Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Planuję pierwszy świadomy zakup sztycy w życiu. Wiem że brzmi to zabawnie ale zwykle sprawdzałem tylko średnicę i kupowałem rurkę, a że mam krótkie nogi, to nawet długością się nie przejmowałem. Przed około 8 laty kupiłem pierwszą sztycę regulowaną. Po taniości kupilem do mojej trialówki używaną i starą sztycę marki gravity dropper. Pomimo że to prostacka konstrukcja blokująca się tylko w 2 położeniach to w tamtym rowerze sprawdza się świetnie i bezobsługowo od lat.

Jako że zakupiłem rowerek do XC to postanowiłem doposażyć go w takie cudeńko. Okazało się że ilość pytań bez odpowiedzi jest znaczna, i dla tego piszę i proszę o pomoc.

Rower to cube reaction pro model na 2025. Ja ważę 95kg.

Lecę z pytaniami:

1. Tu raczej znam odpowiedź ale wolę się upewnić: Czy rama przystosowana jest do wewnętrznego prowadzenia linki?

Mam zaślepkę na rurce siodełko-suport w okolicy suportu, pozostałe przewody są prowadzone w dolnej rurce przedniego trójkąta i mam zaślepkę po prawej stronie tejże rurki w okolicach główki ramy. Wnioskuję więc że to jest właśnie to, ale że to "mój pierwszy raz" kiedy zamierzam coś dokładać w wewnetrznym prowadzeniu, to wolę się upewnić. Niestety nie znalazłem tej informacji wprost podanej na stronie producenta...

2. Jaką długość sztycy muszę kupić?

Nigdy mnie to nie interesowało, jednak ten rower ma tak niesamowicie niską ramę, że mam sztycę dość mocno wysuniętą (20cm od zacisku sztycy do mocowania siodełka). Producenci podają 300, 350, 400mm ale właściwie czego to jest długość? 

3. Jaki skok regulacji bedzie wskazany do XC?

Czy np 50mm bedzie już za mało?

4. Czy wszystkie obecnie popularnie dostępne sztyce mają bezstopniową regulację wysokości? 

Przeglądając sklepy internetowe, nigdzie nie rzuciła mi się w oczy taka informacja. Czy tylko takie zabytki jak mój mają jedynie pozycję "góra+dół" i jest to oczywiste, że sztyca ma płynną regulację?

5. Czy manetki na kierownicę do regulacji są uniwersalne (rozwiązanie na linkę)? Każda dźwigienka będzie współpracować z każdą sztycą?

6. Jaką sztycę wybrać i dla czego? Średnica 27,2mm

Mieszkam w Austrii więc żeby nie podbijać ceny przesyłką, jestem raczej skazany na lokalne lub Niemieckie sklepy internetowe. Puki co korzystałem z 4 i w ich ofercie szukałem okazji. Są to: www.bike-discount.de, www.bike24.com, www.bikester.atwww.fahrrad-xxl.at. Chciałbym się zmieścić z kompletem sztyca+manetka w 150e. Istotne jest aby w sztyca nie miała luzu "obrotowego", nie rozpadała się po chwili i jeżeli w tej cenie to możliwe, była możliwie lekka.

Sam wyszukałem takie opcjie(do niektórych trzeba jeszcze doliczyć manetkę)

a) https://www.bike24.com/p2379064.html (minus to dopuszczalna masa jeźdźca 90kg)

b) https://www.bike-discount.de/de/easton-ea70-ax-vario-sattelstuetze

c) https://www.bike-discount.de/de/kind-shock-e-teni-integra-remote-vario-sattelstuetze?number=20089659-40227398&c=23104

d) https://www.bike-discount.de/de/kind-shock-e-20i-integra-remote-vario-sattelstuetze (chwilowo niedostępna)

e) https://www.bike-discount.de/de/rfr-pro-inside-vario-sattelstuetze?number=20084515-40214644&c=23104 (waży tyle co siatka ziemniaków)

Z góry dziękuję za pomoc:)

Napisano

Ad. 1. Jeśli jest jak piszesz to się ogarnie wewnętrzne prowadzenie

Ad. 2. To dł. całkowicie wysuniętej sztyce

Ad. 3. Im większy tym lepszy, ograniczeniem jest pkt 2, dł. rury podsiodłowej (z uwzględnieniem ew. przeszkód w jej wnętrzu) I dł. nóg

Ad. 4. Chyba tak

Ad. 5. W znakomitej większości tak

Ad. 6. Przy tej średnicy to będzie jakiś półśrodek o mizernym skoku. Bierz tą ze skokiem 105. Pewnie szybko padnie ale niestety ta rama praktycznie uniemożliwia montaż normalnej sztycy.

Napisano

@TheJWZerknąłem na BikeYoke, cóż sztyca zwiększała by wartość całego roweru o 1/3 xD

@Dokumosa ad6 - miałeś z nimi jakąś styczność?

Dodatkowe pytania:

Jaki element w sztycy właściwie najczesciej się psuje?

i

Czy ustawiając sztycę w pozycji czesciowo "wciśniętej" wydłużyć można jej żywotność?

Napisano
15 godzin temu, Dokumosa napisał:

Mam rfr pro (to marka cube'a) ale z zewnętrznym prowadzeniem, pod podsiodłówkę 30,9mm i skok 150. Kilka sezonów, żadnego problemu. Mam też jakieś tanie KindShox i TranzX ale żadnej do rury 27,2.

Przypadkiem bardzo mi pomogłeś z wyborem bo akurat szukam czegoś taniego do mojego 'XC' i ten RFR jest półdarmowy u niemców.