skarzyski Napisano Wtorek o 08:24 Napisano Wtorek o 08:24 Dzień dobry. Od jakiegoś czasu szukam rowerów dla rodziców (70 latkowie) i przed wiosną muszę je bankowo kupić. W oko wpadł mi ROMET e-Modeco URB 2.0. https://romet.pl/rower-elektryczny-romet-e-modeco-urb-20-540wh-2024 https://www.rowerzysta.pl/rower-miejski-elektryczny-romet-e-modeco-urb-20-2024/kolor-czarny--grafitowy_rozmiar--ramy-17_pojemnosc--baterii-540--wh W necie można znaleźć oferty za ok. 6500 złotych z baterią 540 Wh i za ok. 7200 z baterią 720 Wh. Czy znajdę coś lepszego w podanym budżecie, którego nie mogę już ponieść? Nie może to być rower z importu, musi mieć serwis i gwarancję. Rower ma służyć do regularnych wyjazdów na działkę (ok. 20 km.), a czasem jakaś wycieczka rowerowa, pewnie nie dłuższa niż 80km. Czy dopłata do większej baterii jest opłacalna? Pytanie mam jeszcze odnośnie silnika. Czy w przypadku seniorów lepszy jest silnik w tylnym kole czy silnik centralny. Wdzięczny będę za wszelkie porady i odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj
Wojcio Napisano Wtorek o 09:36 Napisano Wtorek o 09:36 A jak zdrowie szanownych rodziców? Bo co innego 20km, a co innego 80, gdy trzeba wiele godzin pedałować. Przy starszych osobach to dobrze, jak nie zabraknie prądu po drodze, ale z drugiej strony szkoda masy i kasy na za dużą baterię. O jakości i niezawodności tego roweru się nie wypowiem, ale zestaw jest sensowny. Napęd, geometria, centralny silnik. A nawet wygląd. Silnik centralny to bardziej naturalne wspomaganie, ruszanie i wpływ przełożeń na pracę silnika (a to oznacza lepsze pokonywanie wzniesień). Silnik w piaście, szczególnie bez czujnika nacisku to dłuższe życie napędu i takie nie proporcjonalne wspomaganie, że wystarczy ruszać nogami, aby rower jechał. W centralnym silniku trzeba naciskać na pedaly, aby silnik wspomagał. Warto tego spróbować, by poczuć różnicę. Kurierowi bym doradzał silnik w piaście. W góry - centralny. A tu warto podyskutować. 1 Cytuj
PiotrWie Napisano Wtorek o 10:35 Napisano Wtorek o 10:35 Jeśli nie możesz zwiększyć budżetu to jest to chyba najwięcej co można uzyskać w tym budżecie. A co do baterii - jeśli rodzice dotychczas jeździli na analogach to 540Wh jak najbardziej wystarczy. A większa bateria to przede wszystkim większa waga - po co wozić coś z czego nie będzie pożytku? 1 Cytuj
skarzyski Napisano Wtorek o 10:49 Autor Napisano Wtorek o 10:49 Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Rodzice na zwykłych rowerach robili wycieczki po 30 km więc myślę że te 60km ze wspomaganiem jest osiągalne. Cytuj
sj37 Napisano wczoraj o 11:25 Napisano wczoraj o 11:25 Dzień dobry, pozwolę sobie podpiąć się pod temat, bo mam ten sam dylemat co kolega. W skrócie: rower elektryczny z obniżoną ramą, najlepiej miejski z silnikiem centralnym budżet do 7000 PLN. Przejrzałem forum i wytypowałem następujące rowery: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-r-raymon-cityray-e-2-0-500-pd35546/ https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-besv-ct-2-3-ls-pd42464/ https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-besv-ct-2-6-ls-pd42466/ https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/bianchi-e-vertic-c-type-rd-x5-2023-rower-elektryczny/139826553/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=19617440&country=pl&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAwOe8BhCCARIsAGKeD57nF4ogziyIM0S_8cgwFs2LsIco59LnP2B9-Ac03OimihR-osayizEaAnvqEALw_wcB&gclsrc=aw.ds Jestem laikiem jeśli chodzi o rowery elektryczne. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie sugestie i uwagi. Pozdrawiam. Cytuj
HSM Napisano wczoraj o 12:21 Napisano wczoraj o 12:21 W sumie to trochę wybór między dżumą a cholerą... 😞 Niby wszystkie rowery mają napęd od "wielkiej trójki" - Raymon od Yamahy, Besv od Shimano a Bianchi od Boscha (a nie od Bafanga jak w tym Romecie z pierwszego wpisu) , ale z każdym z nich jest coś nie tak: Raymon odstaje z tymi obręczowymi hamulcami... (wiem że to hydrauliczna Magura, ale nie widzę żadnego powodu, żeby w 2025 bawić się w hamulce, których ściernym elementem eksploatacyjnym jest obręcz, a nie tarcza). Trochę razi ta doczepiana bateria jak w tanim zestawie do konwersji, choć jej zaletą jest na 100% "odczepialność" Besv - to w sumie rower, którego szukasz - czyli stateczny mieszczuch, taki prawdziwy pancerny krążownik. Ładnie schowana bateria, błotniczki, bagażniczek, osłona łańcucha, no i przede wszystkim piasta wielobiegowa... (tylko raczej bym omijał tego z nieco egzotycznym enviolo zamiast z shimano). Tylko ta stateczność, pancerność jest jednocześnie największą wadą obydwu Besv. Zobacz, że to waży 30-32 kg. Jak to się gdzieś rozkraczy, skończy się prąd, to nawet dla młodej i silnej osoby będzie kaplica, a co dopiero dla seniora. Zwłaszcza jeśli rower trzeba gdzieś wtaszczyć (do mieszkania na piętro, po schodach, gdziekolwiek). W tej sytuacji - jeśli tam nie wyjmuje się baterii z ramy (a tego nie wiem), to pomysł, żeby taszczyć całego 32-kg kloca pod gniazdko do ładowania jest dla mnie absurdalny. To są rowery do nespiesznej jady do sklepu i po okolicy, jak się ma podwórko, garaż i rowerem da się "wyjechać z parkingu", a nie wynosić pod blok, w dodatku pamiętając o zapasie prądu... Bianchi - niby "najbardziej z nich markowy", silnik chyba nowszy niż te E5000 od shimano, ale w sumie to niewiadoma, bo nie znalazłem wagi. Ciekawy wygląd, być może wyjmowalna bateria... Byłoby lepiej, gdyby (do zastosowań miejskich) miał piastę wielobiegową zamiast tej 9-rzędowej przerzutki. Już pal licho różnice w wymogach konserwacyjnych tych dwóch rodzajów napędów, ale po prostu do jady miejskiej piasta jest lepsza. Zwłaszcza jeśli mówimy o użytkownikach w słusznym wieku, którzy często nie mają za bardzo nawyku wachlowania łańcuchem po kasecie co i rusz i pewnie (przy wspomaganiu) będą traktować przerzutkę z tyłu jako zbędny dodatek. Cytuj
sj37 Napisano wczoraj o 12:52 Napisano wczoraj o 12:52 Bardzo dziękuję za odpowiedź i cenne uwagi. Moim faworytem też jest ten Bianchi ale za cholerę nie mogę znaleźć jego wagi. Te Besvy wyglądają solidnie, ale faktycznie są ciężkie. Niby przyszły użytkownik mieszka w domku jednorodzinnym ale kilka schodków jest do pokonania. Wyjmowana bateria nie jest jakimś wielkim priorytetem bo rower będzie stał w piwnicy gdzie jest dostęp do gniazdek. Wiem że 7000 na elektryka z sinikiem centralnym to jest słaby budżet, ale mam obawy wydać więcej żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto jak coś seniorowi nie podejdzie. Cytuj
HSM Napisano wczoraj o 13:14 Napisano wczoraj o 13:14 @sj37 tu https://www.mtbici.it/en/e-city-e-vertic-c-type-9s-400wh-bianchi.html?srsltid=AfmBOoopSv0IECtB-SQDVf3Qn2TlrgqyBzMlLeL3fiKTP3ZsVyD875Pc#product-attribute-specs-table piszą, że jakieś 28 kg, ale kto tam wie... Cytuj
sj37 Napisano wczoraj o 14:03 Napisano wczoraj o 14:03 To ten Raymon jest z nich najlżejszy bo gdzieś znalazłem że waży 24 kg a udżwig 130 kg. Z tym Bianchi jest też ten problem że sklep jest hiszpański i że u nich nie zawsze jest wszystko OK, choć na trustpilot ma dobre recenzje. Podobny rower tylko T-Tronik C Type ma użytkownik XC100 i sobie go chwalił, ale w niemieckich sklepach nie mogę go znaleźć a w polskich cena przekracza założony budżet. Cytuj
skarzyski Napisano wczoraj o 18:12 Autor Napisano wczoraj o 18:12 A to Bianchi jest w ogóle dostępne w Polsce? Przy ewentualnym kupnie za granicą jest jakiś serwis gwarancyjny w PL? Cytuj
XC100S Napisano wczoraj o 18:16 Napisano wczoraj o 18:16 Np tu https://bikerbudzyk.pl/produkt/rower-bianchi-t-tronik-t-db-x5-x7-9s-e6100/ Ja też mam swój do sprzedania. 1 Cytuj
HSM Napisano wczoraj o 18:24 Napisano wczoraj o 18:24 Oczywiście, że jest: rowerybianchi.pl rowery-bianchi.pl, rowerszosowy.pl no i przede wszystkim krakowski bike-rs.pl. Mogą być nieco inne konfiguracje - np. z Deore a nie Sram X7...Zresztą sam możesz poszukać w google... Tradeinn/Bikeinn jest ogromnym hiszpańskim detalistą, więc o wiarygodność sklepu w ogóle się nie martw. W zeszłym roku do Polski ściągano od nich całe kontenery super promocyjnych speców, które później wypływały za większe pieniądze na allegro czy olx... Jedyne , co możesz się dowiedzieć, to realia - podkreślam realia! a nie teoria - w trealizacji roszczeń gwarancyjnych w Polskiej sieci warsztatów autoryzowanych przez Bianchi. 1 Cytuj
PiotrWie Napisano wczoraj o 21:15 Napisano wczoraj o 21:15 Wiem że ponad budżetem ale w Centrum Rowerowym mają R-Raymona Cross Ray E 5,0 za 8tyś. który w porównaniu z tym miejskim R-Raymonem powinien być chyba ze 2x droższy. Na pewno będzie zdecydowanie lepszy, od tego Bianchi chyba też. Może jak weźmiesz na raty to dasz radę podnieść budżet. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi