Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć. Dzisiaj postanowiłem zrobić duży serwis mojej reby (nr. seryjny 40T11925001). Rozebrałem wszystko i ku mojemu zdziwieniu na dole shaftu komory powietrznej, znalazłem zawór powietrza. W manualach dotyczących mojej reby, nic takiego nie znalazłem. Ogólnie widzę różnice w budowie, konkretnie kilku elementów komory powietrznej - wpisywałem nr. seryjny na 
https://trailhead.rockshox.com/ i widzę różnice w budowie. Kupiłem zestaw serwisowy wg trailheads, i widzę że część elementów w ogóle u mnie nie występuje, jak np taka podkładka sprężynująca. Ktoś wie o co tutaj chodzi? Coś szukałem w podobnych tematach, i niby trafiłem na post: po to jest ten zawór? 

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez szamysz83
literówka
  • szamysz83 zmienił tytuł na [Amortyzator] Zaworek powietrza na dole shaftu
Napisano

Służy do upuszczania powietrza z komory negatywnej. Przydatne np. kiedy za dużo natrąbisz do pozytywnej i zbyt szybko spuścisz. Jeśli wideł się zapadł o kilka cm i był świeżo po serwisie też może się przydać. Jeśli interwał przeciągnięty nadmiernie to upuszczanie tym zaworkiem nie poprawi długookresowo sytuacji.

• +1 pomógł 2
Napisano

@Dokumosa Interwał nie był przeciągnięty, to pierwszy duży serwis tej reby po ok. 5 miesiącach od zakupu. A czemu nie mogę znaleźć nogdzie manuala dotyczącego tego modelu, o takiej budowie? I jeszcze jedno jak wycągałem shaft z tłokiem od dołu górnej lagi, to chlupnęło mi olejem. Komroa powietrzna od góry była sucha, w sensie nasmarowana bodajże PM600. Skąd się wziął tam olej? Zassało go z dołu czy jak? Cały ten czarny nazwijmy to "token" jest jeszcze mokry cały w oleju.

Napisano (edytowane)

DebonAir w Rebie nic nie zmienia (korora negatyna nie jest powiększona). Zmianę wnoszą uszczelki upgrade ultra-low friction, zamiast PM600 smar DynamicSeal z dodatkiem kilku ml oleju 15WT. I to pewnie stąd ten olej w komorze negatywnej - przelał się przetoką w goleni górnej. Niemniej i tak tłumik będzie ją trzymał w tępocie.

Edytowane przez Dokumosa
  • +1 pomógł 1
Napisano

No ok. Wracając do tematu mojego serwisu: olej mam podać od góry komory powietrznej tak? Dziwi mnie konstrukcja tej mojej Reby po prostu Wróce rano z pravy, po południu przejrzę i się zastanowię nad tym bardziej 🙃

Napisano

Kazda reba od 2012r ma tą samą konstrukcje. Jeśli używasz.smaru DynamicSeal to najpierw walisz nad tłok obficie tego smaru, wsadzasz shaft z tłokiem i zalewasz do.pizytywnej te kilka ml oleju. PM600 jest bardzo.lepki - uposledza pracę. Już lepiej zapodać SRAM Butter zamiast niego.

• +1 pomógł 1