sivesgaard Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) Mój pierwszy poważny rower i niestety wtopa. Przejechałem na nim ponad 1k jednak tylko trasy max 40km. Jest zbyt agresywny i niewygodny. Na zdjęciach siodełko było na poziomie kierownicy, jednak u mnie musiałem je podnieść o 12cm. Niestety człowiek nie wiedział co to geometria i jak to czytać... Czy zakup przedłużenia mostka o np 10cm i mostka o większym kącie nachylenia to dobry pomysl? Czy lepiej go sprzedać i szukać czegoś bardziej endurance? Szukając na googlach widziałem kilka opinii, że takie zabiegi są strasznie obciachowe i lepiej nie wyjeżdżać na miasto na takim rowerze, ale nie było żadnych konkretów. Rower: https://romet.pl/rower-gravelowy-romet-aspre-2-6 Moj wzrost 192cm Rozmiar ramy 56 (xl) Problemy: wiotczenie i mrowienie w dłoniach jakby krew nie dopływała, za bardzo skulona pozycja i za nisko tors w czasie jazdy w dolnym chwycie, prawie uderzam kolanami w klatkę piersiową, mam przekręconą kierownicę na zdjęciu po glebie, poprawilem w domu Edytowane 5 godzin temu przez sivesgaard Cytuj
pecio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Podaj garść danych - jaki rozmiar ramy , twój wzrost . 1 Cytuj
pecio Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dziwną tą rozmiarówkę mają . "56" to dobre dla gościa o 10 cm niższego. Cytuj
KNKS Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Przedziwne ustawienie.. Krótki mostek "in plus", sztyca z dużym offsetem + siodło przesunięte do przodu. Poza tym 56 to L a nie XL. To jak to w końcu jest ? L (56) czy XL (58) ? Przy 192cm łapiesz się na XL. Cytuj
Mihau_ Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Wy macie jakiś problem z czytaniem tabeli z geometrią i rozpoznawaniem rozmiarów? To, że nie ma standardu nazewnictwa to ok ale powinniście w miarę ogarniać temat. Cytuj
sivesgaard Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Rozmiar 56 (xl) wg producenta WZROST 188-198. Czyli mimo tego co pisze producent rower jest dla mnie za mały? @KNKS Cytat Przedziwne ustawienie.. Krótki mostek "in plus", sztyca z dużym offsetem + siodło przesunięte do przodu. Poza tym 56 to L a nie XL. To jak to w końcu jest ? L (56) czy XL (58) ? Przy 192cm łapiesz się na XL. Znajomy mi doradził (który widać chyba się nie zna), że moja niewygodna pozycja to za duży reach i podpowiedział, żeby kupić najkrótszy mostek i dać go do góry oraz przesunąć siodło. Cytuj
Mihau_ Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Zmierz jeszcze przekrok. Kosmicznie wysoko masz to siodełko Rozmiar roweru jest w teorii ok ale to co z nim zrobiłeś już nie. Załóż tam oryginalny, wydłuż pozycję, zmieni się kąt ułożenia nadgarstków i powinno być lepiej jeśli chodzi o dłonie. Edytowane 5 godzin temu przez Mihau_ Cytuj
chrismel Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Godzinę temu, sivesgaard napisał: Jest zbyt agresywny i niewygodny. Nie znam Twoich możliwości fizycznych ale jest szansa że nawet na rowerze z barankiem o bardzo łagodnej geometrii i dobrze dobranym rozmiarze będzie Ci niewygodnie. Tego typu rowery wymagają pracy nad sobą (czyt. rozciągania). Gravele są teraz kupowane niejako z automatu. Bardzo dużo osób w ogóle nie powinno myśleć o takim rowerze bo zyski z aerodynamiki nie są aż tak duże żeby rekompensować utratę mocy z powodu niewygody. Może zmienisz rower/rozmiar/ustawienie i problemy znikną. A może warto spojrzeć w stronę "dziadkowozów" w stylu Marina Four Corners czy Salsy Fargo jak koniecznie chcesz baranka. Sam musisz ocenić swoje możliwości. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 2 godziny temu Mod Team Napisano 2 godziny temu Jeżeli siodełko jest na odpowiedniej wysokości, to rama wydaje się być za mała - na pewno nie jest to ustawienie/pozycja pod rekreacyjną jazdę, tym bardziej na dłuższych dystansach, bo normalnie, czyli przed glebą, kierownicę miałeś jeszcze niżej... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi