Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć. Dzisiaj postanowiłem zrobić duży serwis mojej reby (nr. seryjny 40T11925001). Rozebrałem wszystko i ku mojemu zdziwieniu na dole shaftu komory powietrznej, znalazłem zawór powietrza. W manualach dotyczących mojej reby, nic takiego nie znalazłem. Ogólnie widzę różnice w budowie, konkretnie kilku elementów komory powietrznej - wpisywałem nr. seryjny na 
https://trailhead.rockshox.com/ i widzę różnice w budowie. Kupiłem zestaw serwisowy wg trailheads, i widzę że część elementów w ogóle u mnie nie występuje, jak np taka podkładka sprężynująca. Ktoś wie o co tutaj chodzi? Coś szukałem w podobnych tematach, i niby trafiłem na post: po to jest ten zawór? 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez szamysz83
literówka
Napisano

Służy do upuszczania powietrza z komory negatywnej. Przydatne np. kiedy za dużo natrąbisz do pozytywnej i zbyt szybko spuścisz. Jeśli wideł się zapadł o kilka cm i był świeżo po serwisie też może się przydać. Jeśli interwał przeciągnięty nadmiernie to upuszczanie tym zaworkiem nie poprawi długookresowo sytuacji.

• +1 pomógł 2
Napisano

@Dokumosa Interwał nie był przeciągnięty, to pierwszy duży serwis tej reby po ok. 5 miesiącach od zakupu. A czemu nie mogę znaleźć nogdzie manuala dotyczącego tego modelu, o takiej budowie? I jeszcze jedno jak wycągałem shaft z tłokiem od dołu górnej lagi, to chlupnęło mi olejem. Komroa powietrzna od góry była sucha, w sensie nasmarowana bodajże PM600. Skąd się wziął tam olej? Zassało go z dołu czy jak? Cały ten czarny nazwijmy to "token" jest jeszcze mokry cały w oleju.

Napisano (edytowane)

DebonAir w Rebie nic nie zmienia (korora negatyna nie jest powiększona). Zmianę wnoszą uszczelki upgrade ultra-low friction, zamiast PM600 smar DynamicSeal z dodatkiem kilku ml oleju 15WT. I to pewnie stąd ten olej w komorze negatywnej - przelał się przetoką w goleni górnej. Niemniej i tak tłumik będzie ją trzymał w tępocie.

Edytowane przez Dokumosa
  • +1 pomógł 1
Napisano

No ok. Wracając do tematu mojego serwisu: olej mam podać od góry komory powietrznej tak? Dziwi mnie konstrukcja tej mojej Reby po prostu Wróce rano z pravy, po południu przejrzę i się zastanowię nad tym bardziej 🙃

Napisano

Kazda reba od 2012r ma tą samą konstrukcje. Jeśli używasz.smaru DynamicSeal to najpierw walisz nad tłok obficie tego smaru, wsadzasz shaft z tłokiem i zalewasz do.pizytywnej te kilka ml oleju. PM600 jest bardzo.lepki - uposledza pracę. Już lepiej zapodać SRAM Butter zamiast niego.

• +1 pomógł 1
Napisano

Chciałem się tylko upewnić. Po naciśnieciu wyleciało mi trochę oleju, a raczej takiej melasy o niesamowicie obrzydliwym zapachu zużytego smarowidła. Ogólnie mam problem z tą Rebą, ma taki luz jałowy wielkości kulku mm (może pięć). Temat poruszany już na tym forum, w tym wątku: 

Zrobiłem wczoraj duży serwis, problem nadal występuje. Próbuję wszystkich możliwych sposobów, jutro sprawdzę jeszcze raz poziom oleju w tłumiku czy jest ok.

14 minut temu, Dokumosa napisał:

a jakie to ma znaczenie? jeśli był olej lany do komory pozytywnej to w ten sposób tylko uświnisz wszystko w tryskającym oleju

No już się o tym przekonałem 😁Dobra, wyczyściłem, śruba wkręcona ponownie.

Napisano

Podważyć ostrzem (np. tapeciakiem), złapać kombinerkami i wyrękić śrubę. Względnie można go po prostu przeciąć cążkami po podwaźeniu.

Problem z tym luzem to na pewno nie po stronie tlumika. Jeśli się nie powiększa to olać. Gdybyś chciał to ogarnąć to trzeba prezycyjnie zmierzyć czy tłok (właściwie uszczelniacz) w skrajnym dolnym położeniu jest dokładnie usytuowany w goleni na środku przetoki powietrznej.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ogarnąłem, przy pomocy żyletki. Co co luzu raczej się nie powiększa, ale jest dość irytujący bo o nim wiem  ;) Nie pamiętam czy od nowości taki był czy nie, Rebę kupiłem w sierpniu zeszłego roku, oczywiście nową. Wczoraj zrobiłem duży serwis, dzisiaj objechałem swoją trasę ~40km po lesie i nie widzę różnicy. Ale będę obserwował czy się nie powiększa. Z tymi pomiarami to ciężki temat, bardzo precyzyjny. Chyba odpuszczę. Póki co Reba działa, trzeba jeździć! 

Napisano

@Dokumosa a zastanawiam się jeszcze nad czymś takim: Rebę mam napompowaną tak na ~80 PSI (sag w okolicach 20%), ważę 80kg. Stając na pedałach, nachylając się (pompując jakby) swoim ciałem w kierownicę dobijam rebę do końca. Nie pamiętam czy też taki efekt miałem przed serwisem. To normalna sprawa, że da się ją tak dobić? Sprawdzając w domu, ciężko mi tak ustać na pedałach ale oring do mierzenia sagu potrafię dobić tak na 5 mm przed koroną widelca.

Napisano (edytowane)

@Dokumosa no rozumiem, już robiłem research w tym temacie. Ogólnie Reba do komfortowych amorów nie należy, tak z mojego pkt widzenia. Twardo, znaczy szybciej 🤣Ale miałeś  rację co do PM600, upośledza jej pracę. Nie wiem czy jeszcze raz nie rozbiorę, i użyję Dynamic Seala. Nawet już go zamówiłem...

Co do tokenów, szukałem coś w trailhead.rockshox.com po nr seryjnym, ale nic mi nie wyskakuje. Ale znalazłem takie coś: https://allegro.pl/oferta/rock-shox-token-do-widelcow-32mm-sid-reba-bluto-argyle-rs1-recon-16336357561?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19694848528&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzPy8BhBoEiwAbnM9O6jDIyqM-EnvrUBLn4pPfekHPRJj0rqWE3Ie_Q03nL0uo1DQMaAZyRoCo4cQAvD_BwE 
Z opisu wnioskuje że ma pasować, czy się mylę?

Edytowane przez szamysz83