Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@sivesgaard bo się patrzy na geometrię i te wszystkie cyferki a nie na to  co producent sugeruje .  Z drugiej strony te wszystkie cyferki też nic nie powiedzą  nowemu /  przyszłemu adeptowi kolarstwa.

Edytowane przez pecio
Napisano
23 godziny temu, sivesgaard napisał:

@leejoonidas w internecie kazali pomnożyć przez 0.66 dla gravela i szosy. Jesli dobrze zrozumiałem wynik to rozmiar ramy jaki potrzebuję, tak?

61cm po przemnożeniu - to wychodzi 92.5cm. Liczmy 92cm.

Ustaw taki dystans pomiędzy pedałem w najniższej pozycji a szczytem siodła. Wypoziomuj siodło. Teraz masz punkt wyjścia do tego jak ustawić sobie kierownicę.

Generalnie - jeżeli nie jesteś mega giętki, to celować warto w kierownicę na tej samej wysokości co siodło. Wysokość kierownika usiągniesz wzniosem mostka.

Ostatnim elementem jest dystans nos siodła<->kierownica. To się osiąga długością mostka i trzeba tutaj pokombinować, bo nie ma zasady. Możesz to 'na oko' określić patrząc gdzie ląują Ci dłonie kiedy naturalnie próbujesz chwycić kierownicę.

W przypadku baranka wyjściowym kątem kierownicy jest płaski. Ergonomiczne odgięcie kierownicy służy temu aby w dolnym chwycie dłoń naturalnie ( bez tego przegięcia w nadgarstku które widać na Twoim zdjęciu ) chwyciła dolny chwyt.

Ostatecznym krokiem są mikro ustawienia - typu kąt siodła, kąt kierownicy, wysokość siodła itd.

Napisano

@uzurpator bardzo dziękuję za te porady. Pomyśleć, że 3 miesiace temu myślałem, że wystarczy kupić rower patrząc na wzrost podany przez producenta i będzie dobrze.

Mam jeszcze pytanie co do pewnego testu ułożenia ciała żeby nie bolały nadgarstki. Chyba chodziło o to, żeby w czasie jazdy puścić kierownicę, ale nie zmieniać położenia tułowia i jeśli się nie poleci do przodu to jest dobrze wszystko ustawione, a jak się poleci to znaczy, że za duży ciężar spoczywa na nadgarstkach.

Dobrze pamiętam?

Napisano (edytowane)

Bolące nadgarstki to jest kurczowe trzymanie się kierownicy co bardzo często występuje w połączeniu z prostymi łokciami, gdzie w efekcie dostaje i jedno i drugie. Jeżeli Twój core jest słaby to gdzie się nie puścisz polecisz :)Mogę śmiało postawić twzę, że wszystkie Twoje dolegliwości związane są z brakiem wyjeżdzenia. :)

Edytowane przez kaido2
Napisano

Poszedlem dziś do garażu poprawić swoje maszyny wg Waszych zaleceń i już chyba nic nie wiem... albo jestem skończonym idiotą.
Mój przekrok w butach spd to 92cm
Zmierzyłem jak są ustawione siodełka we wszystkich rowerach i mam je na wysokości 97cm licząc od środka pedału w najniższym położeniu do środka siodełka w linii prostej.
Tylko patrząc na filmik, który wrzuciłem wysokość siodełka w romecie wygląda na dobrą, a nawet ktoś powiedział, że mógłbym je podnieść delikatnie.