Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim, nastał dzień kiedy muszę wymienić moją zasłużoną pompkę meridy, po jakiś 10 latach się rozleciała :D Szukam czegoś podłogowego ale i dokładnego (możliwe, że z możliwością spuszczenia nadmiaru). Teraz za każdym razem podłączałem podłogową, pompowałem więcej, podłączałem pomiar ciśnienia i spuszczałem nadmiar, wolałbym tego uniknąć :)  Czy kojarzycie jakiś model, który by się sprawdził? Myślałem o czymś takim ale nie znam nikogo kto używa takich wynalazków:

https://www.ceneo.pl/114843312#

Napisano

Patrząc na miniaturkę zacząłem się zastanawiać, do czego Ty tej pompki szukasz... 😂

Podłogowych z przyciskiem do regulacji ciśnienia na głowicy nie widziałem. Z precyzją też bywa różnie. Mam SKS Airworx 10 i o ile podczas pompowania szosy nie ma problemu i manometr wskazuje prawidłowe wartości, to przy niskich ciśnieniach w oponach MTB przekłamuje już znacznie, pokazuje 0,2-0,3 Bara mniej niż jest w rzeczywistości. A te 0,3 w oponie MTB to już jednak spora różnica. ;)

Jak chcesz mieć precyzyjnie i elektrycznie, to kup sobie coś w stylu Xiaomi 1S.

Napisano (edytowane)

Ja ma topeak z zakresem 4 bary. Analogowy zegar jest duży i ma zakres ok dla górala i gravela. Mam też elektryczną Ryobi. Tu nastawiasz ciśnienie i przestaje jak dojdzie. Ale jak zaworek przytkany mlekiem, to przestaje za wcześnie. Poza tym w podłogowej nigdy nie braknie prądu. Nawet samochód pompuję tą podłogową. No i elektryczna nie osadzi opony bezdętkowej, a podłogowa mi to zapewnia. 

Edytowane przez Wojcio
Napisano

Taki zakres 4 bary byłby spoko, zerknę sobie na nią. Co do elektronicznej nie pomyślałem o tym, że przy mleku może się przytykać i źle czytać a to ważny aspekt. Koniec końców pewnie warto mieć dwie :D

Napisano

Jak szedłem ostatnio dopompować w piwnicy 7 rowerów to wziąłem elektryczną (jak się trzyma guzik palcem to się przebije przez mleko, a można dmuchać rowery wiszące na ścianie) ale na wyjazdy biorę już tylko podłogową. 

Napisano

Tu ostrożnie. Po pierwsze możesz tego nie potrzebować, po drugie lepiej samodzielny zbiornik bo znane mi pompki ze zintegrowanym zbiornikiem są słabe w zwykłym pompowaniu - powietrze idzie z pompki przez zbiornik i musisz pompować większą objętość (pompka plus zbiornik). Ja na razie nie miałem istotnych problemów z zakładanie tubeless, których by nie pokonała zwykła podlogówka. 

Napisano
8 godzin temu, rybak16 napisał:

@Nemrod82 ciekawa opcja. Posiadasz? Wiesz jak się sprawdza przy tubless oraz jak dokładny pomiar jest?

Ogólnie mam ją chyba prawie 3 lata i nie ma z nią problemu. Dokładność jest bardzo wysoka ( ale trzeba przy pompowaniu zaczekać 2-3 sekundy aż pomiar się ustabilizuje).

Napisano

Ja kupiłem za to SKS Rennkompressor i po odpakowaniu okazało się że pokazuje ciśnienie 2 bary 

Marna wpadka jak na taką uznaną markę i wręcz flagowy produkt tej firmy. 

Na razie zostaje przy kompresorze garażowym.

Napisano

W Action są takie podłogłówki:

Pompka do roweru Walfort | Action PL

Wyglądają całkiem solidnie (cylinder, podstawa, tłok - metalowe). Samą głowicę można z czasem wymienić na lepszą. Za te pieniądze w dzisiejszych czasach to okazja. Podobne niedawno widziałem  Kauflandzie, chyba za 39,90 zł. Też nie wyglądały całkiem tandetnie.