Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam. Używam programu TrainingPeaks Virtual bo jest darmowy i nie zacina na moim leśnym internecie 10MB/s. Niestety nie ma programu treningowego tylko takie pojedyńcze, ale ma mozliwość sciągniecia własnego programu treningowego. Moje pytanie jak to zrobić technicznie? Jest gdzies jakis darmowy taki rozpisany na 2-3 miesiące? Moze ma ktoś tutorial albo moze udostępnić swój program? Interesuje mnie najbardziej program zwiększający moc w nodze ale moze być dowolny inny ktory da jakąś poprawe a nie tylko jezdzenie na pałe bez planu

Napisano

Najprościej na początek:

Robisz test FTP by wyznaczyć strefy mocy.

Potem robisz na przemian trzy treningi:

Krótko i mocno:

- Rozgrzewka (5 minut 2 strefa, 5 minut 3 strefa, 5 minut 4 strefa, 2 minuty 2 strefa).

- 8 x (1,5 minuty strefa 6 + 0,75 minuty strefa 1)

- 5 minut strefa 2.

W ramach wzrostu formy wydłużasz stopniowo powtórzenia w 6 strefie do 3 minut.

Długo i średnio:

- Rozgrzewka jak wyżej

- 5x (10 minut 4 strefa + 2 minuty strefa 1)

- 5 minut strefa 2

Wyjeżdżenie:

Raz w tygodniu wyjdź na dwór pojeździć 2-3 godziny bo od treneżera można oszaleć.

Do pierwszych dwóch treningów polecam wciągające słuchowisko, audio książkę lub film, bez tego interwały trwają wieczność.

Co dwa tygodnie test FTP żeby dostosować strefy (chyba że masz garmina, wtedy sam będzie dostosowywał, bez testu FTP).

To moja propozycja na pierwszy kwartał, potem zalecałbym konsultacje z trenerem.

Mi się sprawdziło.

Napisano

dzieki za podpowiedzi. Garmina planuje kupić ale nie wiem jakiego (zadałem pytanie w innym temacie) Co do treningu to  chodzi mi o to zeby program tego pilnował na ekranie i mi wyswietlał jak zmieniac tempo, no i zeby mi te strefy sam wyliczał i pilnował jak jade. Dlatego potrzebuje pliku treningowego z rozszerzeniem zwo, mrc albo erg bo takie moge wgrać do TrainingPeaks Virtual

Napisano

Ja używam edge 530.

Trening mam wgrany do komputerka i on steruje obciążeniem trenażera.  Strefy i ftp liczy sobie sam.

Jedyne co ja muszę robić to kręcić nogami i utrzymywać jako-tako kadencję.

Gdybym miał dziś znowu kupować to kupiłbym edge 540 solar.

Gdybym zaś nagle zbiedniał, a edge by się zepsuł, to bym używał instinict`a 2 solar, co go mam na łapie. Też steruje trenażerem.

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, jartan napisał:

Dlatego potrzebuje pliku treningowego z rozszerzeniem zwo, mrc albo erg bo takie moge wgrać do TrainingPeaks Virtual

intervals.icu  i tam w bibliotece masz masę treningów, dodatkowo przejrzyście wszystko na bieżąco widać, polecam spróbować

przykładowe plany (nie korzystałem z nich tylko poglądowo pokazuje )

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

Edytowane przez szajbna