Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Chciałbym  przerobić swego Gianta z 3x9 na 1x8.  Zainteresowałem się przerzutką Microshift  Acolyte SpringLock RD-M5185M ze sprzęgłem, bo ma dobre opinie.  Zauważyłem, że na mojej kasecie 11-32z nie ruszałem większych koronek niż ta z 24z, więc więcej zębów nie potrzebuję a przerzutka jak w tytule obsługuje 12-42 i 12-46. Mam pytanie, czy ktoś ma tę przerzutkę i próbował  ją sparować z kasetą np. 11-32 czy nawet 11-28z? Czy będzie to  działać jeżeli użyje z manetką  z tej samej serii Acolyte Quick Trigger Pro Shifter? Przednie skrajne blaty wywalam, zostawiam środkowy 36 może 38. N/W

Rower 26"  ma być jak najtańszy w eksploatacji służący  do podjechania po bułki. 

• Mod Team
Napisano

Nie będzie to dobrze działać. Tu masz w filmiku pokazane jak Deorka dedykowana do kasety z największą zębatka min. 50T działa na mniejszej:

I tu będzie podobnie jak zamontujesz przerzutkę dedykowaną do min. 42T z "mniejszą" kasetą.

• +1 pomógł 1
Napisano

Przeczytałem komentarze pod filmem i wiele komentarzy  krytycznie podchodzi do filmu i ludzie mówią, że może być łańcuch za krótki, hak krzywy itd.  (na filmie jest potwierdzone), bo u nich to  działa bez problemu. 

Napisano (edytowane)

Nie mogę edytować poprzednego postu. 

Dziwne jest na tym filmie, że właśnie na najmniejszych koronkach a nie  na  największych. tam gdzie jest różnica, kiedy  przerzutka ma  praktycznie  takie samo stopniowanie, taki sam naciąg linki  przesakiwała. o 2 koronki. Coś było nie tak z tą przerzutką, brak tu logiki. 

Edytowane przez morfeusz1805
Napisano

1. Oglądaj szaj-bajka
2. Dziw się, że nic nie ma sensu

Zaiste, wżdy.

16 godzin temu, morfeusz1805 napisał:

Witam, 

Chciałbym  przerobić swego Gianta z 3x9 na 1x8.  Zainteresowałem się przerzutką Microshift  Acolyte SpringLock RD-M5185M ze sprzęgłem, bo ma dobre opinie.  Zauważyłem, że na mojej kasecie 11-32z nie ruszałem większych koronek niż ta z 24z, więc więcej zębów nie potrzebuję a przerzutka jak w tytule obsługuje 12-42 i 12-46. Mam pytanie, czy ktoś ma tę przerzutkę i próbował  ją sparować z kasetą np. 11-32 czy nawet 11-28z? Czy będzie to  działać jeżeli użyje z manetką  z tej samej serii Acolyte Quick Trigger Pro Shifter? Przednie skrajne blaty wywalam, zostawiam środkowy 36 może 38. N/W

Rower 26"  ma być jak najtańszy w eksploatacji służący  do podjechania po bułki. 

Zee DH + Kaseta 11-28/30/32 + manetka + N/W 38T do przodu.

Napisano

Myślałem o tym, tylko że ZEE ma 10 rz. napęd a ja nie chcę wchodzić jeszcze wyżej, bo to  nie jest mi do niczego potrzebne. Dlatego zainteresował mnie prosty, tani napęd 8 rz. i dodatkowo ze sprzęgłem. 

Napisano (edytowane)

Chcesz tanio - to wywal trypla z przodu, manetki itd, wstaw zębatkę 38T N/W. Do bułkowozu wystarczy. Ewentualnie zmień przerzutkę na Sunrace RDR8 lub 9 - taką z krótkim wózkiem.

EDIT: te szosowe przerzutki z wózkiem SS sobie poradzą z kasetami 11-25 nawet. Chińskie kasety szosowe są tanie i bardzo dobre. Manetkę już masz.

Edytowane przez uzurpator
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
43 minuty temu, uzurpator napisał:

Chcesz tanio - to wywal trypla z przodu, manetki itd, wstaw zębatkę 38T N/W. Do bułkowozu wystarczy. Ewentualnie zmień przerzutkę na Sunrace RDR8 lub 9 - taką z krótkim wózkiem.

EDIT: te szosowe przerzutki z wózkiem SS sobie poradzą z kasetami 11-25 nawet. Chińskie kasety szosowe są tanie i bardzo dobre. Manetkę już masz.

Chcę wywalić prawie wszystko na napęd 8rz:  stare manetki, przerzutki,  kasetę, łańcuch, ale zostawić korbę SLX (koszt korby jest już znaczny) w której wywalę blaty po skrajnych stronach  i w środku założę  np. 38z N/W (większy chyba już raczej nie wejdzie, bo niebezpiecznie zbliży się do ramy). Więc problemem może być ewentualnie linia łańcucha, kóra będzie iść ze środkowego blatu korby 3x9 i ta nieszczęsna  8rz. kaseta o mniejszej liczbie zębatek niż 42z. 

Uzurpator, W takim układzie który proponujesz korba też musi być wywalona? Linia łańcucha nie będzie się zgadzać? 
Ogólnie chciałbym tani 8rz. w utrzymaniu sztywny napęd bez telepającego łańcucha o ramę, dlatego myślałem też o sprzęgle. Rozumiem ZEE HD z krótim wózkiem i sprzęgłem, ale szosowa Sunrace RDR8? W tej też łańcuch będzie sztywny jak w ZEE? 

panSocjolog Teraz mam starą przerzutkę XT 9rz. z  manetami alivio i korbą SLX 3x9. 

W przerzutce sprężyna do wymiany, bo łańcuch spada z łancucha i dalej nie chce mi sie juz z nią bawić, tym bardziej, że od tego jej odkręcania i kombinowania ze sprężyną, ząbki w malutkiej śrubce zostały zajechane, że teraz magik z odpowiednimi narzędziami musiałby to rozkręcić. Ale nawet jeżeli to zrobi, to nadal nie podaba mi się ten telepający łańcuch  na miejskich krawężnikach  stąd zamysł aby wymienić coś ze sprzęgłem. 

Napisano

8 rzędów nie wychodzi drożej / taniej niż 10. Chyba, że szczypiesz się o 10zł na łancuchu raz na rok. Reszta komponentów kosztuje podobnie. 10 rzędową kasetę kupisz w Chinach za ~70zł. Idziesz w korby SLX itd, więc 20-30zł na całości róznicy Ci nie robi.

Nie będzie problemu ze wstawieniem zębatki do Twojej aktualnej korby - zakładając, że to korba ze zdejmowalnymi blatami. 

Krótki szosowy wózek nie trzyma tak dobrze jak krótki wózek ze sprzęgłem, ale w napędzie 8/9rz innej opcji nie masz bez pójścia w ezoterykę. Krótki wózek z natury trzyma lepiej niż długi i zakładając, że nie trzepiesz roweru w deha, wystarczy do napędu 1xX.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Wielkie dzięki Uzurpator. 
Może rzeczywiście iść w napęd szosowy. Czy jest tak  wytrzymały jak ten w MTB? Ja nie oszczędzam roweru, jeżdzę 12 miesięcy  i nie pucuje go co chwila aby pięknie wyglądał. 

Dobrze  sprawdziłem, Sunrace RDR81 SD ma bezpośrednie mocowanie do ramy?  Moja rama ma wymienny hak, więc chyba jej nie zamocujesz. Czy do tych przerzutek idą tylko takie retro manetki? 

https://rowerplus.pl/klamkomanetki-szosowe/5975-sunrace-slr80-manetki-mocowane-do-ramy.html?ref=crossselling

https://sunrace.com/product/rdr81-sd/

Moja korba SLX oczywiście ma wymienne blaty,  w innym przypadku nie byłoby tematu o zostawieniu  jej. Ale nie jestem pewny czy linia łańcucha podejdzie pod taki układ. 

Napisano

Osprzęt szosowy od górskiego różni się głównie stylistyką i czasem brakiem takich ficzerków jak sprzęgło. RDR81 SD jest najnormalniejszą przerzutką mocowaną do haka na śrubę.

Jaki masz teraz napęd - tzn jakiej marki? Jeżeli to Shimano, to kompatybilne manetki już masz.

Po zamocowaniu blatu N/W na środkowej pozycji na korbie masz odpowiednią linię łancucha. Możesz dla estetyki sobie sprawić zaślepki do korby zamiast dużej zębatki.

• Mod Team
Napisano
17 godzin temu, morfeusz1805 napisał:

Przeczytałem komentarze pod filmem i wiele komentarzy  krytycznie podchodzi do filmu i ludzie mówią, że może być łańcuch za krótki, hak krzywy itd.  (na filmie jest potwierdzone), bo u nich to  działa bez problemu. 

Jak zamontowałem kasetę 11-42 to na początku miałem przerzutkę SLX dedykowaną 10sp 11-36max. i też w kilku filmikach widziałem że ludzie pisali że taka przerzutka działa ok, że u nich chodzi i wystarczy śrubkę "H" wkręcić na max. I co? Guano. Bo chodzić chodziło, ale problem w tym jak. Po wkręceniu śrubki "H" tak żeby dostosować odległość kółeczka do zębatki 42T to na kilku najmniejszych zębatkach była tragedia z przerzucaniem (opóźnienia, przeskakiwanie łańcucha). A to dlatego bo kółko przerzutki było za daleko od zębatek. Po ustawieniu odpowiedniej odległości przerzutka nie była w stanie wrzucić na 42T. Potem zmieniłem na XT M8000 i działa elegancko. No i widać że to inna konstrukcja, przeprojektowana tak żeby kółko przerzutki było w odpowiedniej odległości zarówno na największej jak i na najmniejszej zębatce. Także nie zawsze wartko ufać komentarzom na YT.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Sznib  Żebym we wszystko wierzył co piszą w komentarach na YT, to bym nie zakładał tu tematu. W filmie Szajbajk nawet pomylił się w specyfikacji przerzutek o których mówił, także hak był skrzywiony, stąd ciężko w tym filmie o pełną wiarygodność.
Więc z tytułową  przerzutką nie będę kombinował z mniejszą kasetą, bo jeżeli wyjdzie dooopa i będę później zmuszony kupować kasety 12-42, to jednak rozstrzał  w różnicy pojemności zębatek w środku kasety myślę że będzie zbyt duży. 

6 godzin temu, uzurpator napisał:

RDR81 SD jest najnormalniejszą przerzutką mocowaną do haka na śrubę.

Jaki masz teraz napęd - tzn jakiej marki? Jeżeli to Shimano, to kompatybilne manetki już masz.

Po zamocowaniu blatu N/W na środkowej pozycji na korbie masz odpowiednią linię łancucha. Możesz dla estetyki sobie sprawić zaślepki do korby zamiast dużej zębatki.

No właśnie na ich stronie jest napisane "Direct", więc stąd moje obawy,  że nie przypasuje do standardowego haka. Dołączam zdjęcie swego haka. 

1. Jak już pisałem wcześniej mam manetkę  Alivio 3x9rz, dokładnie modelu nie pamiętam, kupiona chyba z 10 lat temu. Więc będzie kompatybilna z  8rz kasetą  i przerzutką RDR81 S? Dla manetki 9 nie za dużą będzie klików na kasecie 8rz?

2. Rozumiem, że miałeś dłuższe doświadczenia z przerzutką Sunrace RDR81 SD,  zaraz  się nie rozpadnie a sprężyna jest sztywna i nie rozciągnie się po roku? 2 z 2 opinii na centrum rowerowym są negatywne.

3. Jak trwałość i kultura pracy w porównaniu z najtańszym Clarisem?

4. Czy obsłuży max 28z, czy jeszcze pociągnie 32-34? 

5. Z tego co wyczytałem niektóre chińskie tanie kasety jak np. Sunshine są całkiem przyzwoite w stosunku jakość/cena. Na jakie sprawdzone tanie azjatyckie marki powinienem zwracać uwagę kupując kasetę, łańcuch i stalową, twardą przednią zębatkę N/W do korby? 

Edit. Zapomniałem zdjęcia. 

PXL_20250123_134240963-001.jpg

Napisano

@morfeusz1805

1. RDR81 będzie kompatybilna z manetką. Kaseta zostaje 9rz, to taką masz manetkę.

2. Mam tą przerzutkę w jednym rowerze. Działa jak każda inna przerzutka. Jakichś wielkich przebiegów nie zrobiłem. Spręzyny się nie naciągają, to mit.

3. Nie wiem, nie mam Clarisa. Działa, więcej nie potrzebuję.

4. 28 obsłuży, 32 pewno też, ale nie mam jak sprawdzić.

5. Cało-stalowa, reszta to nie ma znaczenia, bo one są z jednego źródła. Ze sprawdzonych marek - ZTTO i Goldix. Sunshine też w sumie ujdzie.

Zdjęcie - te XT jest źle wyregulowane.

• +1 pomógł 1