Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
  • Mod Team
Napisano

1 godzinę temu, KSikorski napisał:

... a potem okaże się, że to korpus się wytarł.

Zapewne pijesz do tego filmika:

Już go kiedyś widziałem. Ale jemu aż klamka wpadła sama z wytarcia i płyn czarny od opiłków. Ja niedawno wymieniałem zacisk z przodu i jak odessałem stary płyn generalnie był dość czysty. Poza tym podbudowujący jest jeden z komentarzy pod w.w. filmikiem:

"Robiłem remont swoim XT M8000 po kilku latach i kilkudziesięciu tysiącach kilometrów. Tłoczki i uszczelki RISK z aliexpress, chodzą doskonale. Przyczyna u mnie - prawa klamka zaczęła się leciutko pocić właśnie z komory tłoka."

Napisano

Tłok jest taki sam w serii x100? Wszystkie z opisu są do poprzedniej serii. Bo o dziwo dziś też zauważyłem obie klamki spocone w moich 6100. Przebieg 5500km.

• Mod Team
Napisano

Jednak przedwcześnie zdiagnozowałem problem. Wczoraj po prostu było na tyle ciepło, że zaczęły wypływać resztki płynu, który nie doczyściłem po ostatnim przelewaniu. Obok tłoka sucho. U mnie w 6100 faktycznie jest seger. W wolnej chwili zrobię im serwis i zobaczę jak to wygląda w środku. Mam smar do hamulców na dot, potraktować nimi delikatnie uszczelki na tłoku czy lepiej nie / nie ma sensu?

W takiej cenie za tłok to nie opłaca się rzeźbić. Mam drugi komplet klamek, zesikają się to wymienię całe. Warto zostawić sobie same dźwignie, jak w pierwszym tygodniu od założenia tych hamulców skrzywiłem prawą klamkę :)