PaoloMaldini Napisano Piątek o 12:10 Napisano Piątek o 12:10 Witam, mam możliwość "upgrade" roweru gravel z GRX 2x10 na APEX AXS 1x12. Pytanie czy mogę aktualnie używaną dwublatową korbę GRX do napędów 11-rzędowych przerobić na korbę do napędu 1x12? Zamówiłbym zębatkę ori GRX 40T 12s i użytkował z przerzutką tylną APEX XPLR AXS z łańcuchem Flattop. Czy to będzie chodzić? Dodatkowo zaciski GRX400 będą współpracować z manetkami Apex AXS D1 shift/brake lever FM 12-speed disc brake? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj
pecio Napisano Sobota o 08:15 Napisano Sobota o 08:15 Zębatkę na korbie też musisz wymienić pod Srama zwłaszcza pod Flattopa. Nawet starszy Sram 12 nie jest kompatybilny z nowym . Cytuj
Mod Team bogus Napisano Sobota o 10:17 Mod Team Napisano Sobota o 10:17 Dokładnie tak ja @pecio napisał. Możesz natomiast kupić zębatkę np. Banless lub Garbaruk, którzy deklarują, że ich zębatki współpracują z łańcuchami Flattop. Cytuj
chrismel Napisano Sobota o 10:43 Napisano Sobota o 10:43 (edytowane) Te zębatki powinny być kompatybilne: https://www.wolftoothcomponents.com/collections/chainrings/products/110-bcd-asymmetric-4-bolt-for-shimano-grx-cranks Inni producenci (zwłaszcza z chin) deklarują często że ich produkty działają na napędach 8/9/10/11/12 zarówno Shimano jak i SRAM. Nie jest to prawda. Edytowane Sobota o 10:45 przez chrismel Cytuj
marcin_ostrów Napisano Sobota o 13:09 Napisano Sobota o 13:09 No i nie radzę łączyć zacisków grx z klamkami srama Cytuj
pecio Napisano Sobota o 13:34 Napisano Sobota o 13:34 (edytowane) @marcin_ostrów A no właśnie bo Shimano na OLEJU a Sramulec na DOT Edytowane Sobota o 13:34 przez pecio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi