jartan Napisano 23 Stycznia Napisano 23 Stycznia witam. Używam programu TrainingPeaks Virtual bo jest darmowy i nie zacina na moim leśnym internecie 10MB/s. Niestety nie ma programu treningowego tylko takie pojedyńcze, ale ma mozliwość sciągniecia własnego programu treningowego. Moje pytanie jak to zrobić technicznie? Jest gdzies jakis darmowy taki rozpisany na 2-3 miesiące? Moze ma ktoś tutorial albo moze udostępnić swój program? Interesuje mnie najbardziej program zwiększający moc w nodze ale moze być dowolny inny ktory da jakąś poprawe a nie tylko jezdzenie na pałe bez planu Cytuj
marcin3miasto Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia Zanim zacząłem przygodę z programem treningowym używałem treningów (filmów) z YT https://www.youtube.com/@GCNTraining/videos Polecam można dzięki temu zrobić progres. Cytuj
KSikorski Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia Najprościej na początek: Robisz test FTP by wyznaczyć strefy mocy. Potem robisz na przemian trzy treningi: Krótko i mocno: - Rozgrzewka (5 minut 2 strefa, 5 minut 3 strefa, 5 minut 4 strefa, 2 minuty 2 strefa). - 8 x (1,5 minuty strefa 6 + 0,75 minuty strefa 1) - 5 minut strefa 2. W ramach wzrostu formy wydłużasz stopniowo powtórzenia w 6 strefie do 3 minut. Długo i średnio: - Rozgrzewka jak wyżej - 5x (10 minut 4 strefa + 2 minuty strefa 1) - 5 minut strefa 2 Wyjeżdżenie: Raz w tygodniu wyjdź na dwór pojeździć 2-3 godziny bo od treneżera można oszaleć. Do pierwszych dwóch treningów polecam wciągające słuchowisko, audio książkę lub film, bez tego interwały trwają wieczność. Co dwa tygodnie test FTP żeby dostosować strefy (chyba że masz garmina, wtedy sam będzie dostosowywał, bez testu FTP). To moja propozycja na pierwszy kwartał, potem zalecałbym konsultacje z trenerem. Mi się sprawdziło. Cytuj
jartan Napisano 24 Stycznia Autor Napisano 24 Stycznia dzieki za podpowiedzi. Garmina planuje kupić ale nie wiem jakiego (zadałem pytanie w innym temacie) Co do treningu to chodzi mi o to zeby program tego pilnował na ekranie i mi wyswietlał jak zmieniac tempo, no i zeby mi te strefy sam wyliczał i pilnował jak jade. Dlatego potrzebuje pliku treningowego z rozszerzeniem zwo, mrc albo erg bo takie moge wgrać do TrainingPeaks Virtual Cytuj
KSikorski Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia Ja używam edge 530. Trening mam wgrany do komputerka i on steruje obciążeniem trenażera. Strefy i ftp liczy sobie sam. Jedyne co ja muszę robić to kręcić nogami i utrzymywać jako-tako kadencję. Gdybym miał dziś znowu kupować to kupiłbym edge 540 solar. Gdybym zaś nagle zbiedniał, a edge by się zepsuł, to bym używał instinict`a 2 solar, co go mam na łapie. Też steruje trenażerem. Cytuj
Pietrash Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia Edge 530 jest już słabo dostępny, dlatego też lepszym wyborem będzie 540. Cytuj
szajbna Napisano 24 Stycznia Napisano 24 Stycznia (edytowane) 4 godziny temu, jartan napisał: Dlatego potrzebuje pliku treningowego z rozszerzeniem zwo, mrc albo erg bo takie moge wgrać do TrainingPeaks Virtual intervals.icu i tam w bibliotece masz masę treningów, dodatkowo przejrzyście wszystko na bieżąco widać, polecam spróbować przykładowe plany (nie korzystałem z nich tylko poglądowo pokazuje ) Edytowane 24 Stycznia przez szajbna Cytuj
jartan Napisano Środa o 19:51 Autor Napisano Środa o 19:51 szajbna bardzo ci dziękuje. Udało sie pobrać i wpiąć trening w program. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi