Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Pod koniec sezonu padł mi polecany jakimś cudem Giant 9W, po prostu przestał sobie liczyć i się nawet włączać (łaskawie pokazuje godzinę), więc przesiadłem się na tę chwilę na Stravę, by już nie kupować we wrześniu czegoś co w zimie tylko leży. Nie chcę się bawić aplikacjami i ciągle zerkać na telefon, bo rower służy mi tak za sport jak i za relaks z dala od komunikacji, pracy i ludzi :D Chciałbym mieć coś, do czego mogę mieć zaufanie, co nie stwierdzi mi nagle, że ma ochotę przestać liczyć, a nawet się włączać (nie, baterie nie padły, bo przejeździły z 30 godzin max i wymiana nic nie zmieniła).

Wszelakie cyferki działają na mnie motywacyjnie, więc tak jak zegarek liczy mi kroki i poziom aktywności dziennej, tak chciałbym mieć też licznik, który śledzi i pamięta niezawodnie moje przejazdy. Niestety zegarek Polara nie ma takiej funkcji - pamięta tylko ostatni przejazd i tygodniową sumę. Miesięczną/roczną muszę sobie liczyć sam. No i jak w temacie, nie interesuje mnie nawigacja. Licznik nie musi być turbo skomplikowany, ale zdecydowanie niezawodny (tak, powtarzam to 3 raz).

Często widuję na Youtube ludzi z bardzo charakterystycznym Garminem na uchwycie mocno wystającym przed kierownicę, natomiast to chyba już odjechany GPS w pakiecie? Fajnie by było też znaleźć coś z dużym cyferblatem faktycznie, choć kolorowy wyświetlacz totalnie zbędny.

Co wybrać? Budżetu celowo nie podaję na sztywno, bo jest właściwie drugorzędną sprawą. Wolę kupić raz i niech mnie to to przeżyje. Nie chcę znowu kupy za 100 zł, jednocześnie mając nadzieję, że gdy odmawiam sobie GPSa i kolorków, nie wyjdę poza czterocyfrowe sumy :)

image.png.2530aa70e5786b5d900657f18c3216ad.png

Napisano (edytowane)

sprawdź na aliexpres fajne , tanie i porste liczniki gps Coospo modele Cs500 lub cs300 od oficialnego sprzedawcy . Jakościowo to bardzo dobre komputerki. Nie mają automatycznej synchronizacji do stravy, no  ale jaka  cena. Też mają mocowanie pod uchwyt typu garmin trzeba dokupić za 20zł

Edytowane przez luker7
  • +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki Panowie, tylko właśnie tu jest pytanie: na ile niezawodne będą liczniki z bajerem za 1/10 ceny najlepszych marek? Jak mówię, uszami wychodzą mi już sprzęty budżetowe, które padają po chwili i choć wiem, że nawet za dwa koła można trafić pechowy model (nawet w Twoim temacie ktoś ma taki problem :D ), szanse mimo to teoretycznie maleją.

Napisano

Te liczniki są bardzo proste w obsłudze,  mają prosty interfejs użytkownika, tak że są bezproblemowe. Konfiguracje robisz za pomocą aplikacji na smartphonie. Garmin jest lepszy dla tych co trenują lub chcą lepszej nawigacji z użyciem map. Ten Geoid naprawdę spoko.

• +1 pomógł 1
Napisano

Jak chcesz coś markowego z prostych liczników a nie chinskich komputerków które Ci tu wrzucają to zainteresuj się takimi markami jak VDO, cateye, sigma,

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Podstawowa kwestia to czas pracy, który w przeciętnym GPS wynosi 10 -20 g., a w zwykłym liczniku pewnie z 10 x więcej - pierwszy ładujesz co kilka jazd, a w drugim 1 -2 razy w roku wymieniasz baterię...

• +1 pomógł 1
Napisano

Do tego rozwiązanie na kabelek, bo bezprzewodowe mogą sobie nie poradzić z przetwornicą w lampce rowerowej.

Ja tradycyjnie polecę Sigme, model niech sobie każdy sam wybierze. Jedyny minus w nowych modelach to sam magnes. Mocowanie niby praktyczniejsze niż 15 lat wstecz, ale tamte na blaszkę i plastik było trwalsze i bardziej niezawodne.

Napisano

Garmin Edge 130+ za 550 zł ze sprawdzonego sklepu.

https://www.eazymut.pl/garmin-edge-130-plus/6348-edge-130-plus-gwarancja-2-lata-010-02385-01-2l.html?utm_source=gmc&utm_medium=cpc&utm_campaign=edge-130-plus-gwarancja-2-lata&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIx_fz3eWSiwMVy56DBx0MAgeoEAQYAiABEgL7I_D_BwE

Oprócz częstszego ładowania w porównaniu do tradycyjnego licznika, cała reszta jest na zupełnie innym poziomie.

Używam chyba już 3 lata i jest jak nowy.

Gdybyś napisał że masz bardzo ograniczony budżet, nawet bym nie proponował. Natomiast jeżeli możesz sobie pozwolić na coś więcej, to czemu sobie trochę nie ułatwić życia?