównaniu z obecnym TCR'em M/L (czyli 56") wydaje się naprawdę dużo większa. https://bikeinsights.com/compare?geometries=5ec58ac612391b00171718c3,678722253f5e84001a2b8573, Czy Trek wciąż trzyma się swoich dziwnych standardów i proponuje zbyt duże ramy? Cytuj
Mihau_ Napisano wczoraj o 20:43 Napisano wczoraj o 20:43 Cytat Czy Trek wciąż trzyma się swoich dziwnych standardów i proponuje zbyt duże ramy? W emondzie nadal jest sporo do zarzucenia ale jak patrzę na madone to jakoś realniej to wygląda. Cytat W moim przypadku, przy 182cm i ok. 86,5 przekroku, proponują mi ramę w rozmiarze L - 58", która w porównaniu z obecnym TCR'em M/L (czyli 56") wydaje się naprawdę dużo większa. Tcr ma poziomą 565, madone 568 więc tutaj dużych różnic nie ma, są za to w temacie stack'u. Wypada więc zacząć od spojrzenia na swój rower bo tabelka z geometrią dotyczy jednak ramy a nie tego co do niej dokręciłeś. Jeśli w tcr masz pod mostkiem te ~2cm podkładek i perspektywę na dalsze obniżanie to L w madone już na to nie pozwoli, wtedy warto zerknąć na ML i ew. wydłużyć kokpit. 1 Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 20:46 Autor Napisano wczoraj o 20:46 Jest mniej więcej tak, jak napisałeś - ok. 2cm podkładek z tendencją do agresywniejszego ustawienia. Ale nie jest to najlepiej ustawiony rower, więc nie będzie to dobrym wyznacznikiem. Dodatkowo w międzyczasie dowiedziałem się od kumpla, że jego Emonda, na której górnej rurze wczoraj wręcz zawisłem na jajcach ustawiając kierownicę, jest w rozmiarze 58", a nie 60" jak przypuszczałem. Cytuj
Mihau_ Napisano 15 godzin temu Napisano 15 godzin temu Trek podaje na jakiej wysokości masz rurę. Skoro w emondzie, gdzie jest ona ~79 cm nad gruntem "wręcz" zawisłeś to może coś nie tak jest z pomiarem przekroku. Ja mając te ~86 przekroku mam poziomą 80+ nad gruntem i dyskomfortu z tego powodu nie mam choć oczywiście na początku było trochę dziwnie po przesiadce z roweru o dużym slopingu z podsiodłową 52 na taki z podsiodłową 57,5 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi