Pawel_90 Napisano Wtorek o 19:49 Napisano Wtorek o 19:49 Witam. Mam problem z dopasowaniem amortyzatora. Użytkuje Giant Revolt advanced 3 ale z powodu bólu nadgarstka postanowiłem wyposażyć gravela w amortyzator. Niestety nie sprawdziłem jaka jest rura sterowa w giancie i jest mały problem. Amorek ma rurę tapered 1 1/8 do 1.5 ” a w giancie jest overdrive 1 1/8 - 1 1/4 . Niestety rurę przycialem przed montażem i minął czas na zwrot produktu i zostaje z problemem dopasowania go do mojej ramy. Jakieś propozycje ? Czy rurę można w bezpieczny sposób wymienić na docelowy wymiar Cytuj
KSikorski Napisano Wtorek o 19:59 Napisano Wtorek o 19:59 Generalnie jesteś w dupie. Zastosowanie wbijanego adaptera z łożyskiem zewnętrznym nie wchodzi w grę, bo rama kompozytowa. Wymiana rury sterowej z większej na mniejszą - trzeba byłoby toczyć "custom" rurę sterową z poszerzonym dołem. Toczyć z pręta, więc będzie ciężka, ale się da. Jednak wartość handlowa widelca spadnie niemal do zera. Toczenie rur sterowych na wymiar + wymiana oferuje serwis SFR z Lublina. Być może również Wichu Workshop. Cytuj
marcin_ostrów Napisano Wtorek o 20:05 Napisano Wtorek o 20:05 Wymiana tapera na 1 1/8 to nie problem. SFR, Wichu , SGL i pewnie paru innych. Z tym że wątpię żeby mieli 1 1/4 , to wymysł giantowski. Pytanie jaka jest główka ramy z góry , może by dało radę wsadzić tam 1 1/8 ( góra sterów plus mostek ) Cytuj
Pawel_90 Napisano Wtorek o 20:15 Autor Napisano Wtorek o 20:15 Dzięki za odpowiedz , podpytam w podanych serwisach. Ważne ze jest taka opcja bo rower stoi nie użytkowany przez dyskomfort ręki i ten amorek to ostatnia deska ratunku dla niego . Cytuj
ChuChu Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Wszystko fajnie, tylko że amortyzator jest na 100% dużo dłuższy niż fabryczny widelec. Kompletnie Ci to skopie geometrię roweru. Przecież są dedykowane amortyzatory do Graveli. Po co pakować tam Foxa 32? Cytuj
KSikorski Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Ja założyłem że to jest Fox 32TC (taper cast) dedykowany do graveli. Włożenie tam MTBowego foxa 32 to poroniony pomysł. Cytuj
Galvatron Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Zostaje albo wymiana rury sterowej, albo całego korpusu widelca (CSU). Sklep i tak nie przyjąłby zwrotu widelca z przyciętą sterówką. Cytuj
KSikorski Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu To sobie spróbuj kupić gdzieś na wolnym runku CSU albo w ogóle jakiś amortyzator z rurą w standardzie overdrive. To taki sam wymysł szatana jak ramy z piastą 141 qr. Cytuj
Wojcio Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu Jak masz dużą ramę (czyli ciąłeś pod dość wysoką główkę) to jest jeszcze opcja - sprzedać na OLX i kupić inny (albo jak niestandardowa rama, to wypasiony amortyzowany mostek). Strata na sprzedaży może być mniejsza niż koszt przeróbek. Nawet ja dziś wystawisz, to zobaczysz jakie jest zainteresowanie zanim zlecisz robotę. Cytuj
Pawel_90 Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu 2 godziny temu, KSikorski napisał: Ja założyłem że to jest Fox 32TC (taper cast) dedykowany do graveli. Włożenie tam MTBowego foxa 32 to poroniony pomysł. Fox Racing 32 K Float Taper-Cast 700c Factory Jest to amortyzator dedykowany do gravela . przejrzalem internety i nie znalazłem żadnego amora który jest dedykowany do giantowskiego overdrive . Dogadałem już wymianę fury sterowej , jak amortyzator przyjdzie z modyfikacji i zostanie założony do roweru to wstawie aktualizacje . 2 Cytuj
KSikorski Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Jeśli to jest taper cast to faktycznie wymiana sterówki jest najrozsądniejszą i spójną z przeznaczeniem roweru koncepcją. Cytuj
Pawel_90 Napisano 18 godzin temu Autor Napisano 18 godzin temu Dokładnie taki model jak wysłałem udało mi się go kupić w promocyjnej cenie jednak nie wziąłem pod uwagę niestandardowej rury w giancie , nie jestem aż takim specjalista od rowerów . Jestem po operacji ręki i mam duży dyskomfort przy jeździe tym rowerem a chciałbym kontynuować przygodę , rama dosyć lekka , przeprowadziłem zmiany w napędzie i amortyzator miał być wisienka na torcie , mam jeszcze gianta reigna ale to totalny nie wypal w zakupie dlatego próbuje jakiegoś gownolita zrobić z tego 🫣 Dzięki za zaangażowanie w temacie , firma oferuje dosyć szybkie terminy realizacji wiec możliwe ze w przyszłym tygodniu pochwalcie się efektem prac, pozdrawiam Cytuj
marcin_ostrów Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Tylko weź im wyraźnie napisz że to ma być 1 1/4 Cytuj
Turysta05 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu @Pawel_90 ciekawi mnie bardzo jaki jest koszt takiej indywidualnej przeróbki? Z mojego doświadczenia, takie zlecone prace wypadają drogo. Wbrew niektórym opiniom, ja nie widzę przeszkód w zamianie amortyzatora skok 63mm (Suntour XCM 30) na powietrzny 120/140mm (Nanlio X7 pro). Ta olbrzymia różnica okazała się dla mnie nieistotna, nie ma jej, ja jej nie zauważam. Jedynie to nowy głęboko nurkuje na przeszkodach i to powoduje, że jest krótszy od starego. Tą wymiane opisałem w kilku postach, np. tu: https://www.forumrowerowe.org/topic/272451-amortyzator-rock-shox-paragon-gold-rl-28-65mm/?do=findComment&comment=2515016 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi