Peterus Napisano 26 Stycznia Napisano 26 Stycznia Cześć, chciałbym w moim starym Marinie Four Corners zmienić napęd z Shimano Claris 3x9 na coś 2x (lub ewentualnie 1x). Ważne dla mnie jest, by zachować spory zakres przełożeń, zwłaszcza pod kątem podjazdów z sakwami. Widzę, że model tego roweru na 2025 ma Microshift 2x8. A porównywalny (?) i chyba zgodnie (?) zachwalany Esker 2.0 gen.2 też ma Microshifta 1x10. Więc zacząłem się zastanawiać, czy nie lepiej tamten opchnąć, a kupić któryś z tych. Miałbym zatem do szanownych forumowiczów trzy pytania: 1) Czy warto upgrade'ować napęd w starym Marinie 4C, a jeśli tak, to na co? 2) Jeśli lepiej kupić nowy, to który z tych dwóch ma lepszy zakres przełożeń? 3) A jeśli Esker, to czy jego geometria jest bardzo różna od Marina? Z góry dziękuję za podzielenie się Waszymi opiniami, wiem, że to wszystko można pewnie jakoś nawet matematycznie poprzeliczać, ale się w tym nie łapię. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi