Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ok. Właśnie będę zalewał. Dołożyłem jednego tokena, jak sądzisz jest jakiś sens? Czy w ogóle jeden token wniesie jakąś zauważalną różnicę w progresji ?

No i zalałem tłumik" wlałem 100 ml na początek, mierząc suwmiarką (98mm do lustra oleju, bo taką wysokość ma tłumik od kołnierza przy korku do dolnego oringu) bagnet suwmiarki wchodzi mi jakieś prawie 1cm pod lustro oleju. Zostawić?

Edytowane przez szamysz83
Napisano

Złożyłem Rebę, blokada działa- znaczy jak ją właczę manetką, jestem w stanie ugiąć amortyzator tak 2-3 cm. Co do tego luzu w pionie: składałem amortyzator na maksymalnie skompresowanych goleniach. Włałem olej w dolne lagi, skompresowałem je i zakręciłem suby od dołu. Napompowałem i miałem wrażenie jakby amortyzator zapadł się tak około 5-6mm (akurat tyle co wynosie ten luz). Postanowiłem go "odpierdnać" przy pomocy trytyki, wkładając ją pomiędzy górną lagę a uszczelkę kurzową - usłyszałem syknięcie i amor podskoczył o te 5mm do góry i luz pojawił się z powrotem. Także nie wiem czy ta próżnia która powstałą przy jego skręcaniu z goleniami skompresowanymi maksymalnie czy nie powinna być tam cały czas. Ale podczas jazdy, przy mocniejszym dobiciu np uszczelka kurzowa potrafi wydmuchać powietrze na zewnątrz czy nie? Czy raczej szczelność na tym połączeniu jest zachowna? 

Jeszcze mam takie pytanie: aby dolać oleju do blokady, trzeba ją wyciągnąć zupełnie czy można odkręcić korek, wyciągnąć tłumik troszeczkę i dostrzyknąć kapkę oleju aby utwardzić blokadę?

Napisano (edytowane)

Wystarczy tłumik wyciągnąć kawałek i lać przez jego ażurowy korpus.

Żadna raba i amortyzator rebopodobny nie miał u mnie żadnego skoku jałowego, zawsze blokada w MC działała na sztywno (chyba, że całym ciężarem ciała naciskałem na kierownicę- wtedy uginał się już ten korpus tłumika). Zawsze skręcam amortyzator na skompresowanych goleniach bo wpływa to pozytywnie na czułość (chociaż teoretycznie powinno być tam ciśnienie atmosferyczne że wzgl na działanie uszczelnień).

Edytowane przez Dokumosa
Napisano

Na włączonej blokadzie muszę mocno docisnąć kierownicę aby się coś schował. Podciągnąłem troszkę linkę od manetki blokady i zrobiło się sztywno: tutaj też mam pytanie, czy poprawnie to zamontowałem (foto). Odblokowany czyli kropki mają się zejść na środku podziałki?

Wczoraj złożyłem i ja na skompresowanych goleniach, ale dzisiaj postanowiłem wsunąć trytykę między uszczlkę a lagę, i znowu pojawił się luz. Teraz jestem w kropce ;) 
A czy możliwe jest że komora negatywna może zassać olej z dolnych lag? Zastanawiam się bo rozbierając pierwszy raz tą rebę wydawało mi się że nie było prawie oleju w lewej ladze (komora powietrzna), a po wyciągnięciu tłoka z górnej lagi chlupnęło olejem. 

12.jpg

13.jpg