michalma86 Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia (edytowane) Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post. W 2024 roku po półmaratonie (biegowym) we wrześniu, przerzuciłem się całkowicie na treningi rowerowe. Nie, że nic nie jeździłem, bo moja średnia roczna to między 10 a 15 tyś km. Jednak od 2009 roku nie treningowo. W listopadzie 2024 przeprowadziłem testy wydolnościowe na rowerze „progres M+3+2”, oraz teraz w styczniu 2025. Wyniki poniżej: Oraz nowe strefy tętna: Tak na sucho po cyferkach widać znaczną poprawę. Tylko do celu. O co mi chodzi. Potrzebuję trenować pod ultra maratony rowerowe (500km+). Nawet we wrześniu nie było dla mnie problemem przejechać na strzał 24h i powyżej, kilometraż różny wychodził, zależy od trasy, pogody itd - od 300 do 452km(rekord). Teraz pewnie jest lepiej, nie wiem nie sprawdzę dopóki pogoda jest, jaka jest 😒 Jaki trening dla mnie polecacie? Jak rozłożyć to w tygodniu? Interesuje mnie tylko podniesienie wydolności i prędkości w przedziale 20-30h wysiłku. Obecnie robię na trenażerze jeden trening na progu AT, jedne interwały 2x(12x(45s/30s)) i reszta to 2 strefa 3-4 treningi po ok 90min. Wszystko trenażer, plus dojazdy do pracy (20km w obie strony w każdą pogodę, chyba, że leje wieje i cholera wie co jeszcze). Jak tylko temperatura się podniesie do ok 10 stopni, nie ma szans, żebym robił trenażer więcej jak raz w tygodniu... Nie mam pomiaru mocy w rowerze, na trenażerze mam full opcje 😉 Edytowane 24 Stycznia przez michalma86 Cytuj
Mihau_ Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia Obawiam się, że przy takich celach i na takim poziomie potrzebujesz profesjonalnego trenera a nie rad randomów w internecie. 3 Cytuj
nctrns Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia No i przy trenowaniu na takie objętości, to jednak pomiar mocy w rowerze, chociażby jednostronny w korbie (na ten moment chyba najtańsza opcja) by się przydał. Wtedy i treningi na zewnątrz konkretniejsze zrobisz, i na docelowych eventach lepiej ci będzie pilnować czy nie przesadzasz. Cytuj
dfq Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia Dziwne masz te strefy. Tu nawet wszystkie kalkulatory tętna klękają. Przecież to niemożliwe żeby 2 strefa zaczynała się od 149 a Próg LT zaraz powyżej drugiej i 5 stref w przedziale 30 BPM. Strefa co 4 BPM ???. Chyba ze tętno spoczynkowe masz >140 i jesteś ET 🤣. Coś cię ten zegarek oszukuje. 1 Cytuj
spidelli Napisano Sobota o 08:12 Napisano Sobota o 08:12 (edytowane) Coach Search | TrainingPeaks Wstępnie wyskakuje 4 trenerów z PL. Ewentualnie może coś z gotowych, płatnych planów: Cycling Training Plans | TrainingPeaks Z tym, że pewnie pomiar mocy będzie potrzebny... Edytowane Sobota o 08:13 przez spidelli Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi